Zázvor pochází z jihovýchodní Asie, kde se používal už před dvěma tisíci lety. Zázvor pravý nebo zázvor obecný (Zingiber officinale) je rostlina, která má ve spodní části oddenek, často zaměňovaný za kořen, ve vrchní části má pak stonky, listy a květy. Jeho tenká slupka má světle růžový odstín, pokud je zázvor opravdu mladý, jinak má zlatě béžovou až hnědou barvu. Slupky ho zbavíme nejsnadněji pomocí lžičky, kdy ji jemně oškrábeme. Čerstvý zázvor má pronikavou vůni evokující citron či pryskyřici a štiplavou chuť. Starší oddenky jsou vláknité, dřevnatí a ostřeji čpí. Uchováváme jej v chladnu a suchu, nejlépe ve vzduchotěsné nádobě, jinak bude sesychat.

Ústřední roli hraje zázvor odnepaměti v asijské a indické medicíně, má celou řadu zdravotních benefitů. Stabilizuje trávení, podporuje tvorbu trávicích šťáv, neutralizuje kyseliny, ulehčuje při potížích s nadýmáním, nevolnostech a při střevních křečích. Zvyšuje produkci žluči, stimuluje játra a podporuje krevní oběh, prohřívá organismus a pomáhá odbourávat tuky. Jeho žvýkání může ulevit při bolestech zubů, několik studií přineslo dokonce zjištění, že zázvor umí tlumit bolest a otok u osob s artritidou. Může rovněž pomoci lidem s migrénami tak, že blokuje zánětlivé látky prostaglandiny. Ceněn je však zejména pro svou protizánětlivou schopnost, rozpouští hlen a pomáhá uvolnit ucpaný nos. Zázvoru by se měli vyhnout diabetici, těhotné ženy, hemofilici a lidé, kteří mají problém s podvýživou.

Zázvorový sirup s medem

  • Sirup vyřeší prvotní známky nachlazení.Autor: Shutterstock.com / Alesia Berlezova 100 g čerstvého zázvoru
  • 2 citrony
  • 10 polévkových lžic tekutého medu
  • svitek skořice
  • uzavíratelná skleněná nádoba

Citrony nemusí být bio, stačí je nechat namočené ve vlažné octové vodě 10 minut a pak omýt. Následně je omyjeme pod tekoucí studenou vodou, stejně postupujeme v případě zázvoru, který poté oškrábeme lžičkou. V nožovém mixéru rozmixujeme kousky zázvoru s citrony, přesuneme do nádoby, zalijeme medem a vložíme svitek skořice tak, aby byla celá ponořená. Nádobu uzavřeme a necháme 3 dny louhovat v chladničce. Sirup můžeme užívat po lžičkách nebo zalitý horkou vodou v podobě čaje.

Zázvorový čaj s citronovou šťávou

  • 10 cm oddenku zázvoru
  • 500 ml vody
  • šťávu ze dvou citronů
  • 3 hřebíčky
  • 5 lžiček medu

Oddenky zbavíme slupky ostřejší hranou lžičky a nastrouháme na jemném struhadle. Přesuneme do hrnce a zalijeme půl litrem studené vody, přidáme hřebíček a přiklopené přivedeme k varu. Ztlumíme plamen a necháme povařit 20 minut. Výluh přecedíme, necháme lehce zchladnout, přilijeme citronovou šťávu a dosladíme medem.

Zázvor naložený v alkoholu

  • 100 g čerstvého zázvoru
  • 7 polévkových lžic tekutého medu
  • 500 ml vodky
  • 2 citrony
  • uzavíratelná skleněná nádoba nebo lahev

Citrony nemusí být bio, stačí je nechat namočené ve vlažné octové vodě 10 minut a pak omýt. Zázvor omyjeme pod tekoucí studenou vodou a nakrájíme na tenké plátky, stejně postupujeme v případě citronů. Do nádoby vlijeme vodku, rozmícháme v ní med, přidáme plátky zázvoru i citronů, uzavřeme a necháme 3 dny na tmavém chladnějším místě louhovat. Po otevření slijeme a uchováváme v lahvi s uzávěrem v chladničce.