Výroba domácího likéru z ovoce a bylinek: návod pro začátečníky
15. 11. 2016

Výroba domácího likéru z ovoce a bylinek: návod pro začátečníky

Pochutnáte si na nich, za chladných dnů zahřejí a posilní. A když domácí likér, originální nápoj, do nějž jste vložili svůj um i fantazii, nalijete do pěkné láhve, stane se z něj cenný dárek.

Při výrobě můžeme experimentovat  s poměrem základních složek nebo s výběrem a kombinací koření a používat skoro všechno dostupné ovoce, stejně tak bylinky, semena či kořeny.

K výrobě použijeme konzumní líh (alespoň 40%), který doplníme rozličnými výluhy, tresťmi nebo macaráty. Do základu můžeme nalít i vodku, oblíbená je rovněž slivovice nebo meruňkovice, zásadně se ale vyhneme masážnímu nebo technickému lihu. Oproti čistým pálenkám jsou likéry sladší. Některé mají více či méně výraznou hořkou chuť, jiné krémovitou konzistenci. Těm, které obsahují ovocnou šťávu, se někdy také říká ratafie podle stejnojmenných ovocných likérů pocházejících z Katalánska a jižní Francie. Seznam surovin pro výrobu likéru doplňuje voda, cukr, případně trocha krystalické citronové kyseliny.

domácí ostružinový likér

Jak začít?

Napoprvé je nejlepší vyzkoušet jednodušší bylinný likér. Základní postup je univerzální, měníme pouze druhy bylin a jejich poměry. Většinou se používají sušené, ale pokud máme po ruce čerstvé, můžeme pracovat i s nimi.

Do likéru můžete přidat i jablečnou šťávuAlkohol nalijeme do dostatečně velké skleněné nádoby, přidáme byliny a necháme je 1–2 týdny macerovat. Poté tekutinu slijeme a byliny důkladně prolisujeme. K výluhu přidáme cukrový sirup, který si doma připravíme svařením cukru s čistou, případně destilovanou vodou. Na základní poměr potřebujeme 0,5 l vody a 500 g cukru. Vodu s cukrem na mírném plameni přivedeme k varu, na povrchu se začne vytvářet pěna, kterou lžící odebereme. Vodu vaříme 5 minut a nakonec ji přecedíme přes jemné sítko. Nejlépe se hodí smaltovaný nebo nerezový hrnec.

Poměr cukrového sirupu a lihového výluhu je individuální, osvědčený mix představuje 70 % lihu a 30 % cukrového sirupu.

 Lahůdkový ostružinový likér

  • 3 l ostružin
  • 1 l 40% alkoholu
  • 0,5 kg cukru
  • 0,5 l vody
  •  5 hřebíčků, kousek skořice, 1 badyán, 7 kuliček nového koření
  1. Z ovoce vylisujeme šťávu a smícháme ji s cukrovým sirupem, který jsme svařili
  2. s kořením.
  3. Sirup se šťávou povaříme dohromady ještě 20 minut a nakonec vyndáme koření.
  4. Necháme zchladnout a smícháme s alkoholem. Počkáme, až se usadí sediment, a čistou tekutinu hadičkou stáhneme do láhví. Likér také můžeme přefiltrovat přes filtrační papír.

Ovoce lze obměňovat podle dostupnosti v průběhu sezony, nebo použít i rozmražené. Například z višní můžeme vyrobit domácí griotku, výborně se pracuje také s jablečnou šťávou. Skvělý je i rybíz, maliny a ostružiny.

Autor Daniela Dušková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: devětmínusdva = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

griotka

(VWPsQNuAc8AjEKF_Y8m~eYSx47bO), 21. 11. 2016, 20:06

CHtěl bych prosím poradit jak je možné snížit alkohol u griotky.Zalil jsem višně rumem a dcera s manželkou mi říkají, že je to moc silné Děkuji za radu.

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2017 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS