Během horkého léta si asi mnozí z nás uvědomili, jak důležitý je výběr vhodného nápoje. Existuje přitom jeden s lahodnou chutí, který nejen osvěží, ale také dodá organismu cenné enzymy a další prospěšné látky.

Zdrojem tohoto nápoje je kombucha, neboli „čajová houba“. Samotná kombucha je vlastně směsicí různých kvasinek a bakterií, která produkuje řadu látek prospěšných zdraví. Nápoj z ní připravený je pak podle nadšených zastánců přímo životadárnou tekutinou: údajně zvyšuje imunitu, čistí tělo od jedovatých látek, má antibiotický efekt, reguluje trávení, podporuje látkovou výměnu, příznivě působí na střevní mikroflóru i krevní tlak, působí proti dně, hemoroidům, ateroskleróze, artróze, artritidě, kožním onemocněním či plísním a obecně proti nemocem pokročilého věku.

Koktejl cenných látek pročišťuje tělo

Kombuchový nápoj opravdu obs řadu blahodárných složek: kyselinu glukoronovou, glukonovou, vitaminy B1, B2, B6, B3, B12 a C, kyselinu mléčnou a listovou a také velké množství trávicích enzymů, které ze současné stravy získáváme pouze v malém množství. Důležitá je přitom role především prvních dvou zmiňovaných kyselin. Obě mají za úkol odbourávat škodliviny a organismus si je v určitém množství sám vyrábí. Vzhledem k celkovému vnitřnímu i vnějšímu znečištění ovšem na svůj úkol nestačí a toxiny se tak pomalu ukládají v tukových tkáních a způsobují nejrůznější zdravotní problémy.

Jak nápoj připravit?

K výrobě kombuchového nápoje potřebujeme především samotnou houbu a také tzv. zákvas – 3 až 4 dl samotného nápoje, který bude působit jako „startér“. Kombuchovou kulturu je nejvhodnější zakoupit v renomované prodejně zdravé výživy či bylinářství, koupě po internetu je trošku sázkou do loterie. Houbu ovšem můžete dostat i od přátel. Houba se totiž poměrně snadno množí a tak z vás za čas nejspíš také budou kombuchoví dárci…

Dále potřebujete velkou, alespoň třílitrovou láhev od okurek či kompotu, kterou musíte důkladně vymýt (nejlépe v myčce) a pak několikrát opláchnout horkou vodou. Plastové nádoby nejsou příliš vhodné – nedají se tak snadno důkladně vymýt a navíc plast může do nápoje uvolňovat nežádoucí látky.

Všechno ostatní náčiní (vařečka na zamíchání, sítko na přecezení) by mělo být ze dřeva nebo z plastu, nikdy kovové! Před přípravou nápoje vždy vše pečlivě umyjte horkou vodou a nezapomeňte si důkladně vydrhnout ruce – jinak můžete nápoj kontaminovat.

Kombuše se říká čajová houba, protože ke svému růstu potřebuje oslazený čaj. Doporučuje se, aby alespoň část tvořil čaj černý. Máte–li raději zelený, smíchejte jej alespoň půl na půl s černým. Počítejte přitom celkem s 8 g čaje na jeden litr vody.

  1. Základní recept na přípravu 1 l nápoje:kombucha2 dl kombuchového nápoje1 l vody8 g čaje80–100 g cukru Přiveďte k varu přiměřené množství vody, pak do ní vložte čaj a vařte ještě 15 minut.
  2. Pak čajové sáčky vyjměte a do čaje vsypte cukr – 80 až 100 g cukru na jeden litr čaje, zamíchejte a nechte vychladnout (musí mít méně než 40 °C, jinak živá mikrobiální kultura zahyne).
  3. Cukru nesmí být méně, než je zmiňované množství, protože houba by neměla ke svému růstu dostatek živin. Vhodnější než rafinovaný bílý cukr je hnědý řepný cukr – obsažená melasa urychluje kvašení, navíc je zdrojem dalších prospěšných látek.
  4. Do vymyté sklenice vlijte kombuchový nápoj (měl by tvořit alespoň 10 %, ještě lépe 20 % výsledného množství) a dolijte čaj – ne po okraj, tekutina by měla sahat zhruba 5 cm pod okraj sklenice. Poté položte na hladinu houbu – někdy plave, někdy naopak klesne, obojí je v pořádku.
  5. Láhev přikryjte papírovým ubrouskem, upevněte jej gumičkou a láhev postavte na chráněné teplé místo. Sklenice nesmí být vystavena přímému slunečnímu záření ani průvanu. Ideální je klidný kout v místnosti s teplotou mezi 23 až 28 °C, kde se nekouří, nevaří a pokud možno tu ani nestojí květináče se zeminou (opět kvůli kontaminaci nežádoucími mikroorganismy).
  6. Tekutina v nádobě začne lehce kvasit, podle teploty tento proces trvá zhruba 8–14 dní. Tekutinu můžete v mezidobí ochutnat omytým brčkem, chutí by měla připomínat burčák. Pokud by kvasila příliš dlouho, bude nápoj kyselý (dá se ovšem použít namísto octa).Poté nápoj přeceďte do láhví a tu uložte do lednice, abyste zastavili kvašení.

Užívání a skladování nápoje

Pokud nápoj z kombuchy přelijete do uzavřených pet láhví, měl by v chladničce vydržet nejméně měsíc. Nápoj můžete popíjet ráno nalačno pro nastartování trávení, je však vhodný i k celodenní konzumaci.

Někdy se při skladování v láhvi vytvoří rosolovité chuchvalce – zárodky nové houby. Do skleničky proto nápoj z láhve přelévejte přes plastové sítko, zbylé usazeniny na dně vylévejte.

Může kombucha uškodit?

S konzumací kombuchového nápoje by to neměli přehánět diabetici a řidiči.

  • První kvůli obsahu cukru – přestože houba během růstu takřka veškerý cukr spotřebuje, nápoj musíte zahrnout do svého denního energetického příjmu.
  • Při kvašení vzniká nepatrné množství alkoholu, nápoj tedy není ve větším množství vhodný pro ty, kdo usedají za volant.

Jak houbu uchovávat?

Houbu po vyjmutí z čaje opatrně opláchněte pod tekoucí studenou vodou – zbavte ji především tmavě hnědých usazenin, které jsou metabolickým odpadem. Můžete ji následně ihned použít k přípravě další várky, nebo ji ve vymyté sklenici se šroubovacím víkem zalijte zhruba půllitrem nápoje a uskladněte v lednici pro použití v dalších dnech.

Houba během kvašení dorůstá buď ve vrstvách, které se dají oddělit (můžete tak houbu pěstovat ve více sklenicích), někdy jsou pevně srostlé s mateřskou houbou. Pokud dáte do sklenice víc hub, bude kvašení probíhat rychleji. Pamatujte ovšem na to, že každá houba se dá použít zhruba pětkrát, poté ji musíte vyhodit.