Zeleninový guláš

Potřebujeme

  • 200 g mrkve
  • 200 g celeru
  • 150 g kysaného zelí
  • 1 cibuli
  • olej
  • masový vývar
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • mletou sladkou papriku
  • 2 bobkové listy
  • petrželovou nať
  • hladkou mouku

Jak na to

Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme na kolečka nakrájenou mrkev, kostičky celeru, vše osolíme, opepříme a opečeme. Směs poté zaprášíme mletou paprikou, přidáme propláchnuté kysané zelí, promícháme a vložíme bobkové listy. Podlijeme vývarem a pod pokličkou na mírném plameni dusíme doměkka. Guláš nakonec zahustíme moukou, krátce povaříme a ozdobíme sekanou petrželkou.

Můžeme podle své fantazie přidat i kousky masa a podávat s pomerančem a pečivem nebo třeba s haluškami.

Vladimír Dropčo-Člupko, Banská Bystrica, Slovensko

Banánová pizza

Potřebujeme

  • 250 g másla
  • 500 g hladké mouky
  • 1 bílý jogurt
  • mouku na vyválení

na náplň

  • 5 banánů
  • 400 g strouhaného sýra

Jak na to

Máslo, mouku a jogurt zpracujeme na hladké těsto. Necháme ho nejméně půl hodiny v chladu odpočinout. Pak ho vyválíme na plát a upravíme do formy nebo pekáčku, propícháme vidličkou.

Na těsto dáme část strouhaného sýra, pak poklademe na kolečka nakrájenými banány a opět trochu posypeme sýrem. Pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova.

Pizzu podáváme teplou i studenou. Banány můžeme také posypat nasekanou uzeninou nebo místo banánů použít nastrouhané osolené kedlubny či ředkvičky.
Jarka Bernatíková z Havířova

Tykev na smetaně s koprem

Potřebujeme

  • 500 g tykve (jakékoliv)
  • 2 lžíce tuku
  • 1 lžíci hladké mouky
  • sůl
  • 125 ml kysané smetany
  • citronovou šťávu
  • kopr

Jak na to

Tykev nakrájíme na nudličky a na tuku podusíme doměkka. Zalijeme smetanou, ve které jsme rozkvedlali mouku a dobře povaříme.

Hotový pokrm ochutíme solí a citronovou šťávou a posypeme nadrobno nasekaným koprem. Podáváme s knedlíkem nebo s bramborami. K tomuto pokrmu je chutné i vařené vejce. Lze podávat i jako polévku.
Eva Mikysková, Třebíč

Sekaná s houbami

Potřebujeme

  • 1 kg mletého masa
  • 250 g různých druhů čerstvých hub
  • 1 cibuli
  • 4 stroužky česneku
  • 2 vejce
  • 2 housky máčené v mléce
  • kmín, majoránku, čerstvý rozmarýn, čerstvou bazalku
  • sůl, pepř
  • sádlo
  • strouhanku
  • vývar

Jak na to

Očištěné houby nakrájíme na menší kousky a podusíme je na nakrájené cibulce zpěněné na sádle. Směs okmínujeme, necháme vychladnout a poté ji smícháme s mletým masem, vymačkanými houskami, vejci, utřeným česnekem, majoránkou a čerstvými posekanými bylinkami.

Osolíme, opepříme a konzistenci upravíme strouhankou tak, aby ze směsi šly vyválet šišky, které dáme na plech, podlijeme vývarem a pečeme asi 40 minut v troubě vyhřáté na 170 °C.

Vlasta Nováková, Oldřichov

Cuketové smaženky

Potřebujeme

  • 500 g cuket
  • 1 vejce
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 čili papričku
  • 100 g strouhaného sýra čedar
  • sůl, pepř
  • olej

Jak na to

Cuketu nastrouháme a v čisté utěrce z ní vymačkáme přebytečnou vodu. Dohladka vymícháme vejce a mouku, utřený česnek, nasekanou čili papričku, strouhaný sýr a cuketu.

Těsto osolíme, opepříme a lžící z něj tvoříme kopečky, které vkládáme do pánve s rozpáleným olejem a přitom zplošťujeme na placičky. Smažíme po obou stranách 4 až 5 minut, dokud se na povrchu nevytvoří kůrka. Na ubrousku necháme z placiček odsát tuk a podáváme je s čerstvou zeleninou.

Olga Štěpničková, Praha

Anglické řepné koláčky

Potřebujeme

  • 500 g vařených brambor
  • 750 g mletého masa
  • sůl, pepř
  • 4 malé sterilizované červené řepy
  • 1 cibuli
  • 2 lžíce nasekané petrželky nebo pažitky
  • 1 vejce
  • tuk na opékání
  • mouku na tvarování koláčků

Jak na to

Pomleté brambory osolíme, opepříme a promícháme s mletým masem, strouhanou červenou řepou, nadrobno nasekanou cibulí, petrželkou nebo pažitkou a rozšlehaným vejcem.

Z těsta tvarujeme asi 1 cm vysoké koláčky, které pomalu opékáme na oleji a hotové podáváme k čaji, vínu nebo pivu. Můžeme je dozdobit kouskem čerstvé zeleniny.

Jarka Bernatíková, Havířov