Noky v italské kuchyni představují totéž co v české bramborové knedlíky. Tradice velí podávat gnocchi každý čtvrtek a tento zvyk mnoho italských domácností i restaurací dodržuje dodnes.
Verzí je mnoho, v každém případě však není zcela jednoduché vytvořit ze tří surovin lasturky tak nadýchané, aby se jakoby vznášely nad talířem. O italských hospodyních, které to dokážou, se říká, že právě složily kuchařskou maturitu.
Gnocchi s pestem a brokolicí
Potřebujeme
- 500 g moučných brambor
- 2 lžíce piniových semínek
- jemně strouhaný parmazán (3 lžíce + na posyp)
- 1 stroužek česneku
- 50 ml olivového oleje
- svazek čerstvé (nebo krabičku mražené) bazalky
- sůl a pepř
- 250–300 g hladké mouky
- 1 vejce
- 400 g brokolice
Jak na to
Brambory uvaříme ve slupce. Zatímco se vaří, připravíme pesto: Na hustou omáčku rozmixujeme piniová semínka, 3 lžíce parmazánu, česnek, olivový olej, bazalku, sůl a pepř.
Teplé brambory oloupeme, prolisujeme a zpracujeme s hladkou moukou, vejcem a solí na těsto. Z těsta tvoříme asi jako palec tenké válečky, které nakrájíme na 4−5centimetrové kousky.
Pracujeme rychle, těsto stáním řídne.
Každý noček vyválíme v mouce, mezi palcem a malíčkem jej mírně prohneme a z jedné strany na něj obtiskneme obrácenou vidličku, abychom vytvořili drážky, ve kterých lépe ulpí omáčka.
Takto připravené gnocchi postupně vkládáme do hrnce vroucí osolené vody − každý vaříme 2 minuty.
Zároveň krátce povaříme doměkka rozebranou brokolici.
Uvařené scezené gnocchi promícháme s pestem a scezenou brokolicí. Podáváme je posypané strouhaným parmazánem.
Blanka Poláčková, Křivoklát
Smažené rizolety plněné houbami
Potřebujeme
- 100 g hladké mouky
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 250 ml mléka
- sůl
na náplň
- 200 g očištěných hub (žampiony, různé druhy včetně hřibovitých, bedel…)
- 20 g cibule
- 10 g petrželky
- 60 g másla
- 20 g hladké mouky
- 125 ml vývaru připraveného z kostky masoxu
- sůl
- trošku mletého pepře
na obal
- hladkou mouku
- vejce
- strouhanku
- sádlo nebo olej na smažení
Jak na to
Z vejce, žloutku, mouky, mléka a soli dobře umícháme těstíčko. V pánvi na rozehřátém sádle upečeme z těstíčka po obou stranách tenké palačinky a necháme je vychladnout.
V kastrolu na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a jemně rozsekanou petrželku, přidáme na kostičky nakrájené houby a dusíme doměkka. Když šťáva zhoustne, houby zaprášíme moukou, kterou osmahneme, houby pak podlijeme studeným vývarem, osolíme, opepříme a svaříme dohusta.
Palačinky potřeme vychladlou houbovou náplní, jejich kraje na dvou stranách trochu založíme, poté palačinky svineme, obalíme jako řízek a v rozehřátém tuku je osmažíme dorůžova.
Podáváme je s opékanými brambory, kečupem a hlávkovým nebo okurkovým salátem.
Jiří Mika, Karlovy Vary
Toskánská cibulačka
Potřebujeme
- 50 g šunky
- 1 lžíci olivového oleje
- 4 cibule
- 3 stroužky česneku
- 850 ml vývaru
- 4 krajíce italského chleba
- 50 g másla
- 75 g tvrdého sýra
- sůl a mletý bílý pepř
Jak na to
Šunku nakrájíme, orestujeme na oleji a dáme stranou.
Ve výpeku osmahneme kolečka nakrájené cibule s nasekaným česnekem, zalijeme vývarem a povaříme.
Chléb nakrájíme na kostky, nasucho opečeme, namažeme máslem a posypeme strouhaným sýrem.
Polévku osolíme, opepříme a před podáváním do ní vložíme šunku a chlebové kostky se sýrem.
Jaromír Broulík, Mikulášovice
Mozzarella s olivami
Potřebujeme
- 200 g mozzarelly
- 2 rajčata
- 200 g vypeckovaných oliv z konzervy
- sůl a pepř
- olivový olej
- 1 lžičku citronové šťávy
- 1 bagetu
- 2 lžíce mražené bazalky
- 1 lžičku tymiánu
- parmskou šunku
Jak na to
Do misky nakrájíme mozzarellu a rajčata, přidáme olivy, osolíme, opepříme a zakapeme citronovou šťávou, lžící olivového oleje a lehce promícháme.
Bagetu nakrájíme jako na plátky, které nedokrojíme. Smícháme mraženou bazalku s tymiánem, 2 až 3 lžícemi olivového oleje, solí a pepřem.
Pastu vetřeme mezi jednotlivé plátky, do každého zářezu vložíme tenký plátek parmské šunky.
Bagetu zabalíme do alobalu a zapečeme v troubě.
Vladimír Doubrava, Olomouc
Italské rösti v zeleném
Potřebujeme
- 1 lžíci sekané natě petržele
- 100 g salátu radichio
- 200 g řapíkatého celeru
- 2 vaničky řeřichy
- 80 g strouhaného parmazánu
- 0,8 až 1 kg brambor
- 4 lžíce oleje
- 1 lžíci řepkového oleje
- špetku strouhaného muškátového oříšku
- čerstvě mletého černého pepře
- sůl
Jak na to
Brambory oloupeme a nastrouháme do větší mísy, přidáme parmazán a řeřichu. Přidáme muškátový oříšek, opepříme, osolíme a promícháme. Na pánvi rozehřejeme trošku oleje a malou naběračkou nalijeme část bramborové směsi, kterou rozetřeme na placku a opečeme z obou stran dozlatova – stejným způsobem zpracujeme zbytek bramborové směsi. Placky rösti klademe na ubrousky, aby vsákly přebytečný tuk. Celer a salát omyjeme, nakrájíme na proužky a vložíme do mísy, kde je opepříme, osolíme, zalijeme řepkovým olejem a nakonec vmícháme jemně nasekanou petrželku. Rösti podáváme se salátem, do kterého můžeme přidat i nakrájené rajče nebo okurku.
Jaroslava Bulíčková, Borohrádek
Ďábelská treska
Potřebujeme
- 1 kg tresky
- 1 lžičku hořčice
- 1/2 lžičky pepře
- 2 zelené papriky
- 1 lžíci petrželky
- 1 lžičku dobromysli
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce strouhanky
- 1 citron
- sůl
Jak na to
Tresku vložíme do olejem vymazaného pekáče, osolíme, opepříme, pokapeme citronem, potřeme hořčicí, posypeme nasekanou petrželkou, dobromyslí a nakrájenou paprikou.
Rybu nakonec posypeme strouhankou, poklademe vločkami másla a upečeme ve vyhřáté troubě.
Milena Novotná, Olešnice
Toskánské olivy Mucchi
Potřebujeme
- černé olivy (i s peckami, možno i míchané, jsou–li ve slaném nálevu, omyjeme je)
- kousek čerstvého zázvoru
- 2 čerstvé čili papričky
- 3 až 4 stroužky česneku
- 2 větvičky tymiánu
- 2 větvičky rozmarýnu
- 2 až 3 lístky čerstvé bazalky
- olivový olej
Jak na to
Zázvor nakrájíme na tenké plátky, čili papričky odjádříme a najemno nasekáme, česnek nakrájíme na proužky.
Všechny ingredience kromě oliv prohřejeme v pánvi na oleji asi při 60 až 80 °C (nesmí se smažit!), aby koření pustilo silice. Směs necháme vychladnout a přidáme do ní olivy, které se ve směsi nesmí koupat, spíš se jen mírně obalí. Uložíme je do mísy (kamenina, porcelán) a zakryjeme fólií.
Po třech dnech v lednici jsou toskánské olivy hotové.
Vojtěch Lindaur, Praha
Roštěnky à la Madrigal
Potřebujeme
- 4 roštěnky
- 750 g rajčat
- olivový olej
- sůl
- oregano (čerstvé nebo sušené)
- hladkou mouku
Jak na to
Roštěnky naklepeme, odstraníme tučné části a šlachy, potřeme olivovým olejem a oreganem a necháme v chladu odležet do druhého dne.
Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme.
Roštěnky poprášíme hladkou moukou, osmažíme je na olivovém oleji v litinové nádobě, teprve poté osolíme. Přidáme rajčata, oregano, rajčata osolíme, aby pustila šťávu a asi hodinu vše dusíme.
Podáváme se špagetami a zeleninovým salátem.
Jiřina Pouzarová, Telč
Foto Jiří Poláček