Hermelín s brusinkami

Potřebujeme

  • plátky veky
  • zralý, ale tvrdší sýr Hermelín
  • 20 dkg brusinek
  • 1 pomeranč
  • 5 dkg hnědého cukru
  • petrželku, pažitku
  • tymián
  • stroužek česneku
  • olivový olej
  • pepř

Jak na to

Brusinky povaříme s pomerančovou kůrou.

K nasekané petrželce a pažitce přidáme tymián a prolisovaný česnek, přimícháme olej a ochutíme pepřem. V této směsi obalíme plátky veky a položíme je na mřížku rozpáleného grilu.

Hermelín nakrájíme na plátky, které také obalíme v bylinkové směsi. Z jedné strany opečené plátky veky obrátíme a položíme na ně vždy dva plátky sýra. Grilujeme, dokud sýr nezačne přetékat přes okraj chlebíčků. Hotové sýrové toasty přelijeme brusinkovou omáčkou.

Kozí sýr s bůčkem

Potřebujeme

  • 25 dkg uzeného bůčku
  • lžíci rostlinného oleje, 2 malé kozí sýry
  • listy rokety

na zálivku

  • stroužek česneku
  • lžičku hořčice
  • 2 lžičky bílého vinného octa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř

Jak na to

Na oleji opečeme dokřupava kostičky nakrájeného uzeného bůčku.

V alobalových miskách rozpékáme asi 5 minut na grilu kozí sýry rozkrojené vodorovně na poloviny, dokud se sýr nezačne roztékat a nevytvoří se na něm hnědá kůrka.

Na talíře rozprostřeme roketu, posypeme ji kostičkami bůčku a přelijeme zálivkou. Doprostřed naservírovaného salátu položíme kolečko sýra a podáváme.

Alpské brambory

Potřebujeme

  • 1 kg brambor
  • 1 lžičku kmínu
  • 3 cibule, slunečnicový olej
  • 15 dkg ementálského sýra
  • špetku mletého pepře
  • 1 lžičku mletého kmínu,
  • 1 lžičku majoránky
  • sůl
  • 2 lžíce sekané pažitky nebo cibulové nati

Jak na to

Brambory uvaříme ve slupce s kmínem téměř doměkka. Prochladlé je oloupeme a nakrájíme na plátky.

Oloupanou a nakrájenou cibuli osmažíme v hlubší pánvi na oleji dosklovita. Přidáme brambory, sůl a pepř a pečeme je za stálého obracení asi 10 minut dokřupava.

Sýr nastrouháme na hrubém struhadlu. Pánev s bramborami stáhneme z ohně a přidáme strouhaný sýr, kmín, majoránku a sekanou pažitku. Vše promícháme a hned podáváme.

Tvarůžkové kotlety

Potřebujeme

  • 4 kotlety
  • 1 balíček tvarůžků
  • 1 cibuli
  • olej na potírání
  • barevný mletý pepř, sůl

Jak na to

Do kotletek prořízneme kapsu, mírně je naklepeme, osolíme, opepříme a do každé vložíme kolečka cibule a jeden tvarůžek. Maso řádně spíchneme, aby sýr nevytékal a kotlety grilujeme za občasného potírání olejem, který můžeme ještě vylepšit přidáním česneku.

Pikantní rajčatový salát

Potřebujeme

  • 500 g velkých zralých rajčat
  • 1 citron
  • 3 jarní cibulky
  • 1 lžíci nasekaného koriandru
  • 1 lžíci nasekané máty
  • snítky máty na ozdobu
  • špetku pískového cukru, sůl

Jak na to

Na kolečka nakrájená rajčata dáme do mísy, ocukrujeme je a lehce osolíme. Půlku citronu nakrájíme na čtyři dílky a ty ještě dále i s kůrou nakrájíme příčně na nudličky. Položíme je na rajčata, posypeme jemně nasekanou cibulkou i s natí a bylinkami. Vše zakapeme šťávou z druhé poloviny citronu, dáme do lednice vychladit a před podáváním ozdobíme snítkami máty.

Makrela po formansku

Potřebujeme

  • 4 makrely
  • 2 romadury
  • sůl, česnek
  • lžíci oleje
  • kmín
  • olej s paprikou na potření

Jak na to

Dobře uleželé romadury utřeme se solí, česnekem, kmínem a lžící oleje. Směsí naplníme břišní dutiny ryb, spíchneme, potřeme olejem smíchaným s paprikou a grilujeme 10 minut z každé strany.

Krůtí kapsy se sýrem

Potřebujeme

  • 4 krůtí plátky o váze asi 25 dkg
  • sůl, pepř
  • 4 porce sýra (např. camembert nebo nastrouhanou mozzarellu)
  • 8 plátků anglické slaniny
  • slunečnicový olej
  • citronovou šťávu
  • lístky čerstvé šalvěje

Jak na to

Do každého řízku uděláme kapsu, kterou vytřeme solí a pepřem, do kapsy dáme kousek sýra a lístek šalvěje.

Dvěma plátky slaniny obalíme každý naplněný řízek (můžeme ji upevnit párátky).

Olej smícháme s citronovou šťávou, potřeme jím kapsy a opečeme je na grilu.

Sýrové ražniči s holubinkami

Menší kostky moravského bochníku nebo eidamu balíme do plátků anglické slaniny a na otáčivou jehlu je střídavě napichujeme s kloboučky malých tvrdých holubinek (např. mandlovou, kolčaví, nazelenalou) a kolečky cibule.

Špíz pečlivě zabalíme do alobalu a asi 10 minut grilujeme na mírném ohni. Podáváme s rajským či okurkovým salátem a bílým pečivem.

Arabský chléb

Potřebujeme

  • 50 dkg hladké mouky
  • 1,5 dkg droždí
  • vodu
  • sůl, olej

Jak na to

Z droždí a několika lžic vody připravíme kvásek. Ve vyhřáté míse zaděláme mouku smíchanou se solí, kvásek a teplou vodu na tužší těsto. Do těsta přidáme lžíci oleje. Těsto potřeme olejem a necháme kynout asi 2 hodiny na dvojnásobný objem. Rozdělíme na 8 dílů. Z každého dílu vypracujeme placku asi 1/2 cm silnou. Placky poprášíme moukou a necháme přikryté asi půl hodiny v teple. Těsto shora navlhčené vodou pečeme ve vyhřáté troubě na vymaštěném plechu 10 minut.

Autoři receptů a fotografií: Eliška Pospíšilová, Marta Kocourková, Eva Skoumalová, Ivan Veselý; Lukáš Hausenblas, Shutterstock a archiv