Dejte šanci levné červené řepě: Rizoto, polévka, salát a pomazánka
11. 9. 2017

Dejte šanci levné červené řepě: Rizoto, polévka, salát a pomazánka

Že se vám řepa protiví? Pokud máte s touto krvavě rudou zeleninou odjakživa spojené naložené směsi ze školní jídelny nevalné chuti, vězte, že následující jídla vás zbaví špatných zážitků a červená řepa se zapíše na váš pravidelný nákupní seznam.

Mluvíme-li o nakupování, červená řepa nikdy nezatíží vaši peněženku, kilogram pořídíte už od 15 korun – spolu s nenáročným skladováním a snadnou přípravou dělají z řepy ideální součást jídelníčku. A to jsme ještě nevyjmenovali řadu pozitivních účinků na naše zdraví, kterých má tato kořenová zelenina nespočet.

 Šťáva z červené řepy nemusí chutnat každému.

Levná a podceňovaná superpotravina

Červená řepa je významným zdrojem vitaminu C a E, proto skvěle posiluje imunitní systém a má pozitivní vliv i na zrak, pleť, vlasy a nehty. Nadto dodává kvalitní minerální látky jako hořčík, železo, zinek a draslík. Jestliže máte problémy se srdcem, řepu určitě zapojte do svého stravování, její barvivo rozšiřuje věnčité tepny, zpevňuje stěnu vlásečnic a snižuje krevní tlak. Funguje mimo jiné i jako výborná detoxikační potravina – střeva dokáže zbavit jedovatých látek a podporuje činnost žaludku. Rudou zeleninu dokonce doporučují jako prevenci rakoviny a vrozených vad při těhotenství. Nejpřínosnější je šťáva z čerstvě vylisované řepy, to je ale pro většinu lidí na začátek příliš silný kalibr, nechte se proto přesvědčit následujícími recepty. 

Salát ze syrové červené řepy s jablky

Salát z červené řepy je vynikající lehkou svačinou.

Na 4 porce:

  • 2 středně velká jablka
  • 1 středně velká červená řepa
  • 1 citron
  • 3 polévkové lžíce jogurtu
  • hrst vlašských ořechů
  • polévková lžíce rozinek
  • sůl a pepř 

Nejprve si oloupeme červenou řepu, kterou najemno nastrouháme na struhadle. Přistrouháme neloupaná omytá jablka, tentokrát nahrubo, aby z nich vznikla kaše. Promícháme a přidáme citronovou šťávu a rozinky. Na pánvi si krátce nasucho opražíme ořechy, nahrubo je nasekáme a přidáme je do salátu. Nakonec přidáme jogurt a dle chuti osolíme a opepříme. 

Pomazánka s ořechy

Pomazánku si zamilují i odpůrci řepy.

Na 4 porce:

  • 250 g červené řepy
  • 50 g vlašských ořechů
  • 3 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce majonézy
  • 50 g bílého jogurtu
  • sůl a pepř

Nejdříve si nasucho na pánvi orestujeme ořechy, najemno nasekáme. Řepu si uvaříme doměkka, necháme vychladnout a nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme k ní ořechy, 3 prolisované stroužky česneku, nebo nastrouhané také na jemném struhadle. Zjemníme jogurtem a majonézou a promícháme. Osolíme a opepříme dle chuti. 

Polévka originální barvy

Na 4 porce:

  • 1 středně velká cibule
  • Polévka z řepy dobře vypadá i posypaná různými semínky.2 polévkové lžíce másla
  • 2 polévkové lžíce vinného octa
  • 300 g červené řepy
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany na vaření
  • 1 středně velkou bramboru
  • cukr
  • sůl a pepř
  • zakysaná smetana na servírování

Ze všeho nejdřív si oloupeme řepu a nakrájíme ji na zhruba centimetrové kousky. S bramborou uděláme to samé. Cibuli nasekáme najemno a na povoleném másle v hrnci se silným dnem ji necháme orestovat do světle zlaté barvy. Přidáme řepu s bramborou a minutu restujeme společně. Zalijeme vývarem a smetanou, přivedeme k varu a necháme vařit alespoň 45 minut do změknutí. Stáhneme z plamene a rozmixujeme tyčovým mixérem. Dochutíme cukrem, osolíme a opepříme. Můžeme přidat vinný ocet. Při servírování podáváme se lžící zakysané smetany. 

Rizoto z červené řepy

Na 4 porce:

  • Rudé rizoto je skvělou alternativou klasického houbového.400 g červené řepy
  • 200 g parmezánu
  • 200 g kulatozrnné rýže arborio
  • extra panenský olivový olej
  • 50 g másla
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • menší žlutá cibule
  • malý kousek zázvoru
  • 150 ml bílého vína
  • sůl a pepř 

Řepu i zázvor si oloupeme a nakrájíme na tenké nudličky. Cibuli nasekáme najemno. V hrnci s nepřilnavým povrchem necháme rozpustit máslo, přidáme trochu olivového oleje, vsypeme cibuli, zázvor a řepu a necháme pár minut restovat. Přidáme rýži a důkladně promícháme, aby se všechna zrnka obalila a měla průsvitnější povrch. V ten moment zalijeme vínem, zamícháme a necháme odpařit alkohol. Poté přilijeme naběračku vývaru, promícháme a čekáme, než se tekutina odpaří. Tímto způsobem přidáme veškerý vývar, zabere nám to zhruba 20 minut, než bude mít rýže krémovou konzistenci a bude měkká na skus. Odstavíme z plamene a vmícháme polovinu parmezánu, promícháme a necháme pod pokličkou pár minut odpočinout. Podáváme posypané zbylým parmazánem. 

Autor Adéla Rusňáková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: osmmínustři = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2017 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS