Co se děje s alkoholem v našem těle
30. 12. 2017

Co se děje s alkoholem v našem těle

Konec roku je se kvapem blíží a s ním spousta zábavy a dobrého pití. Možná nepatříte k bujarému juchajícímu davu, ale sklenku alkoholu si dopřejete stejně. Alkohol přináší veselí, uvolněnost, odstraňuje zábrany. Ale také nevolnosti a kocovinu. Čím to je? Jak vlastně alkohol působí na náš organismus?

Alkohol je látka cizorodá, návyková a jedovatá pro organismus. Přesto se její konzumace odehrává dnes a denně. Pojďme poodhalit její působení v lidském těle, vliv na zdraví i psychiku. Tady více než jinde platí: Všeho s mírou!

Silvestrovský přípitek si málokdo odpustí

Kdo je kdo mezi alkoholy

V první řadě je potřeba si upřesnit, co vlastně alkohol je. Pro většinu lidí se pod tímto pojmem skrývá ethanol (ethylalkohol), látka obsažená v alkoholických nápojích. Druhým velmi známým zástupcem alkoholů je methanol, smrtelně jedovatá látka, která již v malých dávkách způsobuje slepotu, ve větších pak smrt. Mezi alkoholy patří například i glycerol, ten se používá v kosmetice jako přísada do krémů a mýdel, ale i k výrobě výbušnin (nitroglycerin). Všechny látky označované jako alkoholy mají podobnou chemickou strukturu a je jich daleko více. My se však zaměříme na nejoblíbenější z nich – ethanol.

Vstřebávání alkoholu

Účinky této omamné látky nastupují velmi rychle, do krve se začíná dostávat ihned poté, co do sebe vyklopíme skleničku dobrého moku. Zatímco potrava musí být v trávicí soustavě nejdříve štěpena a trávena, alkohol je schopen pronikat přímo přes buňky sliznic do krevního řečiště. Proces vstřebávání alkoholu je velmi rychlý, začíná v dutině ústní, asi 20 % z celkového množství alkoholu vstřebá žaludeční sliznice, 80 % je vstřebáno ve střevech. Teplota nápoje urychlí vstřebávání alkoholuNástup alkoholového opojení se tedy dostaví v krátké době, maximální hladina ethanolu v krvi je do 60–90 minut po požití. Pokud konzumujete alkohol na lačno, nepřekáží mu v žaludku žádná potrava a tím rychleji pronikne do krve. Proto je jeho účinek na organismus velmi silný a klidně se vám může udělat nevolno. Postup alkoholu do těla urychlují i další faktory, rychleji se vstřebává z teplých nápojů, stejně tak jako ze sladkých nebo z nápojů s obsahem bublinek.

Jak alkohol působí

Alkohol ovlivňuje nervovou soustavu, reaguje s některými nervovými receptory a tlumí mozkovou aktivitu. Proto v malých dávkách způsobuje pocit uvolnění, či dokonce euforii. Není divu, že řada lidí začne alkohol pro tyto libé pocity vyhledávat a vypěstuje si fyzickou i psychickou závislost. Větší dávky však způsobují sníženou vnímavost, útlum, deprese a někdy i agresivitu.

Pití alkoholu se musí držet pod kontrolou

Účinků alkoholu ale není málo. Při působení v mozku například zabraňuje vylučování antidiuretického hormonu (ADH), který reguluje vstřebávání vody v ledvinách. Dochází tak ke zvýšenému vylučování moči a následné dehydrataci organismu doprovázenou bolestmi hlavy, únavou a pocitem sucha v ústech. Prokládat při večírku alkoholické nápoje vodou tedy vůbec není špatný nápad.

Toxické meziprodukty

Krví je ethanol roznášen do celého těla, místem jeho odbourání jsou játra. Zde se metabolizuje asi 90 % přijatého alkoholu, zbytek je v nezměněné podobě vyloučen potem, dechem a močí. V játrech je alkohol přeměněn pomocí enzymu (alkoholdehydrogenáza) na toxický acetaldehyd (ethanal) a právě ten je zodpovědný za mnohé toxické účinky alkoholu. Způsobuje například vyplavení katecholaminů do krve (mezi tyto látky patří i adrenalin) a to zvýší tepovou frekvenci, krevní tlak a rozšíří cévy při povrchu těla. V důsledku toho se krev rychleji rozproudí a nastoupí pocit tepla. Díky rozšířeným cévám ale dochází k rychlejší výměně tepla mezi tělem a okolím a k jeho velkým ztrátám. Zahřívat se alkoholem v zimě je tedy holý nesmysl.

Játra dostávají zabrat

Acetaldehyd poškozuje systémy, které mají za úkol odbourávat peroxid vodíku a volné radikály, tyto látky se v játrech hromadí a poškozují je. Narušuje také metabolické dráhy, snižuje například produkci proteinů (bílkovin), které mají odnášet lipidy (tuky) z jater a dochází k prvnímu stádiu jejich poškození, tzv. ztučnění Bavit se můžete i bez skleničky v rucejater. To ovlivňuje negativně funkci jater. Jedná se však o vratné poškození, pokud se zřekneme konzumace alkoholu, časem se se vše vrátí do normálu. V opačném případě se situace dále zhoršuje, dochází k odumírání jaterních buněk (alkoholické hepatitidě) a nakonec k nevratné jaterní cirhóze (tvrdnutí jater), kdy játra selhávají. Další proteiny, které tělu alkoholika velmi chybí, jsou bílkoviny zodpovědné za srážlivost krve. Proto alkoholici často trpí krvácením, z nichž nejnebezpečnější je krvácení do mozku.

Není divu, že se tělo snačí této látky zbavit. Acetaldehyd je přeměňován na kyselinu octovou a nakonec na její derivát acetylkoenzym A, který již pro organismus nepředstavuje nebezpečí.

  • Co ještě vědět o alkoholu
  • Jeden gram vypitého ethanolu tělu poskytne 7 kcal, tedy asi 28 kJ. Velký (4 cl) panák tvrdého alkoholu s koncentrací 40 % představuje asi 240 kJ, deci bílého vína asi 400 kJ. Alkohol je nenápadný, ale vydatný zdroj energie.

Autor Veronika Zámečníková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: pětmínusčtyři = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2018 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS