Jak zahnat žízeň a osvěžit se uprostřed léta?
29. 7. 2017

Jak zahnat žízeň a osvěžit se uprostřed léta?

Zvenku se na vás tlačí vlna spalujícího horka, vaše končetiny jsou v jednom ohni a vy si nevíte rady, jak se dokonale zchladit, aby se vám udělalo lépe. Právě během července a srpna většinou vrcholí vlna extrémně horkého počasí, během kterého ale musíme fungovat více méně stejně jako po zbytek roku, jak toho tedy docílit?

Ledově vychlazené nápoje

Pokud je vám horko, většinou automaticky sáhnete po nejstudenější lahvi, plechovce nebo si natočíte z kohoutku tu nejledovější vodu. A nadto přidáte ještě štědrou dávku ledu. Mentálně se vám sice uleví, ale tento pocit bude pouze krátkodobý. Z dlouhodobého hlediska své tělo ještě více vyčerpáte, jelikož přísun ledové tekutiny způsobí ve vašem trávicím systému extrémní šok a zaměstná ho tak, aby teplota přijatého nápoje co nejdříve dosáhla teploty vašeho těla – a ta už je pořádně vysoká. Jednoduchá rada v tomto případě zní: pijte nápoje vlažné teploty.

 Ledová voda osvěží pouze zdánlivě

Kterým nápojům dát přednost?

Dalším důležitým poznatkem při snaze zchladit své tělo a mysl je podstata jednotlivých nápojů. Jistě jste už slyšeli, že některé tekutiny mají spíše zahřívací a jiné naopak ochlazující účinky. K té první skupině se jednoznačně řadí zázvorový, ale i lipový nebo černý čaj, ty doporučujeme během veder zcela vynechat. Ke druhé skupině můžeme započítat banánové smoothie, zelený i mátový čaj, případně okurkovou limonádu nebo obyčejnou vodu s citronovou šťávou. Při přípravě zeleného čaje dbejte základního pravidla, kterým je teplota vody do 80 °C.

 Okurková limonáda

Okurková limonáda

Příznivci okurek vědí moc dobře, proč je konzumovat, tato zelenina je totiž přímo zásobárnou vody, podíl je až 90 %, nemá tedy téměř žádné kalorie. Pomáhá hydratovat a předcházet zánětům močových cest, nadto zahání pocit hladu. Obsahuje vitaminy B, C, E, K a betakaroten, díky nimž má kladné účinky na stav pleti, vlasů a nehtů.

Na 1,5 l limonády:

  • 1 salátová okurka
  • 1,5 litru neperlivé vody
  • pár snítek čerstvé máty 

Ideálně večer, než půjdete spát, si omytou okurku nakrájejte na stejně tenká kolečka, vložte ji do lahve nebo džbánku, který zalijte vodou. Zašroubujte nebo překryjte potravinovou fólií a  uložte do lednice. Ráno přidejte několik snítek čerstvé máty, které jste předtím lehce promnuli mezi prsty. 

Rozmarýnovo-citronový sirup

Rozmarýn zlepšuje paměť, má povzbudivé účinky a napomáhá správné funkci trávení. Citron vás příjemně osvěží a dodá potřebné množství vitaminu C. Uchovávejte v lednici a podávejte zalitý sodovkou nebo neperlivou vodou.

Na 1,5 l sirupu:

  • Citron a rozmarýn6 větších snítek čerstvého rozmarýnu
  • 3 bio citrony
  • 750 ml vody
  • 750 g cukru krystal
  • potravinová fólie
  • vymyté lahve s víčkem 

Nejdříve si nakrájíme citrony na podobně silné plátky. Do hrnce se silnostěnným dnem vložíme všechny ingredience vyjma cukru a přivedeme k varu. Necháme vařit 15 minut, pak stáhneme z ohně, vrch hrnce důkladně zakryjeme potravinovou fólií a necháme zcela vychladnout. Poté hrnec vrátíme na oheň, přisypeme cukr, krátce svaříme a nalijeme do připravených lahví.

Autor Adéla R. Bagge.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: osmmínusčtyři = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2017 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS