Provoňte si jaro kvítky fialek; hodí se do čaje i na dezerty
15. 4. 2017

Provoňte si jaro kvítky fialek; hodí se do čaje i na dezerty

Vůně fialky je lahodná a okouzlující - ne náhodou je součástí nejlepších parfémů. Kvítka, která právě teď rozkvétají,  jsou nejen voňavá, ale i jedlá a léčivá. Můžete jimi ozdobit sváteční pokrmy.

Zjara rozkvétá na okrajích lesů i v zahradách. Fialka, přesněji violka vonná (Viola odorata),  je nejen půvabná, ale i léčivá květina. Svou něžnou silou pomáhá hojit nejrůznější záněty sliznic i podrážděnou pokožku a ekzémy. Nálev z květů fialky i listů pomáhá při nachlazení a usnadňuje odkašlávání. Nádherná vůně fialkových kvítků je nepostradatelná v parfumérii, má také mírný uklidňující účinek.

Kvítky fialek - lahodná, voňavá a půvabná ozdoba ovocného dezertu

Jedlé, voňavé květy, můžete využít i čerstvé – jako velmi originální ozobu ovocných salátů, pohárů, koktejlů, nebo je proslazovat, kandovat. V 19. století, kdy byly fialky velmi oblíbené, připravovaly se z nich sirupy, přidávaly se do želé, likérů, dezertů. Fialkové víno popíjeli gurmáni již ve starém Řecku a Římě.

 Fialkový sirup

  • 50g čerstvých květů spaříme 75ml vroucí vody a necháme v přikryté nádobě den luhovat.
  • Přecedíme, přidáme 75 g a cukru a pomalu zahříváme, aby se cukr rozpustil, ale nevaříme.
  • Hotový sirup slijeme do skleniček, do nichž můžeme přidat pro ozdobu čerstvý kvítek.

 

Violka je půvaná půdopokryvná rostlina

Pěstování

Violka vonná je vyšlechtěna do mnoha dekorativních kultivarů. Můžete vybírat různé odstíny barev květů (od fialové přes blankytně modrou po růžovou a bílou) i jejich velikosti, existují i formy plnokvěté.

Svědčí jí výživná a stále mírně vlhká půda. Snáší slunce i stín, kde ale méně kvete. Nejraději má polostín, je ideální půdopokryvnou rostlinou pod listnaté stromy a keře, které jí na jaře poskytnou dostatek světla. Vytváří nejvýše 15 cm vysoké koberce listů a kvítků. Pomocí odnoží se sama rozrůstá do šířky, na podzim můžeme dceřiné rostliny i oddělit a pěstovat na jiném místě.

Autor Jana Bucharová.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: devětmínusosm = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

Portál provozuje Tarsago | © 2017 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS