Občas se milně domníváme, že svatomartinská vína jsou nějakou novou tradicí, kterou se na nás vinaři snaží vydělat nějaké peníze navíc. Ale není to tak úplně pravda. Je pravda, že vína se značkou Svatomartinská si můžeme koupit až do roku 2005. Tradice ochutnávání mladých vín ale sahá mnohem hlouběji do minulosti. Až na dvůr císaře Josefa II. Začátkem listopadu končila většině poddaných u sedláků služba, vyrovnávaly se smlouvy, hodovalo se a dojednávala se služba pro rok následující. Vše bylo završeno přípitkem právě mladým vínem z aktuální úrody.
Mladá nebo Svatomartinská
Novější tradicí je otevírání vín právě na svátek svatého Martina symbolicky v 11 hodin. Jako Svatomartinská se ale mohou označovat jen některá mladá vína. Pokud toto logo chtějí na svých lahvích použít, musí jejich produkce projít schválením Vinařské unie ČR, která stanovuje poměrně přísná pravidla, „Svatomartinské víno může být vyrobeno pouze z odrůd Veltlínské červené rané, Müller Thurgau, Muškát moravský, Svatovavřinecké, Zweigeltrebe nebo Modrý Portugal a výhradně z hroznů pěstovaných na území České republiky. Kromě technických parametrů typu obsahu zbytkového cukru a alkoholu musí také projít schválením nezávislé komise,“ vysvětluje sommelier David Král ze společnosti Bohemia Sekt.
O možnost používat známku Svatomartinské 2017 v letošním roce usilovalo 431 vzorků mladých vín, uspělo jich 379. Na trh bude uvedeno přibližně 2 196 000 lahví svatomartinského vína. To ale neznamená, že je to jediná možnost jak ochutnat vína z letošní úrody už nyní. Někteří vinaři sice nevyužívají značky Svatomartinské víno, ale v nabídce mají tak zvaná mladá vína (případně je označují nějakým jiným dovětkem). Ta pak mohou být i z jiných odrůd, než těch vybraných. Například v nabídce Vinařství Bartoníkovi můžeme najít mladá vína z odrůd Pálava či Irsai Oliver, ale rozhodně v tom nejsou osamoceni.
Těžký rok přinesl kvalitu
Mladá vína mají svoji specifickou chuť, nemají totiž možnost zcela dozrát v tancích či sudech. Přesto bývají jakýmsi poslem toho, jak bude aktuální ročník chutnat. Pokud bychom měli soudit podle letošních Svatomartinských vín, čeká nás opravdu skvělý ročník. A to přesto, že vinaři se kvůli rozmarům počasí potýkali se skutečně velkými problémy. Ať již to byly silné jarní mrazy, které výrazně snížily letošní úrodu, tak letní sucho a zářijové deště ohrazující vinobraní. Vinaři se ale vesměs shodují, že ač bude vína letos méně, jeho kvalita bude opravdu velmi dobrá.
„Naše vinice byly zjara mírně zasaženy mrazy, jinak zrání révy vinné probíhalo dobře. V létě jsme se na Moravě potýkali s nedostatkem vody, což se trochu projevilo u raných odrůd, kdy byla nižší výlisnost hroznů. Ale důležité je, že kvalita byla a je výborná,“ říká Marek Šťastný, generální ředitel vinařství Château Valtice – Vinné sklepy Valtice. S úrodou je spokojen také David Šťastný, jednatel vinařství Kovács: „Přestože jsme museli sklizeň v polovině na chvíli přerušit kvůli deštivému počasí, nakonec všechno dopadlo na výbornou,“ popisuje průběh vinobraní. Vinařství má nyní, stejně jako ostatní, sklizeny všechny hrozny z moravských vinohradů.
"Letošní rok byl pro naše vinařství rokem vinařsky kvalitním. Pro milovníky mladých vín jsme připravili tři odrůdy. Můžete se tešit na suchý voňavý muškátový Irsai Oliver. Dále na suchou, ale zároveň harmonickou Pálavu a nebo na klasiku svatomartinských vín Müller Thurgau," říká sklepmistr Jakub Bartoník z rodinného Vinařství Bartoníkovi.
Pít se dá až do jara
„Svůj charakter mladého vína si svatomartinské uchovává pouze v prvních měsících, proto by mělo být vypito nejpozději do jara následujícího roku,“ poznamenává Josef Svoboda, ředitel vinařství Habánské sklepy. Takže pokud to vydržíte, zkuste si jednu nebo dvě láhve letošních svatomartinských vín nechat na jaro – uvidíte, že vás potěší. Letošní ročník je totiž opravdu excelentní.
Pět tipů z letošní nabídky
Vinařství Bartoníkovi Pálava 2017 je jedním z tipů, který nepatří mezi certifikovaná svatomartinská vína, ale za vyzkoušení rozhodně stojí. Pálava je u spotřebitelů hodně oblíbená, a v Mikulčicích letos dozrála do opravdu skvělé kvality. Při sklizni měla cukernatost 22 stupňů normovaného moštoměru a zbytkového cukru je v ní 1,4 gramů. Zároveň má ale 6,6 gramu kyselin, což dává dohromady skutečně skvělé víno, které musí nadchnout svou zajímavou chutí skoro každého.