Slavnostní roštěná

Pro 2 osoby potřebujeme

  • 2 větší roštěnky
  • broskvový kompot
  • 1 sýr Hermelín
  • sůl
  • oblíbené koření (adžika, oregano…)
  • olivový olej
  • máslo
  • sójovou omáčku

na přílohu

  • rýži
  • špenát (listy nebo protlak)
  • 1 menší cibuli
  • kurkumu nebo kari

Jak na to

Roštěnky zbavíme přebytečného tuku, na okrajích nařízneme, aby se nekroutily, naklepeme, potřeme olivovým olejem a kořením a necháme 24 hodin odležet v chladu.

Druhý den je opečeme na olivovém oleji a teprve poté osolíme a vložíme do máslem vymazaného pekáčku.

Na každou roštěnku položíme půlku kompotované broskve (jsou–li menší, dáme dvě půlky). Na broskev položíme rozkrojený hermelín řeznou stranou dolů. Podlijeme vypečenou šťávou, zakápneme sójovou omáčkou a pečeme v rozpálené troubě asi 20 minut.

Příloha

Propláchnutou rýži vložíme na zpěněnou cibulku, osolíme, okořeníme kurkumou nebo kari, zalijeme dvojnásobným množstvím vroucí vody a uvaříme na nejnižším stupni.

Roštěnou výborně doplní sklenka dobrého červeného vína.

Uvařenou rýži vyklopíme na tukem vymazaný pekáček, uhladíme, na rýži dáme stejnou vrstvu uvařeného špenátu a dáme zapéci do trouby asi na 15 minut. Krájíme na bílozelené kostky.

Jiřina Pouzarová, Telč

Hovězí jazyk načerno

Potřebujeme

  • 1 hovězí jazyk
  • po 1 kusu kořenové zeleniny (celer, petržel, mrkev)
  • velkou cibuli
  • bobkový list
  • 10 celých pepřů
  • několik kuliček nového koření
  • 2—3 hřebíčky
  • špetku tymiánu
  • 2 lžíce octa

na omáčku

  • trošku strouhaného perníku
  • 3—5 lžic hnědé jíšky
  • 3—5 lžic zavařeniny (brusinkovou, šípkovou)
  • 200 ml červeného vína
  • sáček mandlí
  • sáček hrozinek

Jak na to

Do hrnce s vařící vodou vložíme očištěný jazyk a přidáme k němu nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu, koření a zalijeme octem. Po dvou hodinách měkký jazyk vyjmeme, ochladíme ve studené vodě a oloupeme.

Připravíme omáčku: Čistý vývar z jazyka zahustíme perníkem, hnědou jíškou, zavařeninou a nakonec přidáme červené víno.

K vlažné omáčce lze přikusovat i mazanec nebo vánočku.

Omáčku alespoň půl hodiny povaříme, poté přecedíme přes hustý cedník a přidáme do ní spařené, oloupané a nasekané mandle a oprané hrozinky. Podle chuti osolíme, osladíme a okyselíme.

Oloupaný jazyk nakrájíme na porce a dáme do omáčky prohřát a rozležet. Plátky jazyka dáme na talíř, přelijeme omáčkou a podáváme s brambory.

Jiří Mika, Karlovy Vary–Stará Role

Hovězí pečeně se zeleninou

Potřebujeme

  • 600 g hovězí kýty
  • 1 cibuli
  • 2 masité papriky
  • česnek
  • hladkou mouku
  • 100 g rajského protlaku
  • nové koření
  • černý pepř (celý)
  • šalvěj
  • tymián
  • olej
  • 4 rajčata
  • sůl a mletý pepř

Jak na to

Hovězí maso osolíme, potřeme olejem a na pánvi ze všech stran opečeme. Přendáme do pekáčku s nakrájenou cibulí, dvěma zrnky nového koření, lžičkou kuliček černého pepře, lžičkou šalvěje a tymiánu, zalijeme horkou vodou nebo vývarem a zakryté pečeme doměkka.

V kastrolu opečeme na trošce oleje nakrájené masité papriky a nasekaný stroužek česneku, posypeme lžící hladké mouky, vmícháme rajský protlak, zalijeme šťávou z pečeně a podle potřeby vodou či vývarem, povaříme, vložíme spařená oloupaná rajčata, podle chuti osolíme a opepříme.

Nakonec vložíme na plátky nakrájené maso a krátce je prohřejeme. Podáváme s rýží nebo vařenými brambory.

Blanka Poláčková, Křivoklát

Moravské závitky na pivu

Potřebujeme

  • 4 plátky hovězího masa
  • 100 g kysaného zelí bez láku
  • 200 g moravské klobásy
  • 300 ml piva
  • 1 cibuli
  • olej
  • pepř a sůl

Jak na to

Maso omyjeme, osušíme a naklepeme, osolíme, opepříme a pokryjeme pokrájeným zelím a kolečky klobásy. Srolujeme závitky, spojíme párátky a obalíme v mouce.

Na oleji zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme závitky a osmahneme je ze všech stran. Poté je podlijeme pivem a zakryté dusíme doměkka.

Vlasta Nováková, Oldřichov

Čertovské hovězí na jablíčkách

Potřebujeme

  • 500 g hovězího masa
  • 2 lžíce oleje
  • 150 g strouhaného tvrdého sýra
  • 250 g očištěných jablek
  • 1 lžíci másla
  • mletý černý pepř a sůl

Jak na to

Tenké menší plátky masa zprudka orestujeme po obou stranách na oleji, osolíme, opepříme a maso poklademe plátky jablek. Posypeme strouhaným sýrem, hoblinkami másla a dáme zapéci do vyhřáté trouby. Podáváme s rýží a pikantním brusinkovým kompotem.

Vladimír Dropčo–Člupko, Banská Bystrica, Slovensko

Tokáň z hovězího masa

Potřebujeme

  • 500 g hovězího masa bez kosti (vynikající je přední roštěnec, zbude ještě na polévku)
  • sáček mražené kořenové zeleniny pod svíčkovou
  • sádlo
  • sůl
  • 1 velkou cibuli
  • 100 ml kečupu
  • cukr
  • citron

Jak na to

Hovězí naklepeme a nakrájíme na širší nudličky (asi 2x3 cm). Na sádle zpěníme cibulku, přidáme mraženou zeleninu, chvilku restujeme, zasypeme lžící cukru, vložíme maso a chvilku opékáme. Přidáme kečup, sůl a trošku citronové šťávy. Dusíme doměkka.

Nakonec podle potřeby zahustíme jíškou. Podáváme s kari rýží.

Renata Králiková, Plzeň

Foto Jiří Poláček