Polévka z červené řepy a jablek (řepačka)

  • červená řepa střední velikosti 2 ks
  • jablko 1 ks
  • šalotka 1 ks
  • máslo 20 g
  • římský kmín 2 lžičky
  • tmavý muscovado cukr 1 lžička
  • sůl
  • pepř
  • citronová šťáva 1 lžíce
  • smetana ke šlehání 4 lžíce do polévky a 4 lžíce na ozdobu

Řepu předem vcelku neoloupanou uvaříme nebo upečeme do měkka, popř. koupíme předvařenou řepu vcelku. Vychladlou řepu oloupeme a nakrájíme na kostičky.

Šalotku a jablko oloupeme a nakrájíme na kostičky.

V hrnci rozpálíme máslo, šalotku opečeme do sklovita. Přidáme jablko a opékáme, až začne zlátnout. Zasypeme cukrem a římským kmínem a necháme cukr rozpustit. Zalijeme vodou, přidáme řepu a vaříme, až šalotka a jablko změkne. Hladce rozmixujeme a přidáme smetanu, necháme přejít varem. Ochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Na talířích pokapeme smetanou.

Kedlubnová polévka

  • 1 kedlubna nebo ¼ brukve gigant
  • máslo 20 g
  • krupice hrubá 2 lžíce
  • mléko 500 ml
  • sůl
  • pepř

Kedlubnu nebo brukev nastrouháme na hrubém struhadle. V hrnci rozpálíme polovinu másla, vsypeme kedlubnu a opékáme, až začne měknout. Zaprášíme krupicí, zasmahneme a zalijeme vodou. Osolíme a opepříme. Provaříme 15 minut. Přilijeme mléko, přivedeme k varu a vypneme. Do hotové polévky vložíme plátek syrového másla a necháme rozpustit. Sypeme nasekanými mladými vnitřními lístky kedlubny.

Mrkvová polévka se zázvorem a červenou čočkou

  • mrkev 500 g
  • máslo 25 g
  • olivový olej 1 lžíce
  • červená čočka 3 lžíce
  • zázvor čerstvý 1 cm
  • kokosové mléko 1 malá plechovka
  • sůl
  • čerstvý koriandr

Mrkev oškrábeme a nakrájíme na kostičky, zázvor oloupeme a jemně nastrouháme.

V hrnci rozpálíme směs másla s olejem, vsypeme mrkev a opékáme, až začne měknout. Přidáme zázvor, zasmahneme, aby se rozvoněl, a zalijeme vodou. Přisypeme čočku, osolíme a vaříme, až mrkev a čočka zcela změkne, trvá to asi 25–30 minut. Rozmixujeme, přidáme kokosové mléko a krátce převaříme. Na talíři polévku sypeme čerstvým koriandrem.

Kapustičková polévka s pancettou

  • růžičkové kapustičky 300 g
  • cibule 1 ks
  • pancetta 100 g
  • olivový olej 1 lžíce
  • kmín ½ lžičky
  • bobkový list 1 ks
  • hladká mouka 1,5 lžíce
  • cukr 2 lžičky
  • vinný ocet 1 – 3 lžičky
  • smetana ke šlehání ½ kelímku

Kapustičky zbavíme oschlých vnějších listů. Kuželovitě jim vykrojíme košťál a pak je rukama rozloupeme na jednotlivé lístky.

V hrnci rozpálíme olej a pancettu na něm rozškvaříme, až pustí tuk. Vsypeme cibuli a opečeme do sklovita. Přidáme kmín, necháme krátce rozvonět a zaprášíme moukou. Zasmahneme a zalijeme vodou. Vložíme bobkový list, přidáme sůl a cukr a za občasného míchání provaříme 15 minut. Vlijeme smetanu. Vsypeme kapustičkové lístky a provaříme 5 – 7 minut, aby nebyly tvrdé, ale zůstaly mírně křupavé. Nakonec okyselíme vinným octem podle vlastní chuti.