Málokterá potravina se může pochlubit tak univerzálním využitím jako med. Přidaný do marinád vytváří karamelovou kůrku na mase, dodá neobvyklý nádech zelenině i přílohám, skvěle si rozumí s orientálním kořením. Nechte se inspirovat, objevte nový rozměr starých receptů a experimentujte s medem, odměnou vám bude nový rozměr chutí a vůní.

Grilovaná medová mrkev

Glazovaná mrkvička zastane úlohu hlavního jídla, nebo přílohy k masu, záleží na vás čemu dáte přednost. Sladkost mrkve ještě podtrhne med, koření a bylinky zase dodají pikantnost.

  • 500 g mrkve (baby karotka nebo mrkev nakrájená na čtvrtiny)
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce medu
  • bylinky, pepř, sůl

Mrkev promíchejte s kořením, poklaďte plátky másla a pokapejte medem. Pečte v alobalu na grilu nebo v zapékací misce v troubě asi 30 minut.

Bylinkovo-medová dýně

Pečená dýně je klasika, chuťově neutrální dýně do sebe dobře natáhne medovou přísadu a v kombinaci s bylinkami získáme ještě lahodnější pokrm.

  • 1 menší dýně (např. Hokkaido)
  • 4 lžičky bylinek (šalvěj, pažitka, petrželka, rozmarýna, tymián)
  • 3 lžíce rozpuštěného másla
  • 3 lžíce medu

Dýni zbavte semínek, rozdělte ji na měsíčky nebo pokrájejte na kostky a rozložte na plech. Pokapejte máslem a posypte bylinkami. Pečte při 180°C do poloměkka, zakapejte medem a dopečte. Dochuťte ještě bylinkovým máslem a podávejte.

Glazovaná šunka

Medová šunka je vánoční klasika, dobře se ale hodí do všech podzimních i zimních dnů. Upečte si ji k nedělnímu obědu a vychutnejte krásně karamelovou kůrčičku na libové šunce.

  • vařená šunka (cca 2 kila)
  • hrst celých hřebíčků
  • 150 g pomerančového džemu
  • 250 g medu
  • 40 g dijonské hořčice
  • máslo
  • trocha skořice

Kůži na šunce šikmo naříznete a do vzniklých čtverců zapíchejte hřebíčky. Suroviny na potírání rozmíchejte ve vodě na hustší omáčku. Maso vložte do trouby rozehřáté na 170 °C, pečte hodinu a potírejte medovou směsí každých 15 minut, na závěr zkaramelizujte glazuru od grilem.

Marinády na maso i zálivky na salát

Med je velmi vděčnou surovinou pro marinování masa, hlavně kuřecích kousků a křídel. Při přípravě marinád kombinujte med, sojovou omáčku, chilli, zázvor, česnek, bylinky a balzamikový ocet. Nebojte se ani kombinace chutí se zeleninou, grilujte ji vcelku nebo připravte špízy.

Med je rovněž nepostradatelnou součástí mnoha salátových dresingů, velmi chutná je kombinace medu s dijonskou nebo hrubozrnnou hořčicí. Zeleninový salát s jemnou nasládlou chutí medu a řízným závanem hořčice, k tomu grilovaná kuřecí křídla, to je neodolatelná kombinace.