Při výrobě můžeme experimentovat s poměrem základních složek nebo s výběrem a kombinací koření a používat skoro všechno dostupné ovoce, stejně tak bylinky, semena či kořeny.

K výrobě použijeme konzumní líh (alespoň 40%), který doplníme rozličnými výluhy, tresťmi nebo macaráty. Do základu můžeme nalít i vodku, oblíbená je rovněž slivovice nebo meruňkovice, zásadně se ale vyhneme masážnímu nebo technickému lihu. Oproti čistým pálenkám jsou likéry sladší. Některé mají více či méně výraznou hořkou chuť, jiné krémovitou konzistenci. Těm, které obsahují ovocnou šťávu, se někdy také říká ratafie podle stejnojmenných ovocných likérů pocházejících z Katalánska a jižní Francie. Seznam surovin pro výrobu likéru doplňuje voda, cukr, případně trocha krystalické citronové kyseliny.

Jak začít?

Napoprvé je nejlepší vyzkoušet jednodušší bylinný likér. Základní postup je univerzální, měníme pouze druhy bylin a jejich poměry. Většinou se používají sušené, ale pokud máme po ruce čerstvé, můžeme pracovat i s nimi.

Alkohol nalijeme do dostatečně velké skleněné nádoby, přidáme byliny a necháme je 1–2 týdny macerovat. Poté tekutinu slijeme a byliny důkladně prolisujeme. K výluhu přidáme cukrový sirup, který si doma připravíme svařením cukru s čistou, případně destilovanou vodou. Na základní poměr potřebujeme 0,5 l vody a 500 g cukru. Vodu s cukrem na mírném plameni přivedeme k varu, na povrchu se začne vytvářet pěna, kterou lžící odebereme. Vodu vaříme 5 minut a nakonec ji přecedíme přes jemné sítko. Nejlépe se hodí smaltovaný nebo nerezový hrnec.

Poměr cukrového sirupu a lihového výluhu je individuální, osvědčený mix představuje 70 % lihu a 30 % cukrového sirupu.

Lahůdkový ostružinový likér

  • 3 l ostružin
  • 1 l 40% alkoholu
  • 0,5 kg cukru
  • 0,5 l vody
  • 5 hřebíčků, kousek skořice, 1 badyán, 7 kuliček nového koření
  1. Z ovoce vylisujeme šťávu a smícháme ji s cukrovým sirupem, který jsme svařili
  2. s kořením.
  3. Sirup se šťávou povaříme dohromady ještě 20 minut a nakonec vyndáme koření.
  4. Necháme zchladnout a smícháme s alkoholem. Počkáme, až se usadí sediment, a čistou tekutinu hadičkou stáhneme do láhví. Likér také můžeme přefiltrovat přes filtrační papír.

Ovoce lze obměňovat podle dostupnosti v průběhu sezony, nebo použít i rozmražené. Například z višní můžeme vyrobit domácí griotku, výborně se pracuje také s jablečnou šťávou. Skvělý je i rybíz, maliny a ostružiny.