Ovoce

Tomel aneb kaki churma – chutné ovoce, které můžete pěstovat i u nás

Tomel aneb kaki churma – chutné ovoce, které můžete pěstovat i u nás

Možná jste objevili novou zálibu v pěstování vlastních exotický rostlin ze semen nebo zelených částí. Kromě palmy datlové, avokáda nebo ananasu si můžete doma sami vypěstovat i tomel japonský čili kaki churmu. Získáte tak otužilou subtropickou rostlinu poměrně nenáročnou na pěstování. Více...

Ukládáte úrodu do sklepa? Dodržet osvědčená pravidla se vyplatí
Užitková zahrada
26. 10. 2017

Ukládáte úrodu do sklepa? Dodržet osvědčená pravidla se vyplatí

Sklízet úrodu je radost, správně ji uskladnit starost. Ale pokud víte, jak na to, vydrží jablka šťavnatá a zdravá až do vánoc. A stejně tak i mrkev, cibule nebo brambory. Více...

Jak získat pálenku z vlastního ovoce?
Nápoje
22. 10. 2017

Jak získat pálenku z vlastního ovoce?

Domácí výrobu lihu a tedy i pálenky z ovocného kvasu zakazuje zákon. Nicméně o možnost ochutnat lahodný mok připravený z vlastního ovoce nás zákonodárci nepřipravili. Jak postupovat? Více...

Šípky, jeřabiny a trnky: Udělejte si zásoby na zimu, budou se hodit

Šípky, jeřabiny a trnky: Udělejte si zásoby na zimu, budou se hodit

Zajímá vás, jak je to ve skutečnosti s jedovatostí jeřabin, uchováním co největšího procenta vitaminu C při skladování šípků a na jaké obtíže jsou skvělým přírodním lékem trnky? A už jste zkusili šípkový sirup? Více...

Méně známé koláče z jablek

Méně známé koláče z jablek

Máte rádi jablkové koláče a hledáte nové recepty, plné spousty šťavnatých voňavých jablek? Pak se vám mohou hodit následující tipy na koláče, do kterých spotřebujete velké množství těchto skvělých podzimních plodů a určitě si na nich pochutnáte.  Více...

Sbalte si svých pět švestek - do baťohu i do kabelky. Prospějí vám
Zdraví
1. 10. 2017

Sbalte si svých pět švestek - do baťohu i do kabelky. Prospějí vám

Ovoce dodá rychlou energii, vitamíny i minerály, a přitom nezatíží. Sušené je ideální i na výlety, a hvězdnou jsou v tomto ohledu švestky. Pomáhají při zácpě i oteklých nohou, posilují kosti… Více...

Jablečný křen, pikantní a zdravý dip z podzimních darů zahrady

Jablečný křen, pikantní a zdravý dip z podzimních darů zahrady

Křen obsahuje hořčičnou silici, díky níž má nezaměnitelnou, štiplavou chuť a vůni. Podobně jako hořčice usnadní trávení těžších jídel, přitom se k nim výtečně hodí. Více...

Vlhký sklep dýním nesvědčí. Jak je správně sklízet a skladovat?

Vlhký sklep dýním nesvědčí. Jak je správně sklízet a skladovat?

Při sklizni i ukládání dýní se vyplatí dodržet pár osvědčených pravidel. A ta jsou úplně jiná, nežli je tomu u jablek, hrušek, brambor nebo mrkve. Pokud víte, jak na ně, vydrží dýně až do jara. Více...

Hroznové víno je lék! Dejte jej do salátu nebo do koláče

Hroznové víno je lék! Dejte jej do salátu nebo do koláče

Právě vrcholící sezona vinobraní po celé zemi přináší vynikající bílá i červená vína, která si rádi vychutnáme po skleničce. Věděli jste ale, že hrozny vašemu zdraví prospějí tak, jako byste denně polykali hrst tablet? Více...

Vinné vaření: ozdobte svůj podzimní stůl klenoty francouzské kuchyně
Maso a přílohy
16. 9. 2017

Vinné vaření: ozdobte svůj podzimní stůl klenoty francouzské kuchyně

Vinobraní je v plném proudu, o přísun nových lahví z tuzemska i zahraničí tedy není v obchodech nouze. Pokud jste příznivci nápojů z ušlechtilých hroznů, ale vaření s vínem jste se dosud vyhýbali pro jeho náročnost, následující podzimní recepty s červeným vínem vás přesvědčí o opaku! Více...

Využijte sušičku potravin netradičně: 5 tipů na zdravé dobroty
Ovoce
12. 9. 2017

Využijte sušičku potravin netradičně: 5 tipů na zdravé dobroty

Sušení je velmi šetrný způsob, jak uchovat na dlouhou dobu plody léta. V sušičce však nemusíte zpracovat pouze ovoce, zeleninu nebo houby. Můžete v ní připravit takové dobroty jako domácí zeleninový bujón, müsli tyčinky, sušené hovězí, nebo netradiční ovocnou svačinu. Více...

Dřínky nejen na ozdobu
Zavařování
9. 9. 2017

Dřínky nejen na ozdobu

V září se hlavně ve vápencových oblastech začervenají na keřích dřínu jarního granátově rudé plody zvané dřínky. Keř je chráněný, tedy se nesmí nijak olamovat a mohl by být problém i s otrháváním dřínků. Více...

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2017 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS