Šťáva, sirup a likér z bezinek
8. 10. 2010

Šťáva, sirup a likér z bezinek

Čerstvé plody bezu černého obsahují vitaminy A, B, C, E, silice, cukry, bílkoviny a další látky. Jedná z nich, glykosid sambunigrin, mírně projímá. Štáva pomáhá při nachlazení. Znalci ji doporučují kombinovat se šťávou šípkovou a mrkvovou.

Bezinková šťáva

Potřebujeme

  • 3 l černých bezinek
  • 2 l vody

na každý litr šťávy

  • 1,5 kg cukru
  • 10 g kyseliny citronové

Jak na to

Bezinky musí být úplně zralé a bez stonků (ty mají chuť trávy). Nasypeme je do pětilitrové láhve, zalijeme studenou vodou a necháme 24 hodin stát. Pak je necháme prokapat přes čistou utěrku.

Na každý litr šťávy přidáme 1,5 kg cukru a kyselinu citronovou, dobře promícháme, aby se cukr rozpustil, a plníme do láhví.

Chceme-li šťávu uchovávat déle, povaříme ji s cukrem, naplníme do patentních sklenic a sterilujeme 20 minut při 80 °C.

Jiřina Blažejová, Luka

černý bez

Ochucený sirup z plodů bezu černého

1 litr bezinek rozdrtíme v třílitrové láhvi a doplníme 1,5 litrem vody. Necháme stát zakryté 24 hodin.

Potom přecedíme (nejlépe přes pláténko) do nepoškozené smaltované nádoby a uvedeme do varu.

i

Bezinky si také můžeme nasušit, vařit z nich čaj, nebo je jíst jen tak.

Do vařící šťávy přidáme 1 kg cukru. Pro chuť můžeme přidat půl lžičky fenyklu, anýzu, koriandru či badyánu.

Vaříme do zhoustnutí a sbíráme pěnu, potom odstavíme, přidáme ještě trošku citronové šťávy a horké lijeme do láhve.

Užíváme nalačno jednu polévkovou lžíci jednou či dvakrát denně.

Věra Slaničková, Dubí-Mstišov

Bezinkový likér

Vyrobíme ho ze 2 litrů opraných a okapaných bobulek černého bezu.

Povaříme je 20 minut v litru vody, přecedíme a přidáme 1 kg cukru.

Opět povaříme 20 minut, přidáme balíček vanilkového cukru a lžíci mleté kávy, vaříme ještě asi 5 minut a necháme vystydnout.

Pak do šťávy přilijeme 0,5 l rumu nebo vodky a stáčíme do láhví, které uchováváme v temnu a v chladu.

Likér je velice dobrý, užíváme jednu štamprličku denně.

Helena Belková, Vrbno pod Pradědem


Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

dotaznik_2014.pdf

Zúčastněte se průzkumu Receptáře a můžete vyhrát 2000Kč.

Zobrazit dotazník