Chilská studená česnečka

  • 4 stroužky česneku
  • 1 mladá tykvička
  • 50 g strouhaných mandlí
  • 2 lžíce paprikového oleje
  • 1 lžíce octa
  • pepř a sůl

Nastrouhaný česnek rozetřeme se solí, pepřem, olejem, octem a mandlemi.

Očištěnou a na kostky nakrájenou tykev (ale třeba i meloun, ananas nebo banán) podusíme v trošce vody a vychlazené smícháme s česnekovou směsí.

Do talířů dáme kousky ledu a polévku zdobíme květy tykve. Podáváme s bílým pečivem.

Ivan Veselý, Žebrák

Omeleta s patizonky

  • 600 g patizonů
  • 200 g cherry rajčat
  • 8 vajec
  • 8 lžic smetany
  • sůl a pepř
  • 30 g másla
  • nasekaná petrželka
  • 80 g čedaru

Patizony oloupeme a nakrájíme na kostičky, cherry rajčata rozpůlíme, vejce rozšleháme se smetanou a špetkou soli a pepře.

Z vaječné směsi upečeme na teflonové pánvi potřené olejem 4 omelety, které udržujeme v teple.

Pak v pánvi na másle 2—3 minuty zvolna opečeme patizony, přidáme k nim rajčata, nasekanou petrželku, směs osolíme, opepříme a krátce prohřejeme. Poté ji rozdělíme na omelety, posypeme hrubě nastrouhaným čedarem a omelety přehneme.

Blanka Poláčková, Křivoklát

Kuličky z kozího sýra

Suroviny na 8 porcí:

  • 400 g kozího tvarohového sýra
  • 2 lžíce jemně nastrouhané citronové kůry
  • 1 šálek jemně nasekané pažitky
  • 1 šálek jemně nasekaných černých oliv

Kozí sýr a citronovou kůru prošleháme nebo rozmačkáme vidličkou a ze směsi dvěma lžičkami vytvarujeme kuličky.

Polovinu z nich obalíme v nasekaných olivách, polovinu v nasekané pažitce. Kuličky podáváme na toustu.

Marta Kocourková, Dolní Metelsko

Lilek s česnekem a sýrem

  • lilek
  • cibule
  • bazalka
  • sójová omáčka
  • mletý zázvor
  • olivový olej
  • česnek
  • parmazán
  • rajčata

Množství surovin přizpůsobíme počtu strávníků.

Lilek omyjeme a nakrájíme na plátky či kolečka, která podusíme na cibulce a okořeníme bazalkou, sójovou omáčkou a zázvorem.

Do porcelánové mísy vložíme vrstvu lilku, prolisujeme na něj česnek, kterým nešetříme. K česneku můžeme přidat nakrájená a podušená oloupaná rajčata. Vrstvu pokapeme olivovým olejem, posypeme parmazánem a položíme na ni další vrstvu (podušený lilek, česnek nebo i rajčata, olivový olej, parmazán).

Pokrm před podáváním necháme chvíli rozležet a můžeme jej podávat třeba s bagetou. V létě na zahradě neuškodí ani sklenička bílého vína či minerálky.

Jiřina Pouzarová, Tábor

Bedly s topinkami a sýrem

  • 20 kloboučků bedel nebo masáků
  • olej
  • 150 g másla
  • 150 g sýra Rokfóru
  • chlebíčková veka
  • celý kmín
  • mletý černý pepř a sůl

Veku nakrájíme na 20 chlebíčků, které opečeme na opékači.

Osolené, opepřené a kmínem posypané kloboučky hub postupně opečeme z obou stran dorůžova na rozpáleném oleji v pánvi.

Z másla a sýra umícháme jemnou pomazánku (podle potřeby ji naředíme mlékem. Opečené topinky natíráme pomazánkou a pokládáme na ně opečené klobouky hub. Výborné k vínu nebo k čaji.

Jiří Mika, Karlovy Vary

Brynzová křidélka

Suroviny pro 4 osoby:

  • 12 kuřecích křidélek
  • 2 vejce
  • 2 lžíce mléka
  • 30 g brynzy
  • 60 g hladké mouky
  • mletá sladká červená paprika
  • sůl

Kuřecí křídla předvaříme ve slané vodě.

Z mouky, vajec, mléka, soli a mleté papriky vymícháme řidší těsto. Povařená křidélka osušíme, obalíme v těstíčku a osmažíme dozlatova na rozpáleném oleji. Hotová křidélka podáváme s tousty a zeleninovou oblohou.

Vladimír Dropčo–Člupko, Banská Bystrica

Omeleta s popencem

Popenec je silně aromatická rostlina, kterou lze použít jako koření a najdeme ji téměř všude.

  • 4 vařené brambory
  • 1 cibule
  • 80 g slaniny
  • hrstka jemně usekaného popence
  • 4 vejce
  • sůl a pepř

Na pánvi rozpustíme na kostičky nakrájenou slaninu a opečeme na ní plátky vařených brambor. Poté brambory obrátíme a posypeme drobně nakrájenou cibulkou. Když cibulka začne zlátnout, vše posolíme, opepříme a zalijeme vejci, do kterých jsme zamíchali nakrájené lístky popence. Když vejce zatuhnou, omeletu překlopíme na talíř a podáváme ji s pečivem.

Hana Bílá, České Budějovice

Salát z bílého zelí

  • 1 kg bílého zelí
  • 100 g bílého jogurtu
  • 200 g zakysané smetany
  • 150 g sýru Feta
  • 2 lžíce kvalitního oleje
  • 2 lžíce vinného octa
  • kopr a sůl

Sýr Feta nalámeme na kousky a promícháme je se zakysanou smetanou a bílým jogurtem. Přidáme olivový olej, vinný ocet, špetku soli a vše prošleháme metlou.

Tímto dresinkem přelijeme nakrájené zelí promíchané s koprem a salát necháme asi hodinu uležet pod pokličkou. Podáváme s pečivem.

Jitka Švecová, Boskovice

Celerové lívanečky se sýrem

  • 200 g celeru
  • 100 g tvrdého sýra
  • 6 vajec
  • 3 lžíce mléka
  • pepř a sůl

Vejce vyšleháme s mlékem, osolíme je, opepříme a vmícháme do nich jemně nastrouhaný sýr a celer.

Umícháme těstíčko, ze kterého v rozehřátém oleji zvolna smažíme po obou stranách lívanečky. Podáváme s vařenými bramborami či s chlebem.

Milena Novotná, Olešnice

Vaječné topinky

  • 2 krajíce chleba
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • 2 vejce
  • pažitka
  • petrželka

Krajíce chleba opečeme na pánvičce, vyndáme je a potřeme stroužkem česneku rozetřeným se solí.

Na hlubším talíři rozšleháme vejce, namočíme v nich krajíce a znovu je na pánvičce opečeme z obou stran. Na talíři pak topinky bohatě posypeme nakrájenou pažitkou a petrželkou.

Jitka Marková, Kunštát

Pstruzi se šunkou

  • 4 pstruzi
  • 200 g dušené šunky
  • 4 stroužky česneku
  • 3 lžíce oleje
  • hladká mouka
  • 4 bobkové listy
  • petrželka
  • pepř a sůl

Pstruhy omyjeme, osušíme v ubrousku, osolíme, obalíme v mouce a z každé strany je 3—5 minut prudce opečeme v pánvi na rozpáleném oleji.

Rybu vyjmeme z pánve a ve výpeku opečeme 4 plátky šunky, které také vyjmeme.

Zmírníme oheň a do výpeku dáme plátky česneku, bobkový list, nasekanou petrželku a na nudličky nakrájenou zbývající šunku, kterou opečeme dokřupava.

Pstruhy urovnáme na talíře, překryjeme je plátkem šunky a přelijeme orestovanou šunkou s kořením. Podáváme s čerstvým chlebem a s hlávkovým salátem.

Ivan Veselý, Žebrák

Široké nudle se slaninou a paprikami

  • 300 g čerstvých širokých nudlí
  • 4—5 lžic olivového oleje
  • 4 papriky
  • 1 větší cibule
  • 1 lžička čerstvého tymiánu nebo oregana
  • 4 stroužky česneku
  • 200 g libové anglické slaniny

Nudle uvaříme podle návodu na obalu.

V pánvi na rozehřátém olivovém oleji rychle zprudka opečeme na kousky nakrájené papriky, na měsíčky nakrájenou cibuli, tymián nebo oregano a na plátky nakrájený česnek. Paprikami mícháme, aby se opekly ze všech stran.

Zvlášť na pánvi opečeme tenké plátky anglické slaniny, na papírovém ubrousku z nich necháme odsát tuk a smícháme je s paprikami a uvařenými okapanými nudlemi.

Pavla Beranová, Brno

Plněný celer

  • 1 celer
  • 250 ml vína
  • 250 ml zeleninového vývaru
  • šťáva z 1 citronu
  • 2 olomoucké tvarůžky
  • olej na smažení
  • na trojobal: 4 lžíce hladké mouky, 2 vejce, 120 g hrubé mouky, 2 stroužky česneku, 1 lžička majoránky, 1 lžička koření kari

Celer nakrájíme na 2 cm silné plátky, které 8 minut povaříme ve vývaru a víně s citronovou šťávou.

Plátky necháme okapat, do každého nařízneme kapsu, do které vložíme kousek tvarůžku. Plátky osolíme, opepříme a obalíme je v trojobalu (hladká mouka, rozšlehaná vejce, směs hrubé mouky s nasekaným česnekem a kořením kari).

Celer pak z obou stran osmažíme dozlatova v oleji. Podáváme s vařenými bramborami a zeleninou.

Luboš Dupač, Nesvačily

Salátové variace

Hlávkový s olivami

Listy hlávkového salátu promícháme s nakrájenými rajčaty, vejci uvařenými natvrdo a olivami, vše pokapeme olivovým olejem, přidáme trošku majonézy a posypeme sezamovými semínky.

Cibulový

Smícháme nahrubo nakrájenou cibuli, nahrubo nastrouhanou mrkev a rozinky změklé v mikrovlnce. Vše promícháme s čerstvě mletou hrubou solí a pepřem, nakrájenými naloženými sušenými rajčaty, olivovým olejem, vinným octem a lžičkou kremžské hořčice.

Netradiční zelný

Hlávkové zelí nakrájíme na nudličky, posolíme, aby se opotilo, zkřehlo a změklo. Ochutíme je čerstvě mletým pepřem, kouskem nakrájené cibule a na závěr přilijeme polovinu meruňkového kompotu i s nálevem.

Ledové osvěžení

Nakrájíme ledový salát, sušená rajčata, přidáme několik nakrájených černých oliv i s trochou nálevu, nastrouhanou červenou řepu a rozdrobený tvarohový sýr (Lučinu). Salát osolíme a ochutíme pepřem, vinným nebo jablečným octem a olivovým olejem.

Helena Žilová, Heřmanovice