4 nápadité recepty z avokáda: Osvěžující, chutné a zdravé
3. 8. 2017

4 nápadité recepty z avokáda: Osvěžující, chutné a zdravé

Málokdo ví, že avokádo neroste na avokádovníku, ale na hruškovci přelahodném. Ročně dá kolem 120 plodů. K přípravě skvělých receptů  tenhle až 20 metrů vysoký strom naštěstí ani znát nemusíme. Zato nezkusit letní salát, pomazánku, pěnu, nebo třeba avokádovou omáčku s těstovinami, to by byla vyloženě škoda...

Avokádo vám lehce naklíčí z pecky i doma v květináči. Vypěstovat dospělý strom ale nebude u nás snadné, je velmi citlivý na chlad. Tohle ovoce je úžasnou zásobárnou minerálních látek - draslíku, mědi, magnezia, fosforu a vitaminyů C, E, K, H, B3 a B5 (kyseliny pantothenové). Obsahuje však i persin, který je jedovatý pro papoušky, zejména kanárky. 

Avokádová omáčka s těstovinami

Co budeme potřebovat? Omáčka, která osvěží.

  • 240 g celozrnných špaget
  • 3 zralá avokáda
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • čerstvé bazalkové lístky
  • hrst vlašských ořechů
  • sůl a pepř

Jak na to? 

Špagety uvaříme v osolené vodě podle návodu na obalu. Mezitím, než se špagety uvaří, připravíme omáčku. Avokáda zbavíme šlupky s peckou a umixujeme společně s olivovým olejem, česnekem a citronovou šťávou. Omáčku smícháme se zcezenými špagetami. Dochutíme solí a pepřem a podáváme s bazalkovými listy a vlašskými ořechy.

Nutriční informace na 1 porci: 657 kcal 12 g bílkovin 49 g sacharidů 46 g tuků

TIP: Místo vlašských ořechů vyzkoušejte nasucho opražené piniové oříšky nebo pokrájená rajčata.

Avokádová pěna s banánem a pistáciemi

Co budeme potřebovat? Zdravá svačina nebo snídaně? Zkuste pěnu.

  • 2 avokáda
  • 1 lžíci rýžového sirupu
  • 1 lžíci holandského kakaa
  • 1 lžičku skořice
  • banán

Na ozdobení:

  • 15 g drcených nesolených pistácií
  • 1 lžičku drcených kakaových bobů

Jak na to? 

Avokáda zbavíme slupky a pecky a dáme do mixéru společně s rýžovým sirupem, kakaem, banánem a skořicí. Vše rozmixujeme dohladka a posypeme pistáciemi a kakaovými boby.

Nutriční informace na 1 porci: 596 kcal 7 g bílkovin 22 g sacharidů 54 g tuků

TIP: Holandské kakao můžete nahradit například karobem. Karobový prášek je z plodů středomořské dřeviny Ceratonia Siliqua, známé jsou spíš jako svatojánský chléb. Je zásobárnou minerálů, vitaminů a bílkovin. Krom jiného je méně tučný, než kakao a všeobecně se dá říci, že je zdravější. 

Jednoduchá a rychlá pomazánka 

Co budeme potřebovat? Pomazánka plný vitaminů? Ta s avokádem...

  • 1 avokádo
  • 120 g cottage sýru
  • stroužek česneku
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 1 lžíci tahini
  • sůl
  • vajíčko

Jak na to?  

Všechny ingredience společně rozmixujeme dohladka. Namažte si pomazánku na celozrnný chléb a obložte uvařeným vajíčkem nakrájeným na plátky.

Nutriční informace na 1 porci: 336 kcal 10 g bílkovin 8 g sacharidů 30 g tuků 

Co je tahini (možno též tahina)? Sezamová pasta vyrobená z drcených sezamových semínek a mořské soli. Je ceněná pro vysoký obsah vitaminu E, vitaminů B1, B2, B3, B5 a B15, minerálů a vápníku. Osvědčila se při detoxikaci jater, boji s chudokrevností i kily navíc.

Letní svěží salát s avokádem a jahodami

Co budeme potřebovat? 

  • 70 g rukolyJahody a avokádo. Nezvyklé, ale chutné.
  • 1 zralé avokádo
  • lžíci olivové oleje
  • 75 g feta sýru
  • lžíci medu
  • šťávu z půlky citronu
  • 20 mandlí
  • 100 g jahod

Jak na to?  

Na suché pánvi opražíme mandle a necháme vychladnout. Mezitím si propláchneme rukolu, osušíme a dáme do misky. Jahody a avokádo nakrájíme na plátky a položíme je na rukolu. Z olivového oleje, šťávy z citrónu a medu si vytvoříme zálivku, kterou pokapeme salát. Hotový salát posypeme kousky fety a mandlí a servírujeme.

Nutriční informace: 455 Kcal, 13 g bílkovin 22 g sacharidů 35 g tuků

Lahodnou inspiraci jsme načerpali v kuchařce Jíme zdravě s Fitrecepty od Petra Nováka, Barbory Kravkové a Barbory Hlubučkové.

Autor Adriana Vojtíšková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: dvamínusjedna = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

avokádo a mizející pralesy

(Marie), 3. 8. 2017, 12:51

Avokádo je nový palmový olej, za každým doveženým plodem je naprosto nepředstavitelná devastace mexické přírody a zbídačení obyčejných Mexičanů, kteří prospěch z exportu vážně nemají. (Ono to dá rozum, že když se najednou bude celý svět cpát avokádem, vznikne někde problém - jako je to se vším). Sporná je i prospěšnost jeho konzumace, podle některých studií. Proto si raději dám zeleninový salát s olivovým olejem z Itálie, podobně těstoviny s pravým bazalkovým pestem atd. Zvlášť v sezóně, kdy je tu plno čerstvého ovoce a zelniny, kupovat plody dovežené přes půl světa a podílet se na té katastrofě - děkuji, nechci.

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2017 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS