Sváteční období Vánoc se pojí tradičně s máslovým cukrovím, perníčky, smaženou obalovanou rybou nebo řízkem a samozřejmě s bramborovým salátem plným majonézy. Do toho patří spousta voňavého svařeného vína, punče, grogu nebo jiných nápojů, které rozproudí krev. Pokud byste ale rádi zvolnili, odlehčili si a vychutnali chuť ovoce, nebo někomu vyrobili výborný jedlý dárek, pusťte se doma do výroby pečeného čaje.

Pečený čaj z čerstvého ovoce

  • 1 velký ananas
  • 6 mandarinek
  • 2 pomeranče
  • 2 citrony
  • 2 hrušky
  • 1 granátové jablko
  • 2 jablka
  • 100–200 g mraženého ovoce (rybíz, maliny, ostružiny, borůvky)
  • 1 vanilkový lusk
  • 2 svitky celé skořice
  • lžičku hřebíčku
  • 500 g třtinového cukru
  • 50 ml rumu
  • sklenice s víčky
  • zapékací mísa s víkem

Nejprve si očistíme ananas, okrájíme a zbavíme ho pevného středu, nakrájíme na větší kusy. Mandarinky oloupeme a jednotlivé měsíčky překrájíme na poloviny. Pomeranče zbavíme kůry, nakrájíme na větší kusy, stejně tak citrony. Jablka ani hrušky neloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme. Granátové jablko oloupeme ve velké míse naplněné vodou, musíme jej držet pod hladinou, jedině tak dosáhneme toho, že nám šťáva nebude stříkat všude kolem.

Všechno vsypeme do zapékací nádoby nebo hrnce, zasypeme cukrem, vložíme skořici, vanilku, hřebíček a promícháme. Lehce podlijeme vodou, přiklopíme a pečeme 60 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Po této době vlijeme rum, přisypeme mražené ovoce a necháme ještě 20 minut odkryté zapékat. Plníme do předem vyvařených vyschlých sklenic, uzavřeme a položíme dnem vzhůru. Podávejte v hrnku tak, že velkou polévkovou lžíci zalijete vroucí vodou.