Špíz s meruňkou

Potřebujeme

  • 75 dkg panenské vepřové
  • 20 dkg pórku
  • 15 dkg anglické slaniny
  • 25 dkg kompotovaných meruněk
  • olej
  • pepř, sůl

Jak na to

Maso nakrájíme na menší kostky, osolíme a opepříme je a poté na jehlu střídavě napichujeme kousky masa, kolečka pórku, srolované plátky anglické slaniny a půlky okapaných meruněk. jehlu zabalíme do alobalu a ugrilujeme.

Na talíři jehlu zakapeme tomatovým přelivem.

Špízy z mletého masa

Potřebujeme

  • 40 dkg mletého vepřového masa
  • 1 vejce
  • 1 cibuli
  • pepř
  • sladkou papriku
  • drcený kmín
  • podravku
  • sůl
  • strouhanku
  • olej
  • zelenou papriku
  • pórek
  • cibuli
  • olej

Jak na to

Z mletého masa, koření, jemně nakrájené cibule a strouhanky vytvarujeme malé kuličky. Napichujeme je na jehlu střídavě s kousky paprik, kolečky pórku a cibule.

Špíz potřeme olejem a položíme na rošt. Během grilování obracíme.

Ražniči se sýrem

Potřebujeme

  • 40 dkg telecího masa
  • 10 dkg šunky
  • 10 dkg ementálu
  • 20 dkg rajčat
  • sůl
  • černé koření
  • olej

Jak na to

Maso nakrájíme na kostky a osolíme je.

Rajčata, sýr a šunku pokrájíme na kousky a střídavě s masem je napichujeme na jehlu. Pokapeme olejem a prudce upečeme na grilu ze všech stran. Podáváme s opečenými bramborami a salátem.

Jehněčí na jehle

Potřebujeme

  • 0,5 kg jehněčí kýty
  • 10 dkg uzeného bůčku
  • nakládané cibulky
  • 1 zelenou papriku
  • 2 rajčata
  • sůl, pepř
  • 2 stroužky česneku

Jak na to

Kousky jehněčího osolíme, uzený bůček nakrájíme na větší kostky a obojí promícháme s utřeným česnekem a pepřem.

Maso navlékáme na jehly střídavě s cibulkami, plátky papriky a rajčete. Hotové jehly ugrilujeme.

Tip: Špejle na opékání namočte před grilováním na půl hodiny do vody, aby se nespálily. Pokud je těsně před grilováním ještě natřete olejem, půjde z nich maso lépe stáhnout.

Chalupářská šavle

Potřebujeme

  • 15 dkg vepřové kýty nebo plece
  • sůl, pepř
  • 3 stroužky česneku
  • olej
  • klobásu
  • 1 cibuli
  • 4 dkg slaniny bez kůže

Jak na to

Maso nakrájíme na stejné kousky, osolíme, opepříme a potřeme česnekem. Naložíme je do porcelánové misky, zalijeme olejem a necháme asi 4 hodiny za občasného promíchání proležet.

Klobásu nakrájíme na kolečka, stejně tak slaninu a cibuli. Na jehlu pak střídavě napichujeme maso, slaninu, cibuli a klobásu.

Grilujeme ze všech stran 8–10 minut za občasného potírání olejem. Jako přílohu podáváme bramborák nebo chléb.

Špíz s červenou cibulí

Potřebujeme

  • 70 dkg hovězí svíčkové
  • 2 červené cibule
  • 8–10 jarních cibulek
  • 1 lžíci hořčice
  • 1 lžičku worcesterské omáčky
  • půl lžičky červeného vinného octa
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 6 lžic červeného vína
  • sůl a pepř

Jak na to

Maso nakrájíme na kostky, červenou cibuli na čtvrtiny a nať jarní cibulky asi na šesticentimetrové řezy a vše střídavě napícháme na grilovací jehly.

Smícháme hořčici, worcesterskou omáčku, ocet, sůl a pepř a do směsi zašleháme olej. Polovinou směsi potřeme maso a grilujeme je asi 5 minut, poté opět potřeme směsí a grilujeme dalších pět minut.

Špízy skvěle chutnají s omáčkou z červeného vína.

Slavnostní rožeň

Potřebujeme

  • 15 dkg vepřové kýty
  • 35 dkg svíčkové
  • 12 dkg slaniny
  • 15 dkg cibule
  • 1,5 l červeného vína
  • 7 dkg másla
  • olej
  • pepř, sůl

Jak na to

Kýtu i svíčkovou nakrájíme na tenké malé plátky, osolíme, opepříme a potřeme máslem.

Suroviny pak klademe do mísy na sebe do sloupků, a to v pořadí: plátek svíčkové, slaniny, kolečko cibule a plátek kýty. Vše zalijeme červeným vínem a necháme přes noc rozležet.

Okapané sloupky pak napichujeme na jehlu, potřeme olejem a opečeme na grilu. Podáváme s hranolky nebo pečivem a čerstvou zeleninou.

Arabský špíz

Potřebujeme

  • 75 dkg jehněčí kýty
  • 20 dkg cibule
  • 20 dkg zelené papriky
  • 1 bílý jogurt
  • 1 lžíci rajčatového protlaku
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 3 stroužky česneku
  • olej
  • mátu peprnou
  • tymián
  • pepř, sůl

Jak na to

Kýtu odblaníme, nakrájíme na kousky, vložíme do mísy, osolíme, opepříme, přidáme trochu tymiánu, máty, prolisovaný česnek, citronovou šťávu, protlak, jogurt a třetinu oleje. Promícháme a necháme několik hodin odležet.

Pak napichujeme na jehlu střídavě maso, kolečka cibule a kousky zelené papriky, jehlu krátce namočíme do oleje a za občasného potírání ji opečeme na grilu. Podáváme s rýží nebo chlebem a čerstvou zeleninou.

Gruzínský šašlik

Potřebujeme

  • 1 kg skopové kýty
  • 12 dkg slaniny
  • 5 dkg másla
  • olej
  • česnek
  • citron
  • pepř, sůl
  • zelenou petrželku

Jak na to

Odblaněnou a odleželou kýtu nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme, potřeme lisovaným česnekem, zakapeme olejem a necháme do druhého dne v chladu uležet.

Maso napichujeme na jehlu střídavě s kolečky cibule, ugrilujeme je, na talíři je zakapeme máslem a ozdobíme sekanou petrželkou a plátkem citronu. Podáváme s hranolky a zeleninou.

Ještědský špíz

Na 5 porcí potřebujeme

  • 50 dkg kuřecích prsou
  • 50 dkg vepřové kýty
  • 30 dkg slaniny
  • 30 dkg žampionů
  • 30 dkg cibule
  • 20 dkg oleje
  • citronovou šťávu
  • grilovací koření
  • sůl
  • křenovou omáčku

Jak na to

Maso nakrájíme na větší kousky, posypeme je grilovacím kořením, osolíme, zakapeme olejem a citronovou šťávou a necháme 2 hodiny odležet.

Na otáčivou jehlu střídavě napichujeme kuřecí maso, plátky slaniny, na kolečka nakrájenou cibuli, vepřové kousky a žampiony a za stálého potírání olejem ugrilujeme.

Podáváme se studenou křenovou omáčkou.

Srnčí na jehle

Na sucho odleželé maso ze srnčího hřbetu odblaníme, dobře omyjeme a nakrájíme na asi pěticentimetrové krychličky. Napichujeme je na krátké jehly střídavě s kolečky cibule a plátky slaniny.

Na dno tlakového hrnce dáme další plátky slaniny, na ně urovnáme jehly a 15 minut je podusíme. Pak špízy vyjmeme, potřeme je sádlem a ze všech stran je prudce ogrilujeme na roštu.

Na talíři je přelijeme vlastní šťávou z tlakového hrnce a podáváme s chlebem a brusinkovým kompotem.

Špízy z vepřového masa a jablek

  • 400 g vepřové panenky nebo kýty
  • 3 jablka
  • 3 cibule
  • citronová šťáva
  • 100 g slaniny
  • olej
  • sůl a pepř
  • směs koření (indického typu) Meat masala

Maso nakrájíme na kostky a osolíme je, jablka a cibule oloupeme a nakrájíme na čtvrtky, jablka potřeme citronovou šťávou, slaninu nakrájíme na plátky.

Připravené suroviny střídavě napichujeme na grilovací jehly, špíz potřeme olejem, opepříme, posypeme kořením, necháme chvíli rozležet a poté zvolna ze všech stran opečeme na grilu. (Blanka Poláčková, foto Jiří Poláček)

Speciálně ochucená másla na grilované lahůdky

Při podávání masa grilovaného nebo pečeného na roštu krájíme z uhněteného, ochuceného a v chladničce zpevněného válečku másla dílky, které klademe přímo na horké porce.

Másla ochucujeme různými přísadami a také je můžeme zakapat citronem a znovu promíchat.

Moučné máslo

Lžičku hladké mouky promícháme s 5 dkg měkkého másla, uhněteme váleček, zabalíme ho do alobalu a uložíme do ledničky.

Bylinkové máslo s kořením

6 dkg másla smícháme se lžičkou sekané petrželky, kerblíku, estragonu, jemně nasekané cibulky, citronové šťávy a špetkou pepře a soli.

Bylinkové máslo s houbami

6 dkg másla smícháme se lžičkou jemně nasekaných nakládaných hub, okurek, cibule, kaparů, petrželové natě, sardelové pasty a několika kapek citronu.

Bylinkové máslo s pažitkou

6 dkg másla smícháme s 2 lžícemi jemně nasekané pažitky, 2 lžícemi řeřichy, 1 šalotky, 1 stroužkem česneku, šťávou z půlky citronu, solí a pepřem.

Křenové máslo

5 dkg másla smícháme s 1 lžící strouhaného křenu a osolíme.

Hořčicové máslo

5 dkg másla smícháme se lžičkou jemné hořčice, sekané petrželky a špetky strouhaného muškátového oříšku.

Česnekové máslo

Jeden vařený žloutek utřeme s 10 dkg másla, vmícháme jeden syrový žloutek a po kapkách 5 dkg oleje. Do vzniklé majonézy přidáme 2 stroužky třeného česneku, několik kapek worcesteru a citronové šťávy, vše opepříme a znovu promícháme.

Držák na jehly

Maso na špejlích se nad ohněm špatně otáčí, a tak je dobré vyrobit si speciální držák špízů. Je to asi 4 cm široký pás plechu, stočený do jakési čtvercové ohrádky — se stranou o něco kratší, než jsou špejle.

Dvě protilehlé strany jsou vybaveny zářezy, do kterých vložíme konce špejlí. Celou pomůcky i s připravenými špejlemi pak položíme na rošt a grilujeme.

Autoři receptů a fotografií: Jiřina Blažejová, Vladimír Drobčo–Člupko, Ivan Veselý; Shutterstock a archiv