Avokádo vám lehce naklíčí z pecky i doma v květináči. Vypěstovat dospělý strom ale nebude u nás snadné, je velmi citlivý na chlad. Tohle ovoce je úžasnou zásobárnou minerálních látek - draslíku, mědi, magnezia, fosforu a vitaminyů C, E, K, H, B3 a B5 (kyseliny pantothenové). Obsahuje však i persin, který je jedovatý pro papoušky, zejména kanárky.
Avokádová omáčka s těstovinami
- 240 g celozrnných špaget
- 3 zralá avokáda
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíci citronové šťávy
- čerstvé bazalkové lístky
- hrst vlašských ořechů
- sůl a pepř
Špagety uvaříme v osolené vodě podle návodu na obalu. Mezitím, než se špagety uvaří, připravíme omáčku. Avokáda zbavíme šlupky s peckou a umixujeme společně s olivovým olejem, česnekem a citronovou šťávou. Omáčku smícháme se zcezenými špagetami. Dochutíme solí a pepřem a podáváme s bazalkovými listy a vlašskými ořechy.
Nutriční informace na 1 porci: 657 kcal 12 g bílkovin 49 g sacharidů 46 g tuků
TIP:
TIP: Místo vlašských ořechů vyzkoušejte nasucho opražené piniové oříšky nebo pokrájená rajčata.Avokádová pěna s banánem a pistáciemi
- 2 avokáda
- 1 lžíci rýžového sirupu
- 1 lžíci holandského kakaa
- 1 lžičku skořice
- banán
Na ozdobení:
- 15 g drcených nesolených pistácií
- 1 lžičku drcených kakaových bobů
Avokáda zbavíme slupky a pecky a dáme do mixéru společně s rýžovým sirupem, kakaem, banánem a skořicí. Vše rozmixujeme dohladka a posypeme pistáciemi a kakaovými boby.
Nutriční informace na 1 porci: 596 kcal 7 g bílkovin 22 g sacharidů 54 g tuků
TIP:
TIP: Holandské kakao můžete nahradit například karobem. Karobový prášek je z plodů středomořské dřeviny Ceratonia Siliqua, známé jsou spíš jako svatojánský chléb. Je zásobárnou minerálů, vitaminů a bílkovin. Krom jiného je méně tučný, než kakao a všeobecně se dá říci, že je zdravější.Jednoduchá a rychlá pomazánka
- 1 avokádo
- 120 g cottage sýru
- stroužek česneku
- 1 lžíci citronové šťávy
- 1 lžíci tahini
- sůl
- vajíčko
Všechny ingredience společně rozmixujeme dohladka. Namažte si pomazánku na celozrnný chléb a obložte uvařeným vajíčkem nakrájeným na plátky.
Nutriční informace na 1 porci: 336 kcal 10 g bílkovin 8 g sacharidů 30 g tuků
tahini
Co je tahini (možno též tahina)? Sezamová pasta vyrobená z drcených sezamových semínek a mořské soli. Je ceněná pro vysoký obsah vitaminu E, vitaminů B1, B2, B3, B5 a B15, minerálů a vápníku. Osvědčila se při detoxikaci jater, boji s chudokrevností i kily navíc.Letní svěží salát s avokádem a jahodami
- 70 g rukoly
- 1 zralé avokádo
- lžíci olivové oleje
- 75 g feta sýru
- lžíci medu
- šťávu z půlky citronu
- 20 mandlí
- 100 g jahod
Na suché pánvi opražíme mandle a necháme vychladnout. Mezitím si propláchneme rukolu, osušíme a dáme do misky. Jahody a avokádo nakrájíme na plátky a položíme je na rukolu. Z olivového oleje, šťávy z citrónu a medu si vytvoříme zálivku, kterou pokapeme salát. Hotový salát posypeme kousky fety a mandlí a servírujeme.
Nutriční informace: 455 Kcal, 13 g bílkovin 22 g sacharidů 35 g tuků