A tak mnohdy někteří sáhnou po obyčejném chlebu a kečupu a hořčici. Přitom volba těch správných příloh ke grilování dokáže pozvednout obyčejné maso z ohně na zážitek, na který se budete těšit celý rok. Vyberete si výbornou domácí majonézu, rajčatovou salsu, nebo červenou cibuli na jihoamerický způsob?

Domácí majonéza jedině v tyčovém mixéru

Pokud máte obavy o svou linii, pak vězte, že čerstvé majonéze vyrobené vlastníma rukama můžete důvěřovat spíš než té průmyslově vyráběné. Ve výsledku totiž sníte kousek vaječného žloutku a trochu kvalitního olivového oleje, což vám rozhodně nevykouzlí přes noc přebytečné kilogramy. Abyste zvládli majonézu mrknutím oka, musíte mít po ruce tyčový mixér s úzkou nádobou – bez té to nepůjde.

Na 4 porce:

  • 4 žloutky z čerstvých vajec
  • 2 polévkové lžíce dijonské hořčice
  • 400 ml panenského olivového oleje
  • šťáva z 1 citronu
  • sůl a pepř

Do vysoké nádoby vyklepneme žloutky a přidáme všechny ingredience kromě citronové šťávy, té dáme polovinu, zbytek přidáme dle chuti později. Pak už jen vložíme tyčový mixér až na dno nádoby, zapneme a zároveň velmi pomalým pohybem vytahujeme vzhůru. Hustá domácí majonéza k masu je hotová! Před podáváním nechte alespoň půlhodinu v chladu.

TIP: Pokud přidáme zakysanou smetanu, trochu cukru moučka a najemno nakrájenou nakládanou okurku a žlutou cibuli, ve chvíli máme domácí tatarskou omáčku.

Koriandrové pesto

Říká se, že koriandr má buď své zaryté odpůrce, nebo věrné příznivce. Pokud patříte ke druhé skupině, z pesta budete nadšení. Je vynikající nejen ke grilovanému masu, ale i třeba jen tak namazané na bílé bagetě, nebo další den jen tak k těstovinám.

Na menší misku:

  • 4 hrsti omytých a natrhaných koriandrových lístků
  • 60 g piniových nebo kešu oříšků
  • 4 polévkové lžíce parmazánu
  • 4 polévkové lžíce panenského olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • sůl

Přípravu pesta nám ulehčí opět použití tyčového mixéru. Vložíme do něj najemno nasekaný koriandr, parmazán, olej, prolisovaný nebo nastrouhaný česnek a krátce opražené ořechy. Rozmixujeme dohladka, dochutíme solí, případně přidáme olej.

Rajčatová salsa

Klasika ze sezonní zeleniny, která nezklame při žádném grilování.

Na 4 porce:

  • 350 g rajčat
  • 40 g červené cibule
  • 40 g šalotky
  • 1 chilli paprička
  • 2 stroužky česneku
  • 70 g panenského olivového oleje
  • 15 ml citronové šťávy
  • 10 ml balzamikového octa
  • 1 polévková lžíce najemno nasekané plocholisté petržele
  • sůl

Cibuli a šalotku nakrájíme na jemné kostičky, stejně jako rajčata a chilli papričku, z nichž vykrojíme dužinu a odstraníme semínka. Chilli papričku krájíme zvlášť, budeme jí dochucovat. Vše kromě chilli promícháme se šťávou, octem, česnekem, petrželí a olejem. Postupně přidáváme chilli papričku a sůl, dokud nám chuť salsy nevyhovuje. Před podáváním nezapomeňte vychladit.

Jihoamerická marinovaná červená cibule

Výraznou ostrou až štiplavou chuť červené cibule nemáte rádi? V salsa criolla, kterou v různých obměnách připravují od Peru po Argentinu, limetková šťáva udělá z cibule jemnou křupavou přílohu, které se nebudete moct nabažit.

Na 4 porce:

  • 4 červené cibule
  • šťáva ze 4 limetek
  • hrst koriandrových listů
  • sůl

Cibuli nakrájíme na tenká kolečka, vynecháme přitom bílý silný střed u kořene, je hořký. Vložíme do misky, zalijeme limetkovou šťávou tak, aby byla cibule zcela ponořená, přidáme nahrubo nasekaný koriandr a necháme v chladu marinovat alespoň půlhodinu. Na závěr dle chuti jemně osolíme.

Okurkový salát s jogurtovo-hořčičným dresinkem

Zapomeňte na obyčejný jídelnový salát z okurek, k masu z grilu se výborně hodí okurka se svěžím dresinkem.

Na 4 porce:

  • 2 velké salátové okurky
  • 3 lžíce bílého jogurtu
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžíce hrubozrnné hořčice
  • sůl a pepř

Okurky zbavíme slupky, pak ale pokračujeme v loupání, vznikají nám dlouhé tenké plátky okurky. Zastavíme se, až dojdeme ke středu se semínky. V míse si smícháme jogurt a smetanu s hořčicemi, dle chuti osolíme a opepříme. Přidáme plátky okurek a opatrně promícháme. Suroviny máme vychlazené, takže není potřeba dále salát chladit, jelikož by okurka pustila vodu.