Čočkové polévky, saláty, pomazánka a paštika, čočka v cibulovém kabátku
12. 1. 2014

Čočkové polévky, saláty, pomazánka a paštika, čočka v cibulovém kabátku

Čočkovku má kdekdo rád a mnozí si ji vylepšují podle svého gusta. Octem, citronem, olivovým olejem, kapkou čehosi pikantního a podobně. Jistě zajímavým nápadem je čočková polévka pod chlebovou pokličkou.

Čočková polévka s rajským protlakem

Potřebujeme

  • 400 g čočky
  • 1 malou konzervu rajského protlaku
  • 50 g tuku
  • 200 g kořenové zeleniny
  • šálek mléka
  • hladkou mouku
  • oregano a bobkový list
  • pepř a sůl

Čočková polévka s rajským protlakem

Jak na to 

Přebranou a předem nabobtnalou čočku, nastrouhanou zeleninu a jemně nasekanou cibuli orestujeme na tuku téměř dohněda. Zalijeme ji vodou s rozmíchaným protlakem, přidáme bobkový list a čočku uvaříme doměkka.

V mléce rozšleháme lžíci mouky, čočku jím zalijeme, 10 minut povaříme a nakonec ji dochutíme mletým pepřem a čerstvými lístky oregana.

Ivan Veselý, Žebrák

Čočka v cibulovém kabátku

Potřebujeme

  • 6 větších cibulí
  • 200 g čočky
  • 50 g anglické slaniny
  • 50 g tvrdého sýra
  • 1 vejce
  • olej
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce nasekané petrželky

Čočka v cibulovém kabátku

Jak na to 

Cibule oloupeme, vložíme do osolené vroucí vody a vaříme 10 minut. Pak je vyjmeme, necháme okapat a opatrně nožem vydlabeme středy.

Čočku přebereme, uvaříme, ochutíme a poté ji rozmělníme se 3 lžícemi oleje a vydlabanými středy cibulí. Přidáme petrželku, nakrájené uvařené vejce a nakrájenou anglickou slaninu. Směsí naplníme vydlabané cibule.

Tvrdý sýr nakrájíme na plátky a položíme na cibuli. Vše vložíme do pekáče, mírně podlijeme a dopečeme asi 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C, než se sýr na povrchu rozpeče. Podáváme se šťouchanými brambory.

Hana Bílá, České Budějovice

Chlebová poklička na čočkovou polévku 

Na chlebové těsto pro 4 porce potřebujeme 

  • 500 g hladké mouky
  • 1 vařenou bramboru
  • 2 kostky droždí
  • sůl
  • 1 vejce na potření

Jak na to 

Z mouky, nastrouhané brambory, droždí a vlažné vody vypracujeme tužší chlebové těsto, které necháme vykynout.

Hotovou čočkovou polévku nalijeme do misek, zakryjeme je chlebovým těstem, které potřeme vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě (30 minut).

Klára Rajnohová, Levice

Čočkový barevný salát

Potřebujeme 

  • 200 g zelené
  • 200 g červené čočky
  • 1/2 kostky zeleninového bujonu
  • 1 červenou cibuli
  • 2 mladé cibulky i s natí
  • 2 mrkve
  • 1 menší zelenou papriku
  • sůl a pepř
  • šťávu z 1/2 citronu nebo 1 lžíce vinného octa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžičku lístků čerstvého tymiánu

Čočkový barevný salát

Jak na to 

Oba druhy čočky propláchneme a každou zvlášť uvaříme v dostatečném množství vody s polovinou kostky zeleninového bujonu. Červenou čočku vaříme asi jen 3—4 minuty, ne déle, rychle se rozvaří.

Uvařené druhy čočky slijeme, nasypeme do mísy a přidáme drobně nakrájenou cibuli, nakrájené mladé cibulky i s natí, na nudličky nastrouhané mrkve a drobně nakrájenou zelenou papriku. Osolíme, opepříme, zalijeme citronovou šťávou nebo vinným octem, olivovým olejem, posypeme čerstvým tymiánem, promícháme a dobře vychladíme.

Blanka Poláčková, Křivoklát

Variace na téma čočkový salát

Rozpisy jsou na 3—4 porce:

1. Uvaříme 350 g čočky, přidáme k ní nakrájené čerstvé i sterilované kapie, kyselé okurky a cibuli a vše smícháme s dresinkem z octa, cukru, soli, čerstvě mletého pepře a hořčice. Vychladíme a můžeme podávat jako přílohu i samostatně.

2. Uvařenou čočku mícháme s kari kořením rozmíchaným v oleji, nakrájeným jablkem, cibulí a čerstvou paprikou, 2—3 vejci vařenými natvrdo a vše dochutíme červeným balsamico octem, solí a cukrem. Podáváme s čerstvou zeleninou.

3. Uvaříme 250 g čočky, při dováření ji osolíme. Do vychladlé čočky přidáme 100 g majonézy, 100 i více g sekaných vlašských ořechů, tmavý balsamico ocet a bílý pepř.

Slávka Minaříková, Velenice

Čočková paštika

Potřebujeme 

  • 250 g čočky
  • 50 g ovesných vloček
  • strouhanku
  • 100 g krup
  • bobkový list
  • majoránku
  • 2 lžíce sušených kvasnic
  • 1 lžičku soli
  • 2 vejce
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce oleje

Čočková paštika

Postup:

Čočku s kroupami a bobkovým listem uvaříme do poloměkka a vše smícháme s ostatními ingrediencemi (kromě oleje).

Směs umeleme ve strojku na maso, vmícháme do ní olej, dáme ji do pekáče a upečeme ji v troubě (asi 30 minut). Studenou paštiku podáváme s pečivem, teplou s brambory.

Jaroslav Holý, Melč 

Čočková pomazánka

Potřebujeme 

  • 1 šálek vařené čočky
  • 1 vejce
  • 3 kyselé okurky
  • 4 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 stroužek česneku
  • špetku soli
  • mletý černý pepř

Jak na to 

Na talíři rozmačkáme vidličkou uvařenou čočku a smícháme ji s nakrájenými okurkami, vejcem vařeným natvrdo a utřeným česnekem.

Přidáme hořčici, sůl, pepř, vše promícháme a necháme vychladnout. Pomazánku mažeme na krajíčky čerstvého chleba.

Vladimír Dropčo–Člupko, Banská Bystrica

Foto Jiří Poláček a Shutterstock

Pro Receptář.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: šestplusdva = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2018 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS