8. 1. 2010

Recepty na domácí pivo

Nač chodit do hospody, proč kupovat lahváče? Pivo si můžeme uvařit, tvrdí někteří příznivci domácího pivovarnictví. Jiní zase vaří pivo doma, protože je jiné. Tady jsou čtenářské recepty na domácí, medové, válečné a černé kávové pivo. Přidáte další?

Mám po mamince recept asi z roku 1947. Pivo je dobré, jen když je dost šumivé a pěnivé. Zraje čtrnáct dní. V dnešní době nejspíš použijeme petláhve od čistých vod (nikoliv od limonád). Dáte-li přece jen přednost skleněným, během zrání s nimi nehýbejte, aby neexplodovaly.

Domácí pivo

Na 12 litrů piva potřebujeme

  • 650 až 850 g sladovnického ječmene
  • 12 l měkké vody
  • 100 g chmele
  • 250 až 300 g krystalového cukru
  • 20 g droždí

recepty na domácí pivo

Jak na to

  1. Slad si připravíme takto: 
    V nádobě, nejlépe dřevěné, zalijeme vodou čistý zrnitý sladovnický ječmen (na 12 l piva asi 650 až 850 g) a necháme ho máčet 24 hodin.
  2. Pak vodu slijeme a ječmen necháme klíčit dalších 24 až 36 hodin, a to ve stejné nádobě nebo v plátěném mokrém pytli, přičemž ječmen často mícháme, aby se odlamovaly klíčky. Tím přerušíme klíčení a podpoříme cukernatost.
  3. Potom ječmen opatrně do zlatožluta opražíme. Přepražením ječmene dostane pivo tmavší barvu, ale také dobrou příchuť.
  4. Opražený ječmen rozdrtíme a začneme vařit pivo:
  5. Ve 12 litrech měkké vody vaříme ječmen asi hodinu. Použijeme výhradně smaltovaný hrnec, který nesmí být zevnitř otlučený, aby pivo nedostalo pachuť železa.
  6. Současně v jiném smaltovaném hrnci vaříme 20 minut v jednom litru vody v řidším plátěném pytlíku 100 g chmele z poslední úrody (je-li chmel starší, dáme až 150 g).
  7. i

    Postup můžeme zjednodušit: Rozdrcený sladovnický ječmen vaříme pouze hodinu. Poté do téhož hrnce vysypeme chmel a cukr a vše vaříme další hodinu

    Tento litr odvaru vlijeme potom do vody, ve které vaříme ječmenný slad, a vše přecedíme přes čisté plátno. Do přeceděného odvaru přidáme 250 až 300 g krystalového cukru a vaříme ještě dvě hodiny
  8. Během vaření si všímáme odpařování, odebíráme pěnu a doléváme vařící vodu, abychom měli v hrnci neustále 12 litrů tekutiny.  
  9. Odvar přecedíme a necháme ho chladnout. Ještě do vlažného vmícháme 20 g rozdrceného droždí. Nádobu přikryjeme plátěným ubrouskem a necháme 24 hodin kvasit.
  10. Vytvořenou pěnu sebereme a odvar nalijeme do láhví, aby při hrdle zůstalo 1 až 1,5 dl prázdného prostoru, dobře zazátkujeme a dáme do chladna na 14 dní odležet.

Libuše Baroňová, Brno

Černé pivo z melty

Do smaltované nádoby vlijeme 10 l vody, přidáme 0,5 kg sladové kávy, tedy melty, a vaříme asi hodinu. Potom přidáme 10 g chmele a 400 g cukru a vaříme ještě dalších 20 minut. Směs potom ochladíme na teplotu místnosti.

Malé množství získaného roztoku smícháme s 10 g kvasinek, přelijeme do nádoby a necháme v klidu do následujícího dne. Roztok pak procedíme hustým plátnem a stáčíme do láhví.

Láhve musí být neprodyšně uzavřené, případně zazátkované a zajištěné provázkem nebo drátem. Láhve uložíme na chladné místo. Pivo můžeme po několika dnech pít. Po otevření láhve pivo pění.

Medové pivo

Půl hodiny vaříme 0,5 kg medu v 9 litrech vody, odpařenou vodu doplníme na 10 l.

Do roztoku vložíme pytlík obsahující 20 g chmele a vaříme 20 až 30 minut.

Do litru ochlazeného odvaru dáme 5 g kvasinek a ponecháme několik hodin na teplém místě.

Potom zchlazenou mladinu přelijeme do demižonu, přidáme rozmnožené kvasinky, demižon převážeme řídkou tkaninou a ponecháme na teplém místě.

Bouřlivé kvašení končí po třech až pěti dnech, pak demižon přemístíme do sklepa. Po několika dnech pivo stáčíme do láhví. Slad lze koupit v pivovarech, kvasinky v běžných drogeriích.

Marta Mišovičová, Odry

Válečné pivo

Maminka za války dělala pivo takto: Potřebovala 18 l vody, balíček žitné kávy (dnes asi melta), 20 g chmele. Půl hodiny vařila, potom přecedila, přidala 0,5 kg cukru, 20 g kvasnic, nechala stát a pak pivo stáčela do láhví. Bylo moc dobré a mělo krásnou pěnu.

Marie Pokorná, Brusná

Pro Receptář.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: třimínusjedna = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Chyba v receptu

( ), 2. 8. 2014, 20:17

V receptu na "domácí pivo" je napsáno vyvařit 100 - 150g chmele v 1 litru vody a to je podle mě blbost. Jednak u ostatních receptů je množství chmele skoro 10x menší a hlavně při odvážení 120g chmele jsem pochopil že do litru vody to skutečně nenacpu. Nakonec jsem to množství vyvařil ve 3 litrech a do piva dal jen 4 šufany, takže asi 1/2 litru a zbytek schoval na příště. Zkrátka odpovídá to asi 20g chmele na 1 litr vody, jinak by z hořkosti upadla huba.

Dotaz

(), 25. 6. 2014, 12:04

Mohu použít granulovaný chmel ?

recept

(mirek), 12. 3. 2014, 07:38

POZOR!!! Tyto recepty nemají ABSOLUTNĚ NIC společného s vařením PIVA!!!

RE: recept

(), 22. 6. 2014, 12:19

Ale ve velké většině případů a od hospodyněk které vaří podle těchto receptů už déle (třeba celý život) bývá výsledek chutnější a kvalitnější než patoky mr. Sládek aj. z různých panelákových mini a pidipivovarů jejichž stavebnice jsou všude k mání. Nejednou jsem pil od staré známé válečné pivo tak osvěžující a dobré že gambáč je proti tomu patok. To pivo chodím žebrat když mám slinu ale to čekání...

Kvasnicové, to je moje

(Jenda), 6. 1. 2010, 15:22

Pivo doma nevařím, ale kvasnicové mám rád. Pochválena buď každá hospůdka, kde ho čepují.

(Kwick), 12. 12. 2007, 17:06

No jestli se bude od novýho roku zdražovat, tak si to pivo doma budeme muset vařit opravdu


Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

RSS | Pro inzerenty | Ochrana osobních údajů | Podmínky použití | Mapa stránek | Průvodce webem | Vyber.cz | facebook | twitter | blog | Odkazy
Portál provozuje Tarsago | © 2014 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS