Ovoce

Vypěstujte si avokádo z pecky

Vypěstujte si avokádo z pecky

Pěstování avokáda z pecky je skvělá zábava. Krásná rostlina vám bude dělat radost a jednou možná sama vytvoří plod. S klíčením si však velké semeno dává na čas - pomoci mu můžete osvědčenými triky. Více...

Lemon curd - lahodný citronový krém

Lemon curd - lahodný citronový krém

Právě v současném období mají svou sezonu citrusy ze středozemní oblasti a je škoda toho nevyužít. Na pulty obchodů se teď totiž dostanou i ty chemicky neošetřené. Z nich si můžete připravit následující lahůdku – lemon curd – citronový krém, který vaše chuťové buňky zanechá ve zmatku, jestli je to spíš sladké, kyselé nebo jen strašně dobré. Více...

Proč se ztrácejí vitamíny z potravin?
Zelenina
10. 1. 2018

Proč se ztrácejí vitamíny z potravin?

Zima je pro organismus náročné období kdy tělo potřebuje doplnit vitamíny. Nesprávnou přípravou jídla nebo skladováním potravin však přicházíme o mnoho cenných látek. Jak šetrně zacházet s potravinami, abychom z nich získali co nejvíce nenahraditelných vitamínů? Více...

Pečený čaj: Hit nejen vánočních domácích nápojů
Nápoje
17. 12. 2017

Pečený čaj: Hit nejen vánočních domácích nápojů

Čaj, to je pro vás maximálně sáček zalitý horkou vodou nebo v lepším případě sypaná směs? Že by se měl péct a dávat do zavařovacích sklenic? Věřte tomu, že jde o vynikající záležitost, která potěší jak vás, vaše hosty nebo coby dárek pod stromečkem. Více...

Vyrobte si vánoční dekorace z pomerančů a pomerančové kůry

Vyrobte si vánoční dekorace z pomerančů a pomerančové kůry

Rádi si zdobíte stromeček i domov každým rokem jinak? Což takhle vyzkoušet letos výzdobu v pomerančovém duchu? Nemusí tentokrát zůstat jen u svěží pomerančové vůně, můžete se pustit také do tvorby řetězů ze sušených pomerančových plátků anebo si z vykrojených pomerančů vyrobit svícen či z odřezané kůry namotat krásné růžičky vonící po pomerančích. Více...

Exotické ovoce na vašem stole: 10 druhů, které stojí za to ochutnat
Ovoce
3. 12. 2017

Exotické ovoce na vašem stole: 10 druhů, které stojí za to ochutnat

V létě a na podzim jsme si užívali skoro neomezené zásoby ovoce a zeleniny, ať už ze zahrádek nebo z trhů či obchodů. Vitamíny a vláknina jsou však potřeba i v zimě, kdy domácí zdroje slábnou. Zvlášť v období kolem Vánoc se obchody jen hemží zajímavými a pestrými exotickými druhy ovoce. Nebojte se ochutnat i méně známé druhy a najděte si svoje nové oblíbence. Více...

Dezert pro dobrou náladu? Hrušky vařené na červeném víně
Ovoce
2. 12. 2017

Dezert pro dobrou náladu? Hrušky vařené na červeném víně

Když se pár darů podzimu, hrušky a červené víno v podobě rozinek i ve formě tekuté dají dohromady, vznikne lahodný dezert jako stvořený pro dlouhé zimní večery. Zahřeje, pohladí i rozveselí. Více...

Domácí kokosový jogurt, lahodný a voňavý: Jak si ho vyrobit?
Ovoce
28. 11. 2017

Domácí kokosový jogurt, lahodný a voňavý: Jak si ho vyrobit?

Čerstvý jogurt z kokosové dužiny je malou exotickou dovolenou uprostřed všedních dní. Je třeba ji důkladně umixovat, naočkovat jogurtovou kulturou a nechat v teple pár hodin uzrát. Více...

Tomel aneb kaki churma – chutné ovoce, které můžete pěstovat i u nás

Tomel aneb kaki churma – chutné ovoce, které můžete pěstovat i u nás

Možná jste objevili novou zálibu v pěstování vlastních exotický rostlin ze semen nebo zelených částí. Kromě palmy datlové, avokáda nebo ananasu si můžete doma sami vypěstovat i tomel japonský čili kaki churmu. Získáte tak otužilou subtropickou rostlinu poměrně nenáročnou na pěstování. Více...

Ukládáte úrodu do sklepa? Dodržet osvědčená pravidla se vyplatí
Užitková zahrada
26. 10. 2017

Ukládáte úrodu do sklepa? Dodržet osvědčená pravidla se vyplatí

Sklízet úrodu je radost, správně ji uskladnit starost. Ale pokud víte, jak na to, vydrží jablka šťavnatá a zdravá až do vánoc. A stejně tak i mrkev, cibule nebo brambory. Více...

Jak získat pálenku z vlastního ovoce?
Nápoje
22. 10. 2017

Jak získat pálenku z vlastního ovoce?

Domácí výrobu lihu a tedy i pálenky z ovocného kvasu zakazuje zákon. Nicméně o možnost ochutnat lahodný mok připravený z vlastního ovoce nás zákonodárci nepřipravili. Jak postupovat? Více...

Šípky, jeřabiny a trnky: Udělejte si zásoby na zimu, budou se hodit

Šípky, jeřabiny a trnky: Udělejte si zásoby na zimu, budou se hodit

Zajímá vás, jak je to ve skutečnosti s jedovatostí jeřabin, uchováním co největšího procenta vitaminu C při skladování šípků a na jaké obtíže jsou skvělým přírodním lékem trnky? A už jste zkusili šípkový sirup? Více...

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2018 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS