Cizrna, královna rostlinných bílkovin – co s ní v kuchyni?
12. 1. 2018

Cizrna, královna rostlinných bílkovin – co s ní v kuchyni?

Lahodná ořechová chuť a máslová konzistence, tím vynikají kulovitá semena mnohdy v našich zeměpisných šířkách podceňované luštěniny. Přitom dokáže snižovat krevní tlak, zlepšuje stav pokožky, nehtů a vlasů – a co je hlavní – jídla s cizrnou jsou snadná na přípravu.

Cizrna beranní (Cicer arietinum) je známá jako římský hrách, ve Španělsku se jí říká garbanzo. Po hrachu a fazolích je jednou z nejvýznamnějších luštěnin na světě. Předpokládá se, že byla vypěstována už před 7000 lety v oblasti Středního východu, pro jehož kuchyni je charakteristická.

Nejčastěji se pěstuje ve střední a západní Asii, ale i v Severní Americe.Přízvisko beraní si vysloužila pro kulovitá semena béžové barvy, která typickou rýhou připomínají beraní hlavu. V jednom plochém lusku najdeme pouze 1–2 boby.

Cizrna je více než 7000 let stará plodina.

Cizrna je jedním z nejbohatších zdrojů rostlinných bílkovin, železa a vitaminu E. Pokud budeme mít cizrnu na jídelníčku, odměnou nám bude zdravá kůže, vlasy, nehty a silné svaly. Protože však neobsahuje dostatek všech esenciálních aminokyselin, je zapotřebí doplnit jejich konzumaci obilovinami, například rýží.

CizrnaCizrna vyniká nízkým glykemickým indexem, je skvělá pro udržování stabilní hladiny krevního cukru. Nadto obsahuje rozpustnou vlákninu, která absorbuje cholesterol dřív, než se stačí navázat na stěny tepen. Obsažený hořčík uvolňuje tepny, po konzumaci se tedy zvýší průtok krve a sníží krevní tlak.

K mání je cizrna konzervovaná a sušená. V případě té první je vhodné po slití slaného nálevu semena propláchnout studenou vodou, abychom je zbavili přebytečné soli. V případě vaření cizrny můžete semena namočit na alespoň 10 hodin do studené vody a poté je vařit 2-3 hodiny v hrnci do změknutí, v tlakovém hrnci bude stačit necelá hodina. Jako všechny luštěniny i cizrna může způsobit nadýmání. Tomu lze předejít, pokud během namáčení několikrát vyměníme vodu a před vařením do hrnce nalijeme čerstvou. 

Hummus

Hummus si vychutnáte nejlépe s čerstvou zeleninou.

  • 400 g cizrny
  • 1 polévková lžíce sezamové pasty tahini (recept na domácí tahini)
  • čerstvá šťáva z citronu
  • 2 stroužky česneku
  • mořská sůl
  • nálev z konzervy či vařené vody
  • extra panenský olivový olej
  • tyčový mixér

Nejdříve si do vysoké štíhlé nádoby vyloupneme stroužky česneku, které rozkrojíme a vyjmeme z nich klíček (citlivější jedince po něm může pálit žáha), můžeme nahrubo pokrájet. Zalijeme zhruba 4 polévkovými lžícemi olivového oleje a mixujeme, dokud nevznikne spojitá tekutina.

Přidáme cizrnu, kterou lehce zalijeme nálevem z konzervy nebo vodou, v níž se cizrna vařila. Krátce promixujeme, dodáme lžíci sezamové pasty tahini, 2 lžíce čerstvé šťávy z citronu, špetku soli a pokračujeme v mixování, dokud nevznikne hladká konzistence. Pokud je hummus příliš hustý, přidáme ještě trochu nálevu. Na závěr můžeme dochutit citronovou šťávou, solí a olivovým olejem dle chuti. Podáváme s nakrájenou zeleninou nebo s arabským pita chlebem.

Marocká polévka Harira

  • Hutná polévka vás zasytí stejně jako hlavní jídlo.3 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 řapíky celeru
  • 800 g sterilované cizrny
  • 2 plechovky rajčatové passaty
  • 2 polévkové lžíce rajčatového protlaku
  • 1 polévková lžíce mleté sladké papriky
  • 1 polévková lžíce římského kmínu
  • 1 litr zeleninového vývaru (jak na rychlý zeleninový vývar)
  • 2 bobkové listy
  • mořská sůl, čerstvě mletý černý pepř
  • čerstvá hladkolistá petržel nebo koriandr
  • citron
  • 600 g kuřecích prsních řízků (může být i hovězí plec)

Nejdříve si najemno nasekáme cibuli a zvlášť vyloupaný česnek a oloupaný řapíkatý celer. V hrnci se silnostěnným dnem rozpálíme olivový olej a cibuli restujeme do světle zlaté barvy, přidáme celer, necháme restovat ještě alespoň minutu dvě. Poté dodáme na pruhy nakrájené kuřecí maso a necháme ho restováním zatáhnout.

Přidáme česnek, kmín a sladkou papriku, krátce promícháme a pokračujeme rajčatovým protlakem. Po zarestování protlaku, tedy zhruba 3 minutách zalijeme vývarem, rajčatovou passatou a vsypeme cizrnu. Přidáme bobkový list, přivedeme k varu, stáhneme na střední výkon a necháme vařit 60 minut. Na závěr dochutíme solí, pepřem. Podáváme posypané čerstvě nasekanou petrželí nebo koriandrem, plátkem citronu a arabským pita chlebem.

Autor Adéla Rusňáková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: osmplustři = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

extra panenský olivový olej?

(b0b), 21. 1. 2018, 01:02

Fajn recept, vyzkouším. Ale extra panenský olivový olej je naprosto nevhodný na smažení. Navíc se při vysokých teplotách znehodnotí.

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2018 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS