Domácí tajemství

Smícháme

  • 1 l bílého vína,
  • 1 l slivovice,
  • 70—80 dkg cukru,
  • 2 citrony,
  • 1 pomeranč,
  • 1 vanilkový cukr,
  • 2 dcl rumu.

V průběhu tří týdnů občas zamícháme, pak scedíme.

Tinktura z černé borůvky

Sušené borůvky nasypeme do láhve a zalijeme slivovicí. Dobře uzavřenou láhev na čtrnáct dní uložíme v teple (stačí 20 °C).

Scezenou tinkturu užíváme vnitřně v dávce 20 kapek, při průjmu ředíme 20 kapek ve lžíci vody.

Při nachlazení dáme 20 kapek do čaje nebo 20 kapek nakapeme na cukr.

Mazání z mladých výhonků borovice

Varianta: Rozmícháme 50 ml slivovice, 50 ml alpy, 5 rozdrcených tablet aspirinu, 25 ml lékárenského glycerinu a 25 ml arašídového oleje. Mícháme, až vznikne emulze, kterou používáme jako masážní prostředek na bolavá kolena, lokty, páteř a podobně. Před každým použitím hmotu v láhvičce protřepeme.

Vrchovatou lžíci mladých výhonků borovice zalijeme 100 ml francovky a 20 ml dobré slivovice.

Přidáme 10 rozdrcených tablet acylpyrinu a necháme v uzavřené láhvi v teple vylouhovat tři týdny.

Používáme k mazání a obkladům bolestivých kloubů a svalů.

Lenka Tobišková, Kostelec nad Orlicí

Kostivalový obklad

Drcené listy kostivalu smícháme s vaječným bílkem na kaši. Tou potřeme obkladový materiál, pokropíme slivovicí a obklad přiložíme na bolavé místo. Necháme působit nejlépe přes noc.

Josef Talach, Bystřice pod Hostýnem

Vinovňák

Smícháme 1 l slivovice, 1/2 l rumu, 1,5 l kokakoly, 2 vanilky a 5 zrnek hrozinek. Když se nám to zdá moc silné, přidáme ještě kokakolu.

Vaječný koňak

Potřebujeme

  • 6 žloutků
  • 25 dkg cukru
  • 1/2 l sladké smetany
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/2 l slivovice

Jak na to

Žloutky ušleháme s cukrem a vanilkou, pak pomalu rozšleháme šlehačku a nakonec přidáme slivovici.

Františka Kašuličová, Hovorany

Slivovičáček naší babí

Potřebujeme

  • 1 černé pivo
  • 50 dkg cukru krystal
  • 5 dkg černé čokolády na vaření
  • 5 dkg kakaa
  • 2 dcl slivovice

Jak na to

Pivo a kakao smícháme za studena, potom dáme vařit a nakonec přidáme čokoládu i s cukrem. Vaříme ještě 5 až 10 minut a poté přidáme slivovici.

Višňový likér

Do velké sklenice nalijeme litr slivovice nebo žitné kořalky, přidáme asi

  • 2 kg višní bez stopek,
  • dvě lžíce roztlučených pecek,
  • 50 g kandované pomerančové kůry,
  • kousek skořice,
  • 6 kusů hřebíčku,
  • 500 g práškového cukru.

Necháme čtyři týdny stát na slunci, potom přecedíme hustým sítem a uložíme do láhví.

Jaroslava Bulíčková, Borohrádek

Zázvorový pálivec

Příbuzní mne obdarovali slivovicí, protože ale nejsem milovnicí tohoto alkoholu, zkusila jsem změnit jeho chuť.

  • Do 0,7 l slivovice jsem nakrájela
  • čerstvý zázvor velký jako dlaň,
  • celou limetku i s kůrou,
  • jednu suchou papriku zvanou beraní roh,
  • trubičku skořice.

Jemnější je se lžičkou lipového medu.

Nechala jsem to měsíc stát (ale 2x týdně potřepala) a pak ochutnala. Řeknu vám - pořádný pálivec zlaté barvy, který pěkně prohřeje trubku i žaludek.

Ludmila Valgová, Ostravice

Likér ze slivovice a bílého vína

Potřebujeme

  • 1 l bílého vína
  • 1/2 l slivovice
  • 40 dkg pískového cukru
  • 1 deci rumu
  • 2 řádně omyté citrony nakrájené na kolečka
  • 2 celé vanilky (2x2 cm)

Jak na to

Všechno dáme do dvoulitrové láhve, necháme asi deset dní stát (občas zamícháme), potom přelijeme přes jemné plátno a můžeme konzumovat jako aperitiv. Likér je ale dobré ještě vychladit v lednici.

Anastasia Hrubanová, Loučná nad Desnou

Jitrocelový med

Napolo usušené jitrocelové listy (30 g) nerez nožem nakrájíme a zalijeme 25 g slivovice. Když se alkohol vsákne do listů, přidáme 225 g vařící vody a necháme za občasného promíchávání 24 hodin stát.

Pak kapalinu protlačíme zlehka plátnem, přidáme 300 g krystalového cukru, svaříme a vzniklý med naplníme do pěti stomililitrových lahviček. Zazátkujeme je a uložíme v temnu a chladu.

Karolína Čížková, Stěžery