3 recepty ze superpotravin: I zdravá jídla mohou chutnat skvěle
4. 1. 2017

3 recepty ze superpotravin: I zdravá jídla mohou chutnat skvěle

Dali jste si jako novoroční předsevzetí, že se pokusíte zdravěji jíst? Rčení, že co je zdravé, nemůže chutnat dobře, pro jednou nevěřte. Pokud chcete zkusit několik netradičních surovin v receptech, které potěší vaše chuťové buňky, zde máte vhodnou inspiraci.

O superpotravinách již na iReceptáři byla řeč. Pokud vám článek Superpotraviny: Když je správně připravíte, kila jdou dolů unikl, můžete to teď napravit. Trendu zdravého vaření se nechceme jen tak pustit. I proto přinášíme druhou "dávku" osvědčených receptů tak, jak je doporučuje oblíbená americká kuchařka Kelly Pfeifferová ve své knížce Superpotraviny do všech jídel.

Chutnají skvěle a navíc jsou plné minerálů, vitamínů i stopových prvků. O quinoe byla řeč již v prvním díle, v receptech vás možná zaujme monterey jack, který se dá však lehce nahradit čedarem. Honosně znějící název odkazuje na americký polotvrdý sýr z kravského mléka, který si drží popularitu již od 18. století. Narovinu ale říkáme, že sehnat tuhle lahůdku v Česku není dvakrát jednoduché. 

Quesadilly s quinoou, kukuřicí a černými fazolemi

Superpotraviny: kokosový olej, quinoa, řecký jogurt

Quinoa a černé fazole vás nadopují bílkovinami a dalšími tělu užitečnými látkami. A navíc to skvěle chutná...

QUESADILLY:Jogurtová omáčka je návyková...

  • 1 polévkové lžíce (14 g) kokosového oleje
  • ¼ cibule, nakrájené na kostičky
  • 1 hrnek (185 g) uvřené quinoi
  • 1 hrnek (130 g) sladké kukuřice
  • 1 hrnek (240 g) černých fazolí, propláchnutých a scezených
  • 1 polévková lžíce (15 g) zelené chile salsy nebo prostě vaší oblíbené salsy
  • šťáva z ½ limetky
  • ½ čajové lžičky drceného kmínu
  • 8 malých tortill, z jedné strany namazaných máslem
  • 2 hrnky (240 g) nastrouhaného čedaru nebo sýru monterey jack 

OMÁČKA:

  • ¾ hrnku (172 g) bílého řeckého jogurtu
  • šťáva z ½ limetky

Quesadilly: Ve velké pánvi rozehřejte kokosový olej. Přidejte cibuli a restujte asi 5 minut, až změkne a lehce zezlátne. Vmíchejte quinou, kukuřici, černé fazole, salsu, limetkouvou šťávu a kmín. Restujte na středním plameni asi 5 minut, nebo až směs lehce zezlátne a je provařená.

Na tortillu nasypte plnou hrst sýra, navršte velkou lžíci quinoové směsi a přiklopte druhou tortillou. Opatrně přendejte na pánvičku (nebo tortilly plňte přímo na pánvičce) a na středním plameni smažte 3-4 minuty z každé namazané strany, až tortilla zezlátne a sýr se rozteče. Stejným způsobem připravte další tortilly. Nakrájejte na trojúhelníčky.

Omáčka: V malé míse smíchejte všechny suroviny. Podávejte s quesadillami.

Receptář 1/2017Seznamte se se superpotravinami

Chcete se dozvědět o superpotravinách více? Po celý rok 2017 pro vás chystáme pravidelný seriál v časopise Receptář. Více se dozvíte zde.

Quiche z quinoového těsta se šunkou a fetou

Superpotraviny: guinoa, řecký jogurt, vejce

Máte rádi chutě Řecka? Pak zkuste tenhle pikantní a vydatný quiche. Kelly musíme dát zapravdu, i když příprava vypadá složitě, peče se báječně. Vystačí na šest až osm porcí - podle toho, jak velcí jste jedlíci.

TĚSTO:Díky feta sýru voní Řeckem...

  • 2 hrnky (370 g) vařené quinoi
  • ¾ hrnku (90 g) nebělené hladké mouky
  • 1 čajová lžička česnekového prášku
  • 2 polévkové lžíce (10 g) nastrouhaného parmezánu
  • ½ hrnku (112 g) nesoleného másla

 

NÁPLŇ:

  • 6 vajec
  • ½ hrnku (115 g) bílého řeckého jogurtu
  • ¼ čajové lžičky černého pepře
  • 1 hrnek (150 g) na kostičky nakrájené uzené šunky
  • ½ hrnku (60 g) na kostičky nakrájené okurky
  • ¼ hrnku (15 g) nasekané čerstvé petržele
  • ½ hrnku (75 g) rozdrobeného sýru feta

Předehřejete troubu na 200 °C (plynovou na stupeň 6). Formu na koláč o průměru 23 cm vystříkejte sprejem na pečení nebo vymažte.

Těsto: Ve středně velké míse vidličkou důkladně promíchejte všechny ingredience. Těstem rovnoměrně vyložte formu a pečte 10 minut.

Náplň: Ve středně velké míse ušlehejte vejce, jogurt a pepř. Přidejte šunku, okurku, petržel a fetu a promíchejte.

Jakmile je těsto upečené, nalijte na něj náplň. Pečte 40 minut, nebo dokud horní část nebude zlatavě hnědá. 

Italská svatební polévka s borůvkovo – kuřecími knedlíčky

Superpotraviny: borůvky, kadeřávek, cizrna

Nemusí být hned veselka, abyste nemohli uvařit klasickou italskou svatební polévku. Moderní nádech jí dají masové knedlíčky s borůvkami a balzamikem.

MASOVÉ KNEDLÍČKY:

  • 1 ½ hrnku (75 g) kváskového chleba (bez kůrky) nakrájeného na kostičky
  • 1 hrnek (225 g) mletého kuřecího nebo hovězího masa
  • ¼ hrnku (25 g) nastrouhaného parmezánu
  • 1 čajová lžička bílého balzamikového octa, mořské soli a sušené bazalky
  • ½ čajové lžičky černého pepře
  • ½ hrnku (75 g) bio borůvek
  • 3 hrnky (705 ml) rostlinného oleje, na smažení 

POLÉVKA:

  • ¾ hrnku (98 g) mrkve nakrájené na kostičky
  • 1 ½ hrnku (105 g) kadeřávku, odstonkovaného a nakrájeného na kostičky
  • 8 hrnků (1880 ml) kuřecího vývaru
  • 1 čajová lžička sušeného oregána, sušené bazalky a lisovaného česneku
  • 1 (420 g) konzerva rajčatového protlaku
  • 1 ¼ hrnku (300 g) cizrny, propláchnuté a scezené
  • ½ hrnku (50 g) nastrouhaného parmezánu
  • krajíčky kváskového chleba (není nutné)
  • nastrouhaný parmezán (není nutné) 

Masové knedlíčky: Do středně velké mísy vložte chlebové kostičky, kuřecí Borůvky v knedlíčkách? Zní to šíleně - ale chutná skvěle.maso, sýr, ocet, sůl, bazalku, pepř. Důkladně promíchejte rukama – chléb by se měl spojit s masem. Opatrně vmíchejte borůvky. Nalijte rostlinný olej do fritézy a zahřejte na 190 °C. Na talíř položte několik kousků kuchyňské papírové utěrky.

Ze směsi vytvarujte knedlíčky o průměru asi 2 cm. Několik jich opatrně vložte do horkého oleje a smažte 2 minuty. Vyndavejte je obracečkou s otvory nebo děrovanou lžící a pokládejte na talíř. Postup zopakujte se zbývajícími knedlíčky a udržujte stejnou teplotu oleje.

Polévka: Do velkého hrnce dejte všechny ingredience. Přiveďte k varu a zvolna vařte asi 20 minut, nebo dokud mrkev, kadeřávek a cizrna nezměknou. Potom přidejte masové knedlíčky a vařte ještě 10 minut. Podáváte-li polévku s chlebem a sýrem, předehřejte gril. Posypte chléb parmezánem. Položte ho na pečící plech a grilujte asi 2-3 minuty, až se sýr rozehřeje.

Přejeme vám dobrou chuť.

Autor Adriana Vojtíšková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: devětmínusčtyři = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2017 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS