Exotické ovoce na vašem stole: 10 druhů, které stojí za to ochutnat
3. 12. 2017

Exotické ovoce na vašem stole: 10 druhů, které stojí za to ochutnat

V létě a na podzim jsme si užívali skoro neomezené zásoby ovoce a zeleniny, ať už ze zahrádek nebo z trhů či obchodů. Vitamíny a vláknina jsou však potřeba i v zimě, kdy domácí zdroje slábnou. Zvlášť v období kolem Vánoc se obchody jen hemží zajímavými a pestrými exotickými druhy ovoce. Nebojte se ochutnat i méně známé druhy a najděte si svoje nové oblíbence.

Exotické ovoce chutná nejlépe čerstvé 

Král ovoce - durian

Durian má poměrně velké plody

Pokud narazíte na velkou, podivně ostnatou a zapáchající hrušku, držíte v ruce pravděpodobně durian cibetkový (Durio zibethinus). Ve své domovině v jihovýchodní Asii považovaný za největší ovocnou pochoutku a je nazýván králem ovoce. Konzumenty však může odradit jeho silné aroma, které připomíná cibuli, přezrálý sýr nebo až zahnívající maso. Jeho dužina je však zajímavé chuti s nádechem banánů, vanilky i mandlí. Zralý durian poznáte podle charakteristického zápachu a též toho, že začíná podélně pukat. Při otevírání durianu pátrejte na jeho slupce po slabém místu, kam zapíchnete nůž a ovoce tak otevřete. Objeví se velká semena obalená dužinou, která se jí. Ale pozor, durian se nesmí kombinovat s alkoholem.

Granátové jablko

Granátové ablko je velmi šťavnatéTento plod není třeba dlouho představovat, už se v našich kuchyních celkem zabydlel. Chuť granátového jablka (Punica granatum) je sladkokyselá, jemně svíravá, a semena jsou velmi aromatická. Využívá se především šťáva pro přípravu koktejlů a džusů, neztratí se ve studené kuchyni, kde se přidává do mnoha salátů, v teplé kuchyni se hodí především k drůbeži, grilovanému masu a rybám.

Kaki churma čili tomel

Lesklý oranžový plodKaki využijete i při pečení připomínající rajče má jemnou sladkou chuť blížící se broskvi nebo meruňce. Stejně jako rajče obsahuje lykopen, antioxidant zpomalující projevy stárnutí, kromě toho kaki posiluje imunitní systém a působí blahodárně na organismus. Kaki churma, známé též jako tomel (Diospyros kaki) se konzumuje, když je dotek měkké, můžete ho vyjídat lžičkou nebo krájet na kousky. Hodí se i do dezertů a salátů, zkusit můžete i netradiční bruschettu s kaki a mozarellou nebo cheesecake s kaki.

Karambola - čínská hvězdice

Karambola je ideální pro zdobeníKarambola (Averrhoa carambola) je nejčastěji šesticípý plod s hladkou zelenou, žlutou nebo oranžovou slupkou, uvnitř se nachází šťavnatá, sladká nebo mírně kyselá dřeň. Před použitím se z karamboly odstraní hnědá žebra, můžete i semena a plod se nakrájí na plátky. Jí se hlavně čerstvá, je krásnou ozdobou koktejlů nebo dezertů. Obsahuje ale velké množství kyseliny šťavelové, podobně jako rebarbora, takže to s její konzumací nepřehánějte.

Kumquat - trpasličí pomeranč

Komquat přípomíná malé pomeranče

Tohle citrusové ovoce připomíná miniaturní pomeranče, odtud přezdívka trpasličí pomeranč. Kumquat (Fortunella) má sytě oranžové sladké slupky a nahořklou dužinu, plody se dají jíst v celku čerstvé nebo se používají k pečenému i grilovanému masu, případně jako ozdoba koktejlů nebo sladkých dezertů.

Liči čínské aneb dvouslivák lahodný

Liči je doma v AsiiPlody liči (Litchi chinensis) jsou oválné a kulaté, dlouhé až pět centimetrů, mají sladkou chuť skoro jako kompotované mandarinky. Nepoživatelná je slupka a lesklé tmavohnědé jádro, které před konzumací odstraníme. Liči chutná čerstvé jako dezert, podušené v másle a pomerančovém likéru jako náplň do palačinek, hodí se i jako příloha k masitým a rybím pokrmům.

Nashi - hrušeň písečná

Exoticky znějící název Síťka chrání před otlakynashi v sobě skrývá druh hrušky, konkrétně se jedná o hrušeň písečnou (Pyrus pyrifolia). Zlatavá slupka je velmi křehká, v obchodech plod najdete chráněný síťkou, je náchylný na pomačkání a otlaky. Dužina je velice sladká a šťavnatá, s lehkým rumovým aroma. Výborné jsou čerstvé, skvěle se hodí i k pečenému masu nebo zvěřině, do dezertů i salátů. Připravte si třeba jednoduchý salát z čerstvého špenátu a rukoly, kozího sýra, nakrájené hrušky nashi a vlašských ořechů.

Opuncie - lahodný kaktus

Pozor na trnyOpuncie mexická (Opuntia ficus-indica) je kaktus a jeho plody jsou pokryté jemnými ostrými trny, které je potřeba před konzumací odstranit, jinak se zabodnou do pokožky, rtů nebo jazyka. Slupku očistíte hrubší stranou houbičky nebo hadříkem a opatrně oloupete jako banán. Chybu neuděláte, pokud si na tuto práci vezmete rukavice. Chuť dužiny je podobná fíkům a hruškám, pochutnat si na ní můžete včetně semínek. Jí se nejčastěji čerstvá, přidává se do džemů, alkoholických nápojů nebo k jídlům z drůbeže.

Physalis - jedlá mochyně

Mochyně - chutná i dekorativní

Mochyně peruánská (Physalis peruviana) je žlutooranžová třešnička velikosti a tvaru cherry rajčátka, uzavřená v papírově tenkém a nafouklém žebrovaném kalichu. Plody mají sladkokyselou jemnou chuť a chutnají nejlépe čerstvé, využít se dá i její dekorativní vzhled. Křehké lístky se otočí naruby a vznikne tak atraktivní dekorace, zdobí se s nimi dezerty, různé nápoje, ale i sladké a slané obložené mísy.

Dračí ovoce – Pitahaya čili pitaya

Dužina může být bílá nebo rudáPřekrásné plody tohoto kaktusu, známého jako dračí ovoce (Hylocereus undatus) jsou k dostání v různých barevných variantách. Potkáte plody s červenofialovou až fialovou slupkou a bílou nebo rudou dužinou, narazit můžete i na žluté s bílým vnitřkem. Přesto, že se jedná o plod kaktusů, nemá žádné trny, snadno se loupou, nebo se dají rozříznout a vnitřek vydlabat lžičkou. Chutí se blíží k angreštu a vodnímu melounu, hodí se k jídlu čerstvá, přidává se do salátu nebo koktejlů. Chuť zvýrazníte přidáním limetkové šťávy. 

Autor Veronika Zámečníková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: pětmínustři = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2017 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS