Kapr v pikantní omáčce

Potřebujeme

  • 1 naporcovaného kapra
  • 2 vaječné bílky osmažené na oleji nasekané nadrobno
  • 4 dl rajčatové šťávy
  • šťávu z jednoho citronu
  • 3 dl bílého vína
  • 2 lžičky sójové omáčky
  • 6 vlašských ořechů
  • 12 bobkových lístků
  • 2 lžíce medu
  • 4 lžíce vody
  • řeřichu
  • pepř, sůl
  • olej na smažení

Jak na to

Kousky kapra pokapeme citronovou šťávou, proložíme bobkovými listy, zatížíme a necháme odležet.

Na pánvi smícháme olej, vodu a sójovou omáčku a na směsi osmažíme kapra. Maso vyjmeme, omáčku doplníme zbytkem surovin (vyjma řeřichy) a krátce povaříme. Kapra na talíři zalijeme omáčkou a posypeme řeřichou.

Kapr ve sladkokyselé omáčce

Očištěné porce kapra potřené olejem a osolené grilujeme na roštu nebo v troubě.

V kastrolu zpěníme na oleji jednu drobně nakrájenou větší cibuli, zalijeme ji dvěma šálky vývaru, přidáme lžíci sójové omáčky, na kostičky nakrájený celer a tolik lžiček octa a rozpuštěného medu, abychom dosáhli výrazně sladkokyselé chuti.

Tip na kosti

Než porce opečeného kapra dáme na talíř, jemně je v ubrousku promneme, maso půjde lehce od kosti.

Nakonec přidáme lžičku mletého zázvoru a lžičku ve vodě rozpuštěné škrobové moučky.

Vše vaříme přibližně čtvrt hodiny, aby omáčka dostatečně zhoustla.

Kapra pak omáčkou zalijeme a podáváme s chlebem, bílým nebo polotmavým pečivem.

Pstruh na roštu

Potřebujeme

  • 6 řízků ze pstruha nebo lososa (vhodný je i losos)

na marinádu

  • 1/2 hrnku suchého bílého vína
  • 1/4 hrnku medu
  • 1/4 hrnku sójové omáčky
  • 2 stroužky utřeného česneku
  • 1/4 hrnku sezamového nebo jiného oleje

Jak na to

Potřeme řízky marinádou a v chladu necháme odležet přes noc. Grilujeme z obou stran pět až šest minut.