Zdravá cuketa 10x jinak − osvědčené recepty
8. 7. 2013

Zdravá cuketa 10x jinak − osvědčené recepty

Cuketa má minimální obsah kalorií a vysoký obsah minerálů. Příznivě působí na srdce, ledviny, trávicí ústrojí, pomáhá při léčbě cukrovky, revmatismu a dny. Má i protirakovinné účinky. A lze ji nápaditě upravit.

Zvláště slupky cuket obsahují karoteny a hořčík, jejichž přítomnost přispívá ke správné funkci buněčných jader a činnosti buněk. Cuketa se navíc jako nízkoenergetická zelenina výborně uplatňuje při zeštíhlujících dietách. Její zařazení do jídelníčku zvyšuje peristaltiku střev, proto pomáhá při tzv. střevní ochablosti i při zácpě, prospívá rovněž sliznicím střev.

i

 

Tykvovitá zelenina

Do stejné skupiny jako cuketa patří dýně, patizon, tykev chřestová i špagetová. Všechny tyto zeleniny lze v kuchyni využít podobným způsobem.

 

Jak cukety přípravovat

Dušení: Chceme-li uspíšit průběh dušení, je dobré nakrájenou cuketu na kolečka nebo malé kostičky a nakrájené kousky položit asi na 15 minut na čistou utěrku. Chceme-li proces ještě uspíšit, je dobré nakrájené kousky osolit.

Smažení: Smažit můžeme v trojobalu nebo v těstíčku. Smažíme vždy oloupanou zeleninu. Vedle cuket se dobře smaží také tykve chřestové (kabačky) a patizony.

Zapékání: Pokud zapékáme plněné cukety, vydlabeme dužinu a část jí použijeme do náplně. Ze zbytku můžeme připravit salát nebo pomazánku.

plněné cukety 

Bramborovocuketový koláč

Potřebujeme

  • 500 g brambor
  • 2 cukety
  • 100 g strouhaného sýra
  • 2 vejce
  • 1 smetanu ke šlehání
  • špetku mleté pálivé papriky
  • kousek másla
  • mletý pepř, sůl

Jak na to

Oloupané brambory nakrájíme na kolečka, stejně tak cukety. Do vymazaného pekáče klademe střídavě vrstvy osolených brambor a cuket a zalijeme omáčkou umíchanou ze smetany, vajec, strouhaného sýra a trošky pálivé papriky. Poklademe lupínky másla a ve středně teplé troubě pečeme asi hodinu.

Anna z Moravy

Cuketový nákyp

Potřebujeme

  • 500 g cukety
  • 100 g tvrdého sýra
  • 150 až 200 g měkkého salámu
  • 2 až 3 vejce
  • 3 lžíce oleje
  • 1 cibuli
  • 3 stroužky česneku
  • 5 lžic hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • směs koření na mleté maso, sůl

cuketový nákyp

Jak na to

Cuketu, sýr a měkký salám ustrouháme nahrubo. Přidáme vejce, olej, nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a zahustíme moukou smíchanou s práškem do pečiva. Dochutíme kořením a osolíme.

Hmotu rozetřeme do vymazaného a vysypaného pekáče, vložíme do předehřáté trouby a při teplotě 150 až 200 °C pečeme dorůžova. Nákyp podáváme s vařenými brambory. Výborný je i studený s chlebem či pečivem.

Blanka Snášelová, Prosenice

Cuketová polévka

Potřebujeme

  • Olej
  • 2 cibule
  • 1 cuketu (asi 500 g)
  • 1 kus sýru tofu
  • sůl, vegetu, ocet
  • muškátový oříšek
  • petrželku

 

Jak na to

Na oleji osmahneme dvě nadrobno nakrájené cibule, přidáme na kolečka nakrájenou cuketu, trochu vegety a soli a dolijeme vodou. Vaříme asi 20 minut.

Pak rozmixujte sýr tofu, přimícháme čtvrt šálku vody, lžíci octa, trochu muškátového oříšku a tuto směs vlijeme do polévky a ještě pět minut povaříme. Polévku můžeme ozdobit petrželkou, jíst ji můžeme teplou i studenou.

cuketová polévka

Cuketový moučník

Potřebujeme

  • 150 g polohrubé mouky
  • 3 vejce, 100 g tuku
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 4 lžíce hrubě sekaných ořechů nebo mletého kokosu
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • 100 g nastrouhané cukety
  • 1 lžíci kakaa nebo strouhané čokolády
  • podle potřeby trochu mléka
  • tuk a hrubou mouku na vysypání formy
  • marmeládu, čokoládovou polevu

Jak na to

i

 

Co se semeny?

Ze starších plodů raději odstraňujeme semena. Nemusíme je však vyhodit, kvalitní oloupaná semena můžeme pražit a použít místo oříšků nebo mandlí.

 

Cuketu omyjeme (starší i oloupeme) a nastrouháme. Semena odstraníme.

Žloutky, rozehřátý tuk a cukr našleháme doběla, postupně přidáváme nastrouhanou cuketu, ořechy nebo kokos a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Pokud je těsto husté, přidáme trochu mléka. Nakonec vmícháme hustý sníh z bílků.

Formu vymastíme a vysypeme moukou a nalijeme do ní větší část těsta. Zbytek obarvíme kakaem nebo čokoládou a vlijeme do formy tak, aby se vytvořilo mramorování.

Těsto urovnáme a formu vložíme do předehřáté trouby. Pečeme zvolna při teplotě 180 °C, na konci pečení teplotu snížíme. Upečený moučník pocukrujeme nebo potřeme čokoládovou polevou či marmeládou.

Kamila Kováčová, Nový Bor

Koláč z cukety

Koláč z cukety

Potřebujeme

  • 20 dkg nastrouhané nahrubo cukety (nebo dýně)
  • 10 dkg cukru
  • 15 dkg polohrubé mouky
  • půl prášku do pečiva (nebo půl prášku do perníku)
  • 0,4 dl oleje
  • 1 vejce
  • jablka

Jak na to

Kromě jablek vše smícháme a vytvoříme těsto. Připravíme si drobenku z másla, hrubé mouky a cukru. Jablka nakrájíme na plátky.

Do vymazané a vysypané dortové formy (například silikonovou formu nemusíme vymazávat vůbec) nasypeme drobenku, na ni poklademe nakrájená jablka, na ně nalijeme těsto s cuketou a na ně dáme opět plátky jablek. Pečeme asi 30 minut, pak vyklopíme.

Jiřina Rožánová, Plzeň

Koláč cukyňáč

Potřebujeme

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 2 hrnky nahrubo nastrouhané cukety (bez jádřince)
  • 1 hrnek krystalového cukru
  • 3/4 hrnku oleje
  • 1 lžíci skořice
  • 1 prášek do pečiva
  • trocha soli
  • 3 celá vejce

na polevu

  • V hrnku rozpustíme 2 lžíce tuku Iva, 14 lžic prosetého moučkového cukru, 4 lžíce horké vody a 2 lžíce kakaa. Na mírném ohni pak za stálého míchání utřeme v hladkou polevu.

Jak na to

Všechny suroviny smícháme dohromady − můžeme přimíchat i rozinky, sekané ořechy či mandle a těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Upečené necháme vychladnout a potřeme kakaovou polevou, po ztuhnutí nakrájíme na řezy.

Marie Svobodová, Zdounky

cuketové recepty 

Buchta z cukety

Potřebujeme

  • 3 vejce
  • 25 dkg cukru krupice
  • 2 dl oleje
  • 1 dl mléka
  • 2 lžíce kakaa
  • 0,25 kg pomletých či nasekaných ořechů
  • 0,25 kg polohrubé mouky
  • kakao  
  • trochu skořice
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžičku sody
  • 1 vanilkový cukr
  • 0,5 kg oloupané a nastrouhané cukety

Jak na to

Ušleháme vejce s cukrem, olejem a mlékem a postupně přidáváme všechny ingredience.

Těsto vlijeme na plech a pečeme na vymazaném a vysypaném plechu zhruba 40 minut.

Po upečení polijeme čokoládovou nebo citrónovou polevou.

Marie Hapalová, Hranice

Dýňová marmeláda

Potřebujeme

  • 1 kg žlutomasé dýně
  • 50 – 70 dkg cukru
  • kyselinu citronovou
  • citron
  • 20 ml citronového ananasového nebo vanilkového aroma
  • želírovací přípravek

dýňová marmeláda

Jak na to

Dýni nastrouháme, přidáme lžičku kyseliny citronové, šťávu z citronu a želírovací přípravek (dodržuje postup dle návodu).

Vaříme s cukrem, přidáme aroma. Horké plníme do sklenic, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru. Marmeládu lze vařit i z cukety, ale tu je dobré trochu přibarvit.

Ludmila Frýzová, Židlochovice

Dýňové čatní

Potřebujeme

  • 1,2 kg dýně
  • 2 středně velká jablka
  • špetku zázvoru
  • 3 nebo 4 feferonky
  • 3 lžíce hořčičných semínek
  • 1 l ovocného octa
  • 1 lžíci soli
  • asi 10 dkg cukru

Jak na to

Do kastrolu dáme nakrájenou dýni, nahrubo nakrájená jablka s ostatními přísadami kromě cukru a soli. Vaříme, až je dýně uvařená, a přidáme sůl a cukr a dál vaříme až do zhoustnutí.

Naplníme do horkých sklenic. Necháme alespoň 14 dní rozležet. Podáváme ke studeným masům, sýrům a uzeninám.

Jana Kuberová, Zdešov

Cuketová hořčice

Potřebujeme

  • 2000 g cuket
  • 1 palici česneku
  • 2 feferonky (nemusí být)
  • 0,1 l octa
  • 0,25 l oleje
  • 130 g cukru
  • 80 g soli
  • 2 lžičky mletého pepře
  • 1 středně velkou plnotučnou hořčici

Jak na to

Cukety oloupeme, nakrájíme a vaříme s ostatními přísadami asi hodinu. Potom vše rozmixujeme, znovu vaříme a horké plníme do vyhřátých skleniček, obrátíme je víčkem dolů a necháme vychladnout.

Irena Krásná, Hradec Králové

Pro Recepty receptáře.

Jak připravujete cukety nejčastěji?



Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: třimínusjedna = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

recept

(Vladimír), 27. 3. 2014, 18:56

parádní recepty :)

recept

(Alenka), 26. 10. 2013, 23:29

z vydlabaneho obsahu z cukety alebo tekvice sa da spravit falosna mesova polievka.dat to vyvarit,zeleninu ako do mesovej,moze byt aj bujon.precedit,a podavat so slizikmi.

recepty cuketa

(), 13. 8. 2013, 23:38

aaa

recepty

(), 12. 8. 2013, 19:27

Cuketa je moje láska a dělám ji v různých obměnách denně a nejen proto, že jsem vegetariánka.Naposled jsem ji dělala zapečenou s těstovinami. 300 g těst.(ideální širší nudle z celozr.mouky)- 50 g másla-1 cibule-1 kapie -2 menší cukety-3 rajčata-šlehačka nebo jogurt- 3 lž.strouhaného sýra - bazalka, pepř a sůl.
Nakrájenou cuketu s kapií na kostičky přidám k zpěněné cibuli, prudce osmahnu a nechám vychladnout.Spařená a oloupaná rajčata pokrájená na kousky . Směs z pánve s rajčaty a šlehačkou či jogurtem rozmixuji. Zapékací misku vystříkám olejem ve spray, nebo vyložím alobalem, kam rozložím uvařené těstoviny smíchané s omáčkou a sýrem. Ten mňamózní zázrak přikryji alobalem pomazaným zbytkem másla a peču cca 25 min. Kdo to jednou ochutná, pak je těžké vydržet posledních pár minut před posledním zvoněním časomíry

cuketa s těstovinami

(Verča K.), 6. 8. 2013, 13:17

dobrý den, už nějaký ten pátek, co nám rostou cukety na zahradě, dělám tento recept. Uvařím si trochu těstovin. Na pánvi na oleji podusím cukety nakrajené na malé kousky, klidně i se šlupkou. Mezitím si spařím sušené houby a přidám je k cuketě. Do hrnečku dám 1-2 lžíce hl. mouky, smetanu, mletý kmín, sůl a dijonskou hořciči. Rozkvrdlám. Jak je cuketa měkká, zaliji připravenou smetanou ve skleničce a povařím. Jak je hotové, přisypu těstoviny, promíchám a dám do pečící formy a nastrouhám trochu sýru. Peču cca 20 minut (dozlatova).
Dobrou chuť:)

Zapékané cukety

(), 13. 7. 2013, 18:49

Recept mě naučila dcera, která žila v Itálii.
Mladé omyté cukety nakrájet na teňoučké plátky a obalit v těstíčku( mouka, vejce, sůl a trochu vody) osmažené skládáme do vymazaného pekáče a proléváme rajčatovým pyré, které si můžeme dochutit bylinkami, vrstvy můžeme prosypat lehce parmezánem,( u nás se prodává česká verze - Grand Moravia už mletý) , případně proložit Mozarelou nebo eidamem a dáme zapéct až je sýr nahoře zlatý. Výborné s chlebem teplé i za studena.

polévka z cukety

(), 9. 7. 2013, 08:13

Já dávám cuketu a brambory půl na půl,přidám i česnek a ve výsledku má chuť jako hrášková polévka.

cuketa jinak

(), 29. 9. 2012, 12:14

posílám recept na cuketu

cukety

(), 20. 9. 2012, 00:28

cuketa-výborný guláš s cuket.Dělat stejně jak jste zvyklí guláš jen místo masa cuketa-nejlepší z přerostlích uskladněných cuket.

Cuketa Itálie

(Jitka), 25. 8. 2012, 21:20

Dobrý večer,
písnu Vám receptík na cuketu, kterou mi zaslala moje kamarádka - odstěhovala se před pár lety do Itálie, tam to dělají pořád.
Na oliv.oleji cibulku, česnek, nakrájet na kolečka cuketu a přidat jí k tomu. Na zahrádce natrhat bylinky - hodně a vše co najdete a přidat - výborný je kopr. Osolit. Nepodlívat vodou!!! Dusit jak kdo má rád, já dělám trochu křupavou. Je to fakt lahodný a můžu to i za studena. Zkuste, stojí to za to.

uskladnění

(), 19. 8. 2012, 17:26

Zdravím všechny milovníky cukety
Pátrám po dlouhodobém uskladnění cukety.

RE: uskladnění

(Táňa), 30. 8. 2012, 09:14

Nejkvalitnější a nejchutnější cuketa je cuketa mladá, tedy tak do 20 - 25 cm. Ta se samozřejmě uskladnit nedá a nechat cuketu přerůst kvůli uskladnění mi nepřipadá moc dobré. Ale občas se nám stane, že některou na záhonu přehlédneme a přeroste. Pokud to je už na konci sezóny, dám přerostlé cukety do chladného sklepa. Některá nevydrží, některá přežije i několik týdnů. Není už ale nijak kvalitní a zpracovat ji můžeme nanejvýš tak na polévku či na zelí nebo nastrouhat a připravit bramboráky z cukety. Ale určitě je lepší sbírat a zpracovávat cukety co nejmenší.

cuketová majonéza  ???

(Marie), 3. 8. 2012, 09:40

Mám dotaz, prý ve včerejším vysíláni v rozhlase "APETIT" byl uveden recept na cuketovou majonezu. Můžete mi prosím poradit, kde bych ho našla. Děkuji

v.lencova@atlas.cz

(), 23. 7. 2012, 10:23

Ten nákyp by mohl být dobrý

Cukynový tatarák

(Gabi), 17. 7. 2012, 08:37

Mladú cukynku na kocky orestovať na troche masla a osoliť,do mierne vychladnutého pridať cibuľku na jemno nakrájanú,kečup,horčicu,čierne korenie,nakoniec žltok(nemusí biť),vreniešať a nechať odstáť tak 1hodinu,urobiť topenky z cesnakom a natrieť pomazánkou,je to chutné,tak isto robím aj z baklažánu.

Cuketa

(), 16. 7. 2012, 22:10

Taky jeden receptík.
Orestovat cibuli, na to přidat na malé kostičky cuketu, (ne ty přerostlé, to je pak samé semínko).Koření. drcený kmín a bazalku.To podle chuti, jak kdo má rád a orestujem. Přidáme trochu kečupu asi 2 lžíce.ještě chvíli restujem. Na konec zalijeme trochou smetany 33%. Podáváme s těstovinama. je to výborné.

nákyp

(Peta), 2. 9. 2011, 11:20

Včera jsem vyzkoušela cuketový nákyp..A je vynikající!!

RE: nákyp

(), 16. 10. 2011, 22:29

a polévka z cuket je pravdová laudka

Polévka z cukety

(Katka), 1. 9. 2011, 11:32

Díky Hanesko za skvělý tip na polévku z cukety - zkoušela jsem ji dnes a je luxusní. Už jsem si ji zapsala do své kuchařky, abych ji mohla dělat vícekrát. Jednoduchá a chuťově skvělá.

cuketa

(), 22. 8. 2011, 10:24

Ahoj. jmenuju se Martin a je mi devět. chcu vám poslat svůj recept na rychlej oběd, co jsem si vymyslel. Mamka musela odjet s bráchem k doktorce,tak jsem je chtěl překvapit a uvařil jsem. v ledničce sem našel 5 koleček sekaný. tak jsem ju nakrájel na kostky, cibulu nasekal v sekáčku a dal na pánvičku-takovou tu hlubokou. na zahradě jsem utrhl 2 hubený cukety a oloupal je a taky je nakrájel na kostky a dal na tu pánvičku. přidal sem trochu vegety a nechal pomalu smažit na 3 žlících oleje. Od včera jsem našel v ledničce vařený brambory, tak sem je oloupal a nakrájel na kolečka a přihodil na tu pánvičku taky. nakonec sem do toho nastříhal zelenou petržel. Bylo to fakt hned hotový a hodně dobrý! už to mamka začala normálně vařit sama i naša babička to vaří pro dědu a taky jim to moc chutná.

RE: cuketa

(vlastimil), 13. 7. 2012, 17:41

no jak tak koukám a sháním nějakej recept na cuketu tak je mi jasný že ten recept od tebe Martine zkusím jinak ti držím palce jen tak dále

RE: cuketa

(), 24. 8. 2011, 11:54

Martine, jsi moc šikovný kluk!!!!!!!!! Jen tak dál a děkuji za skvělý recept. Je opravdu vynikající a rychlý. Pa

RE: cuketa

(), 15. 9. 2011, 17:18

Ahoj Martine.Hledala jsem inspiraci na zítřek a tvůj recept vyhrál.Určitě to bude dobrůtka.Ahoj.

RE: cuketa

(Honza), 22. 8. 2011, 12:01

Bravo, Martine! To je přesně ono; fantazie vítězí. Jdu na to, už se mi sbíhají sliny. Dík za nápad!

polévka z cukety

(Haneska), 20. 8. 2011, 12:25

Osmažím cibulku a přidám cuketu nakrájenou na kostky(oloupaná a vydlabaná ) , zaliji vodou, přidám masox a 2,3 dílky sýra, povařím a pak jen rozmixuji a podávám s kostičkami osmažené housky. Vnoučata to milují.

RE: polévka z cukety

(Lenka), 24. 8. 2012, 11:49

Ahojky, už nevím, co vařit, tak zkusím zítra tu tvou polévku. Díky, dám vědět, jak jsem dopadla. Dělala jsem podobnou z mrkve, nastrouhám a nechám za tepla na másle pustit karoten, pak podliji vodou, osolím, opepřím, vařím do změknutí(ani ne 10 min), pak rozmixuji, pokud je hodně mrkve, málo vody, tak už ani nezahušťuji. Na másle osmahnu kostičky rohliku. Moc dobré :-))

RE: polévka z cukety

(Katka), 1. 9. 2011, 11:32

Díky Hanesko za skvělý tip na polévku z cukety - zkoušela jsem ji dnes a je luxusní. Už jsem si ji zapsala do své kuchařky, abych ji mohla dělat vícekrát. Jednoduchá a chuťově skvělá.

skuste tohle:

(), 31. 7. 2011, 00:56

nakrajejte mlade brambory i se slupkou ( vykrajejte jenom ocka a pod.) a cuketu, osolte, posypte nadrobno nakrajenyn cesnekem, pridejte hrst nasekane zelene petrzeky, trochu italskeho koreni (neni nutne), osolte, prilejte dobry olivovy olej, promichejte a sup do trouby. Behem peceni bcas promichejte. Udelejte toho hodne! Chutna to masozravcum...Dobre pochutnani!

Dobrý deň!

(), 28. 7. 2011, 00:12

Keď som lenivá obaľovať cuketu v trojobale (je nás doma veľa a všetci ju ľúbime) tak ju len očistenú nakrájam na 1/2 cm kolieska, osolím a namočím z obidvoch strán do polohrubej múky. Vypražím na horúcom oleji. K tomu kopec paradajok, papriky, rajčín a cibule. Niekedy urobím studenú omáčku: do kyslej smotany nasekám kôpor, osolím a pridám pretlačený cesnak. Nám to chutí s čerstvým chlebíkom na olovrant. Takto vypraženú cukinu treba rýchlo zjesť, lebo "zvädne", čo však pre nás na chalupe nie je problém.

Recept

(), 17. 7. 2011, 17:20

Právě jsem dopekla obalované cukety a patizony. Je to pochoutka, a velmi mi to chutná.!!

RE: Recept

(), 18. 7. 2011, 11:42

Výborná pochútka z pozdlž rozkrojenej, neošupanej, vyberte z cukyny malou čajovou lyžičkou iba strednu jadrovinu na kocečky pokrajať a do nej pridajte 1 namočený vyžmykaný rohlík, alebo strúhanku, 2 vajcia, korenie, muškátový oriešok mletý, sol, cesnak prelisovaný, majorán, 30 dkg,mletého mäsa naplníte fakticky 2 polovice rozkrojenej cukyny touto mäsovou plnkou. / urobiť až kopček z plnky / Dať na plech asi 45až 55min, na 180 stup.podla velkosti cukyny a zapiecť. Trochu podliať vodou,aby sa nezapekala na suchom plechu.Je to výborné s ryžou alebo zemiakmi.Dobrú chuť.

cukety

(), 11. 7. 2011, 14:16

Hledám recept na slanečky z cuket

RE: cukety

(Vlasta), 17. 7. 2011, 15:10

Recept neznám,ale dělám něco podobnýho,říkám tomu cuketový matesy.Cuketu nakrájím na dlouhý plátky podobný matesům,posolím a nechám uležet než pustí vodu.Mezi tím nakrájím cibuli na měsíčky množství 1:1s cuketou,i víc,a posolím aby změkla,nechám taky uležet.Až je cuketa vláčná trochu osuším a potřu sardelovou pastou a promíchám s nasolenou cibulí.Po nějakém čase nacpu do sklenice a zaliju olejem.Za čas,nedovedu urči jak dlouho,protože pořád ochutnávám,je to ono.

Nemá někdo

(Jarka), 9. 7. 2011, 10:07

recept na cuketovou omáčku s brambůrkama: Jedla jsem to na Slovensku a bylo to velice dobré...Jinak s cuket vařím, peču, smažím cokoliv a poměrně dost, roste nám na zahradě...

RE: Nemá někdo

(), 21. 7. 2012, 20:34

posielam môj recept,ktorý varievam už dlhé roky a chutí všetkým: cuketu alebo dyňu olúpanú nastrúhaj,potom pridaj za lyžicu soli premiešaj a nechaj stáť asi 15-20 minút.Počas tohto času si priprav cibuľu a orestuj ju na troche oleja.Potom vytlač šťavu z cukety a vytlačenú cuketu dávaj pomaly na zmäknutú cibuľu a miešaj.Trocha podlej vodou /ale len tak,aby neprihorelo/ a pomaly to za stáleho miešania dus,kým cuketa nezmäkne.Nakoniec pridaj trocha hladkej múky a zalej mliekom podľa potreby,aby ti vznikla omáčka.Pridaj smotanu s troškou múky na zahustenie,nechaj prejsť varom, a vypni.(môžeš použiť šľahačku,alebo pochúťkovú smotanu)Napokon dochuť trochou octu.Ja zemiaky varím zvlášť a potom uvarené už bez vody dám do omáčky.Doma k tomu podávame fašírky,alebo ak nejete mäso,stačí volské oko.Je to veľmi chutné.nedávno som doma nemala mlieko,tak som použila sójové mlieko a bolo to k nerozoznaniu od klasického mlieka.

RE: Nemá někdo

(), 28. 7. 2011, 00:32

Jarka, nemyslela si omáčku z cukety? Niekto dáva zemiaky do nej, ja opekané zemiaky alebo pyré podávam ako prílohu (ale chutná je aj s čerstvým chlebíkom):
Takže si speníš na oleji nadrobno nakrájanú cibuľku, popražíš do sklovita a pridáš za KL červenej papriky (ak máte radi pikantné môžeš dať samozrejme aj štipľavú). Podleješ troškou vody, aby ti paprika neprihorela a pridáš nastrúhanú cuketu (tekvicu alebo aj patizón môžeš použiť) a necháš podusiť, do mäkka. V miske si rozhabarkuješ kyslú smotanu s 1 polievkovou lyžicou polohrubej múky a troškou studenej vody. Vleješ do omáčky a necháš prevariť. Pre chuť ak máte radi pridáš nadrobno posekaný kôpor a podľa chuti okyslíš octom.
Niekto dáva zemiaky do omáčky, takže ich pridáš k nastrúhanej cukete, aby sa spolu uvarili, ale ako hovorím: ja zemiaky dávam zvlášť buď opekané alebo ako pyré, prípadne uvarené v slanej vode. Kto má rád môže si dať k omáčke mäso na šťave, alebo na tvrdo uvarené vajce, volské oko, opečený salám alebo klobásku.

Tak neviem či si myslela túto omáčku, budem rada ak som ti pomohla. Jarmila

RE: Nemá někdo

(janatka), 30. 7. 2011, 23:11

to znám, našla jsem ta na jednom portálu a je to moc dobré,příloha brambory a vařené vajíčko!!!!!!!!!!!!super záležitost znám to jako prešovský prívarok

RE: Nemá někdo

(), 15. 9. 2011, 17:27

Ahojky.Takže druhý tip na oběd vyhrála vaše omáčka.Jsem moc zvědavá ale vypadá to moc dobře.Alena.

cuketa

(), 6. 7. 2011, 02:34

Sú to super aktuálne recepty, už máme cuketky takže vyskúšam niektoré recepty.Všetkým ostatným degustatom tejto a pobobným plodinám prajem dobrú chuť a sík za recepty,

zpráva

(), 25. 5. 2011, 15:30

Z cuketz jsou vý borné bramboráky (vošouchy),velice chutné.

smazena cuket

(), 10. 1. 2011, 22:21

Dost dobre nechapu, proc musime pro obalovani a smazeni cuketu oloupat??

RE: smazena cuket

(Lenka), 24. 8. 2012, 11:53

já cuketu neloupu, omyji, nakrájím na kolečka, osolím, obalím jako řízek (mouka, vejce, strouhanka) a usmažím na oleji.

RE: smazena cuket

(), 23. 8. 2011, 12:42

Protože je to zvykem v těhle zemích, my např. neškrábeme ani brambory, připravují se ve šlupce a tak se i jí, stačí dobře umýt, pokud jsou starší/od února,/ pak se teprve okrajují, a totéž je to i s ostatní zeleninou,

Cuketové karbanátky

(), 13. 9. 2010, 20:03

Již roky dělám cuketové karbenátky a jsou výborné. Místo masa dávám cuketu nastrouhanou a pak tam dám všechno jako do masových karbenátek jen přidám nakrájený měký salám.Cuketu nastrouhám a osolím , chvíli nechám stát a pak vymačkám vodu.Pak pokračuji a vše smíchám a dělám karbenátky , obalím ve strouhance a smažím. Dokonce je dávám i do mražáku. Když je rozmrazím znovu obalím ve strouhance a smažím.

Cuketový nákyp

(), 31. 8. 2010, 17:14

Já dělám nákyp stejně,ale dávám jen polohrubou mouku,pokud zbyde nějaké pečené maso je lepší dát místo salámu.Nákyp je velmi dobrý jak teplý,tak studený.

hořčice

(marcela), 27. 8. 2010, 14:39

Ten recept na hořčici z cukety je zláštní-máme doma velkou spotřebu hořčice,tak to asi vyzkouším.

RE: hořčice

(), 25. 8. 2011, 09:59

Hořčici z cukety děláme už několik let a nejlepší je na čerstvou topinku. :-)

cuketa

(), 26. 7. 2010, 01:52

Dobrý den. Já nakrájím cuketu na kolečka, opeču na oleji a protáhnu ji v trošce vody s česnekem a sójovou omáčkou. Nebo ji obalím v těstíčku-hladká mouka, vajíčko a mléko. Osmažím na oleji a pokapu vodou s česnekem. Vždy cuketu nejprve nasolím a nechám vypotit, pustí si hodně vody, pak ji osuším a teprve obaluji nebo opékám. Místo sójové omáčky může být worčestrová.

cuketa

(), 4. 9. 2009, 12:21

Dakujem za recepty, ktore som tu našla.Ja mam v jedalníčku celý rok cuketu, teda aj v zime, a to, kupim v supermarkete, a nakrajam na kolieska, na olivovom oleji opečiem, a k tomu rajčiny, paprka, alebo čo v tú danú chvílu je k máníí.Je to moc dobre.Dostala som cukety, a idem teda robiť niečo , čo som tu pozrela, a je to kolač, cuketovy nakyp.tak idem na to.Pekny den prajem všetkym.

Cuketa

(), 28. 8. 2009, 16:43

Cuketu obaluji jen ve vajíčku a ve strouhance - mouku nepoužívám již řadu let,obaluji tak i řízky.Strouhanka lépe drží-zkuste

cuketová zelenina

(), 16. 8. 2009, 14:06

Dobrý den. Uvítala jsem výše uvedené recepty.
Máme velkou úrodu. Takže díky
vám začnu
cuketovou zeleninu zpracovávat

je mi líto

(), 11. 8. 2009, 12:40

chtěla jsem přeposlat přítelkyni jeden Váš článek, ale přes tabulku pro vyplnění adresy je stále reklama. Jak potom mohu někomu doporučit.

Cuketa

(), 10. 8. 2009, 09:01

Cuketa

cuketa

(), 9. 8. 2009, 21:30

super -díky za inspiraci!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

cuketa je super

(prescottbush), 2. 8. 2009, 17:27

... jezte cuketu, pijte mleko, nezapomente na syry.......

Cuketa

(), 25. 7. 2009, 17:15

Ten koláč z cukety velice dobrý.

cuketa

(), 23. 7. 2009, 22:14

Když smažím cuketu v trojobalu neloupu slupku u mladších cuket u starších ano.Je to nějak na škodu v článku se píše,že se má vždy oloupat .Jinak koláče a bramboráky tedy cukeťáky děláme a máme to moc rádi.

RE: cuketa

(), 28. 7. 2011, 00:15

Tiež som sa divila že cuketu olúpeme: ak je mladá, vôbec ju netreba lúpať, aj lepšie drží tvar a lúpaním predsa stráca na vitamínoch, ktorých je naviac práve v šupke.

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...