Infobox

Kávu skladujte v dobře uzavřených nádobách (kovových či skleněných) na suchém místě. Někteří znalci volí kvůli uchování aroma i lednici, na delší dobu pak mrazák. Při samotné přípravě by voda určená k zalití neměla přesáhnout teplotu 90 oC. A jak je to s mletím kávy? Nahrubo semletá káva je nejvhodnější pro přípravu espressa, středně semletá pro kávu filtrovanou  a najemno umletá pro tureckou kávu.

Speciální kapitolou, zejména pro večerní popíjení kávy, jsou její recepty obsahující alkohol. Pokud vám některé zachutnají, nepodlehněte mýtu, že káva účinky alkoholu na tělo významně redukuje. Je to právě naopak.

Mocca egg-nogg

Pokud máte rádi krásnou Skotskou přírodu, zkuste i tamní klasiku v podobě horkého míchaného nápoje Mocca egg-nogg. Slovní spojení lze přeložit jako „vaječný džbánek“. V receptu totiž nechybí žloutek.

Co budete potřebovat?

  • malý hrneček mléka
  • žloutek
  • 1 lžičku sirupu
  • 1 lžičku mleté kávy
  • 2 lžičky brandy nebo koňaku
  • hrneček uvařené černé kávy

Příprava: Mléko dejte ohřát na plotnu. Až bude horké, nalijte do něj teplou kávu. Žloutek utřete se sirupem a následně jej vmíchejte do kávy s mlékem. Poté pití sceďte, přidejte brandy nebo koňak, posypte lžičkou kávy a můžete podávat.

Kávový Flip s kondenzovaným mlékem

Co budete potřebovat?

  • 10 gramů moučkového cukru
  • 2 gramy instantní kávy
  • 10 gramů instantního kakaa
  • žloutek
  • 3 lžičky brandy
  • 15 lžiček kondenzovaného neslazeného mléka.

Příprava: Všechno ingredience smíchejte dohromady a ohřejte, následně přelijte do mixéru a krátce mixujte. Rovnou z mixéru můžeme servírovat.

Kávový Flip s portským a muškátovým oříškem

Co budete potřebovat?

  • 2 centilitry koňaku
  • 2 centilitry portského
  • lžičku cukru
  • 4 kostky ledu
  • vajíčko
  • špetku nastrouhaného muškátového oříšku

Příprava: Kostky ledu promíchejte s vajíčkem a vložte do mixéru k ostatním přísadám. Decentně promixujte, přeceďte a můžete podávat. Chvíli před pitím posypte muškátovým oříškem.

Zámecká káva

Co budete potřebovat?

  • 3 centilitry pomerančového likéru
  • 1 centilitr rumu
  • lžičku cukru
  • hrnek horké silné kávy
  • plátek pomeranče

Příprava: Likér, cukr a rum řádně promíchejte. Poté je zalijte horkou kávou, ozdobte plátkem pomeranče – a to je vše.

Rüdesheimská káva

Co budete potřebovat?

  • 4 centilitry brandy
  • 3 kostičky cukru
  • šlehačku
  • silnou horkou kávu
  • strouhanou čokoládu

Příprava: Brandy promíchejte s cukrem a zapalte, načež uhaste horkou kávou. Navrch umístěte šlehačku, kterou posypte čokoládou.

Císařská káva

Co budete potřebovat?

  • hrneček kávy (bez lógru)
  • voda
  • 4 centilitry whisky
  • 2 centilitry smetany
  • 15 gramů krupicového cukru

Příprava: Z vody a cukru udělejte karamel, který dejte do sklenice. Whisky nejdříve prohřejte a pak zapalte. Hořící tekutinu nalijte na karamel. Nápoj uhaste kávou, kterou také nalijte do sklenice. Nakonec vše zakapte smetanou. Stejně jako Rüdesheimská káva, i tento recept získá na efektivitě, když ho připravíte před zraky hostů.

Pokud vám alkohol do kávy nesedne, nemáte na něj chuť, či prostě zrovna nemůžete pít, zkuste některý z následujících nealkoholických receptů:

Káva s čokoládou

Co budete potřebovat?

  • 9 gramů krystalového cukru
  • 8 centilitrů mléka
  • již hotový šálek silnější kávy
  • 10 gramů čokolády na vaření
  • šlehačka

Příprava: Čokoládu s mlékem povařte, připravte kávu, oslaďte, přimíchejte k horké čokoládě. Na vrch nasypte trochu drcené čokolády a ozdobte šlehačkou.

Káva s kakaem


Co budete potřebovat?

  • hrneček slabší kávy
  • cukr
  • 4 gramy kakaa,
  • 10 centilitrů mléka
  • šlehačka

Příprava: Kakao (ne granko) smíchejte s cukrem, vlijte do ještě horké kávy, promíchejte a přilijte mléko. Sceďte a ozdobte špetkou kakaa a šlehačkou.

Havajská káva

Co budete potřebovat?

  • šálek vody a stejný díl mléka
  • 1/4 šálku nadrobno drcené kokosové mouky
  • 2 lžičky instantní kávy

Příprava: Kokos povařte v půlce vody a poté na pánvičce osmahněte. Uvařte kávu ze zbylé vody, dolijte mlékem, můžete dosladit a posypat kokosem.

Káva se zázvorem

Co budete potřebovat?

  • 7 gramů kávy
  • ¼ lžičky strouhaného zázvoru
  • 2 lžičky medu
  • 2 lžíce smetany

Příprava: Sypkou kávu promíchejte se zázvorem a připravte filtrovaný nápoj, který přisladíte medem a na hladinu nalijete smetanu.

Čajová káva

Co budete potřebovat?

  • půl sklenice horké filtrované kávy
  • stejné množství připraveného černého čaje (možno z klasického pytlíku)

Příprava: Postup je skutečně jednoduchý – obě tekutiny zkrátka smíchejte.

Francouzská káva

Co budete potřebovat?

  • šálek připravené silné kávy
  • 5 gramů másla
  • 5 centilitrů smetany
  • 10 gramů mléčné čokolády
  • vanilkový cukr (celý pytlíček)
  • 10 gramů krystalového cukru, špetku skořice

Příprava: V kastrolku smísíte šálek kávy se smetanou i máslem, necháte splynout a přidáte zbývající přísady kromě vanilkového cukru. Krátce povaříte, vanilkový cukr vmícháte až před servírováním.