Zima už vás nedostane. 5 skvělých receptů na zahřátí
29. 11. 2016

Zima už vás nedostane. 5 skvělých receptů na zahřátí

Venku se ochladilo a začalo být sychravo. Ale zimou si nemusíte nechat zkazit náladu. Vyzkoušejte pár zajímavých horkých receptů, které vás po návratu z procházky rozhodně zahřejí.

Zasněžená nebo jinovatkou potažená krajina má úžasné kouzlo. Ale když přijdete z takové procházky, obvykle se potřebujete rychle zahřát. Každého možná napadne vzít panáka tuzemského rumu a zalít ho horkou vodou. Ale co to pro tentokráte zkusit trochu vylepšit? A třeba po předvánoční procházce překvapit své blízké něčím opravdu zajímavým?

SeRUM proti zimě

Myslíte, že tuzemský je v grogu nenahraditelný? Zkuste SeRUM, jehi chuť je nepřekonatelná.Tak trochu jiný grog. SeRUM je speciální druh rumu vycházejícího z panamského rumu, do kterého je přidáno sušené ovoce a koření. Díky tomu dodá tomuto tradičnímu nápoji úplně novou chuť.

  • 100 ml rumu SeRUM
  • 400 ml horké vody
  • 1 lžíce cukru
  • ¼ limetky
  • 1 celá skořice 

Do menšího rendlíku dejte dvě lžičky cukru krystal a lžičku vody. Pomalu zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí na karamel. Poté přilijte rum, teplou vodu a vhoďte skořici. Ohřejte přibližně na 90 oC, nápoj by se neměl úplně vařit. Nechte asi minutu a můžete přelít do sklenic.

Vánoční punč

Vánoční punč - vaječný koňak v trochu jiné podoběDalší klasika v trochu jiné podobě. Vaječný koňak, hřebíček a vanilka navodí takovou atmosféru, že budete Vánoce cítit téměř za dveřmi.

  • 50 ml vaječného koňaku
  • 250 ml 100% pomerančové šťávy
  • 1 vanilkový lusk
  • 2 hřebíčky
  • 200 ml vody 

Ve varné konvici uvařte vodu. Jakmile se konvice vypne, nalijte ji do připravených sklenic a ty nechte ohřát. Mezitím si připravte na sporák rendlík a přelijte do něj vodu ze sklenic. Nožem vyškrábněte vanilku z lusku a přidejte do vody spolu s hřebíčkem. Zvyšte teplotu, aby se voda začala vařit. Jakmile začne bublat, přilijte pomerančovou šťávu. Než se směs zahřeje, do vyhřátých sklenic nalijte vaječný koňak a poté doplňte přes sítko horkou směsí z rendlíku.

Domácí Jagatee

Domácí Jagatee - chcete vidět zajíce s parohy?Tenhle horký nápoj můžete vyzkoušet během dovolené v Rakousku, prodává se ale i hotový jako koncentrát. Můžete si ho ale vyzkoušet vyrobit po svém. Potřebovat budete jen rakouský rum Stroh. Ale pozor, když tenhle nápoj popíjeli rakouští myslivci na čekané, údajně nad ránem přicházel zajíc s parohy!

  • 250 ml černého čaje
  • 250 ml červeného vína
  • 50 ml rumu STROH
  • 50 ml hruškové pálenky (nejlépe Obstler)
  • 2 lžíce cukru
  • 1 skořice
  • 3 hřebíčky 

V rendlíku uvařte silný černý čaj, jakmile je vylouhovaný, vraťte na plotnu a znovu zahřejte. Přilijte červené víno a koření. Vše nechte mírně bublat asi 5 minut. Poté je čas vyndat skořici s hřebíčkem, následně přilijte rum a pálenku. Nechte ještě prohřát a můžete podávat.

Alžírská oáza

Chcete si zavzpomínat na dovolenou v Tunisu nebo Egyptě? Vermut se nemusí používat jen smíchaný s voAlžírská oáza - poznejte neuvěřitelnou chuť vermutudkou nebo ginem. Zkuste si vyrobit nápoj, který vás přenese z české zimy do teplých krajů.

  • 80 ml Metropol Cherry
  • 200 ml červeného vína
  • 30 ml pomerančového džusu
  • 1 skořice
  • 3 hřebíčky
  • 1 hvězdička anýzu 

Do rendlíku nalijte vermut, červené víno a džus, přidejte koření a přiveďte k varu. Jakmile se objeví bublinky, sundejte ze sporáku a přes sítko nalijte do sklenic. Ozdobit můžete kolečkem pomeranče.

Zázvorová romance

Zázvorová romance - léčivý zázvor v úžasné kombinaciIdeální spojenec pro boj s lehkým nachlazením a nastupující chřipkou. Zázvorový čaj je spolehlivý, ale proč si ho tak trochu nevylepšit. A upřímně, tenhle nápoj si pro zahřátí uděláte rádi, i když vás v krku pobolívat nebude.

  • 80 ml Metropol Bianco
  • 250 ml vody
  • 5 cm kořene závoru
  • 2 lžíce medu 

Vermut společně s vodou nalijte do rendlíku a nechte zahřívat. Oloupejte zázvor a nakrájejte ho na tenčí kolečka nebo plátky, případně – pokud máte chuť zázvoru rádi – část nastrouhejte. Vhoďte do rendlíku, přidejte med a nechte projít varem. Přelijte do hrnečků a můžete podávat.

Autor Jan Lodl.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: šestplusjedna = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

Recepty na vánoční cukroví - to nejlepší cukroví podle našich receptů

Řez ovocných dřevin - jak a kdy prořezávat

Orchideje - Jak úspěšně pěstovat doma i venku

Bylinková zahrádka - vypěstujte si koření nebo lék

Domácí chléb - od přípravy kvásku po chlebový dort

Pergoly - inspirace, postupy a fotogalerie

Grilování - recepty, tipy a triky na letní grilování

Eknihy - ke stažení zdarma o zahradě a domově

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2017 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS