Kuře na medu

Potřebujeme

  • 1 kuře
  • 100 g medu
  • 600 g mladých cibulek
  • 50 g rozinek
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • kousek celé skořice
  • špetku šafránu
  • sůl

Jak na to

Kuře rozdělíme na šest porcí, které osolíme a v pekáčku posypeme zázvorem a šafránem. Přidáme skořici, celé oloupané cibulky, polovinu medu a zvolna pod poklicí dusíme (podle potřeby podléváme horkou vodou).

Když je kuře měkké a šťáva téměř vypečená, přikryjeme porce udušenou cibulí, zasypeme je rozinkami, podlijeme vodou a prudce zapečeme vrchním plamenem.

Pak maso přelijeme zbytkem rozpuštěného medu, a znovu je prudce 10 minut zapékáme, aby med zkaramelizoval. Vyjmeme skořici a podáváme s bílým pečivem nebo s rýží.

Kuře na medu s citronem

Potřebujeme

  • 1 kuře
  • 100 ml medu
  • 100 ml oleje
  • špetku soli
  • na špičku nože mletého pepře
  • šťávu z půlky citronu

Jak na to

Kuře zvenku i zevnitř potřeme solí a pepřem. Smícháme citronovou šťávu a tekutý med, směsí kuře opět potřeme zvenku i uvnitř a necháme je čtyři hodiny uležet v chladu.

Pak kuře znovu potřeme zbytkem nálevu, dáme je do trouby, prudce opečeme, poté oheň zmírníme a za občasného polévání vypečenou šťávou pečeme kuře asi 1,5 hodiny.

Kuře na medu s ananasem

Potřebujeme

  • 1 kuře
  • 3 lžíce medu
  • 250 g ananasu z konzervy
  • 1 větší cibuli
  • 3 lžíce vinného octa
  • 3 lžíce oleje
  • 1/2 lžičky sladké mleté papriky
  • sůl

Jak na to

Ananas nakrájíme na malé kousky, cibuli na tenká kolečka, obě suroviny smícháme. Přidáme papriku, vinný ocet, olej a dvě lžíce medu. Marinádu dobře rozetřeme, natřeme jí osolené kuře, které necháme v chladu tři hodiny odležet.

Poté kuře vložíme do pekáčku, malinko je podlijeme vodou a upečeme. Zbylou marinádu doplníme zbytkem medu, prohřejeme ji, a pak jí na talíři přelijeme porce kuřete, které podáváme s dušenou rýží.

Kuře s medem a ořechy

Potřebujeme

  • 1 malé kuře
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžičku růžové vody
  • 1 lžíci mletých ořechů
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • sůl

Jak na to

Máslo rozpustíme s medem, směsí potřeme slabě osolené kuře, pokapeme je růžovou vodou a upečeme. Těsně před koncem pečení kuře posypeme mletými ořechy a zázvorem a prudce zapečeme. Podáváme s rýží.

Kuře s banány

Potřebujeme

  • 1 kuře
  • 10 velkých banánů
  • 2 lžíce medu
  • 1 větší cibuli
  • 1 dl oleje
  • sůl
  • 2 lžíce bylinek (mátu, yzop, saturejku, petrželku)

Jak na to

Na oleji osmahneme jemně nakrájenou cibuli, přidáme na kousky rozporcované kuře, opečeme je, osolíme, podlijeme vodou a podusíme.

Každý banán rozpůlíme, půlky lehce potřeme medem, pak je nakrájíme na dílky, zaprášíme moukou a na otevřené pánvi opékáme doměkka.

Přibližně deset minut před koncem opékání pokrm zasypeme nadrobno nasekanými bylinkami.

Kuře v medu s máslem

Očištěné a omyté kuře zvenku i zevnitř osolíme a opepříme. Smícháme půl hrníčku rozpuštěného másla, necelý půlhrníček rozpuštěného medu a šťávu z jednoho citronu, částí směsi natřeme kuře zevnitř i zvenku a necháme je čtyři hodiny odležet v chladu.

Takto připravené kuře opět potřeme medovou směsí, dáme je do rozpálené trouby a zprudka je opečeme.

Pak kuře otočíme, i z druhé strany je natřeme medovou směsí a opět je asi 10 minut zprudka opékáme.

Teprve pak teplotu zmírníme a kuře za občasného polévání vypeklou šťávou zvolna pečeme asi hodinu.

Pokud je vypeklá šťáva příliš řídká, drůbež vyndáme, šťávu lehce zaprášíme hladkou mouku, provaříme ji a na talíři jí přeléváme porce masa, které podáváme s rýží.

Kachna na medu s rýží

Ze 3 lžic medu a 3 lžic sójové omáčky, 1 lžičky soli uděláme kašičku, kterou potřeme vykuchanou a dobře očištěnou kachnu zvenku a zevnitř.

Při asi dvouhodinovém pečení ji občas pokropíme portským vínem, jinak ji přeléváme vypečenou šťávou.

Upečenou kachnu vyjmeme, naporcujeme, šťávu zahustíme lžičkou rozpuštěné škrobové moučky a ještě ji chviličku povaříme. Na talíři porce kachny přeléváme šťávou a podáváme s rýží.

Kachna dušená na medu s jablky

Potřebujeme

  • 1 kachnu
  • 4 lžíce medu
  • 4 velká jablka
  • 4 lžičky kmínu
  • 1 lžičku soli

Jak na to

Jablka oloupeme, zbavíme je jádřinců a nakrájíme na útlé měsíčky. Ty pak s medem vložíme na dno pekáčku. Kachnu posolíme, okmínujeme a položíme do pekáče prsíčky nahoru a pak ji pod pokličkou asi hodinu dusíme.

Poté pokličku sundáme a kachnu dopečeme doměkka. Podáváme s houskovým knedlíkem a s dušeným hlávkovým zelím.

Kuřecí salát Santa Anna

Potřebujeme

  • 180 g kuřecího masa nakrájeného na kostičky
  • 1 lžíci oleje na smažení
  • 1/2 hrnku na nudličky nakrájených sladkých červených paprik
  • 1/2 hrnku nadrobno nakrájené cibule
  • 1/2 hrnku nakrájených hub
  • 4 litrový hrnec čerstvých špenátových listů
  • 1/4 hrnku nakrájených ředkviček

na dresink

  • 1/3 hrnku vinného octa
  • 1/3 hrnku medu
  • 1 lžičku dobromysli
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1/8 lžičky cayenského pepře

Jak na to

Kuřecí maso přes noc marinujeme v 1/4 hrnku dresinku. Marinádu scedíme a uschováme. Maso osmažíme zprudka na pánvi.

Přidáme papriku, cibuli, houby, uschovanou marinádu a smažíme další minutu. Přidáme špenát a smažíme, dokud mírně nezvadne. Přidáme ředkvičky. Podáváme se zbylým dresinkem.

Thajská marináda na kuřecí křidélka

Potřebujeme

  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíci barevného pepře drceného
  • koriandr mletý
  • zázvor
  • sójovou omáčku
  • 2 lžíce medu
  • 100 g kečupu
  • grilovací koření
  • olej
  • 400 g rýže
  • mražený hrášek
  • červenou papriku

Jak na to

Suroviny smícháme a směsí potřeme naporcované maso. V chladu necháme odležet alespoň 1 hodinu. Pečeme jako obvykle.

Pomerančové kuřecí řízky

Potřebujeme

  • 6 kuřecích řízků
  • 125 g másla nebo tuku
  • 180 ml pomerančové šťávy
  • 1/4 hrnku medu
  • 3/4 hrnku strouhanky
  • 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1 lžičku papriky
  • 1/4 lžičky tymiánu
  • 1/2 lžičky soli

Jak na to

Řízky potřeme rozpuštěným tukem. V misce smícháme pomerančovou šťávu a med.

V jiné misce smícháme strouhanku, mouku, papriku, tymián a sůl.

Řízky namočíme z obou stran v pomerančové směsi a obalíme ve strouhance. Vložíme do pekáčku, přelijeme máslem a medopomerančovou směsí, které zbyly po obalování, a pečeme při 190 °C 45–50 minut.

Thajská omáčka k namáčení pro pečené kuře

Potřebujeme

  • 1/2 hrnku medu
  • 1/4 hrnku arašídového másla
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
  • 1/8 lžičky drcených sušených ostrých papriček

Jak na to

Všechny přísady důkladně promícháme. Kousky kuřete při jídle namáčíme do omáčky. (Tato „lázeň“ pro maso se označuje anglickým výrazem dip.)