Minipizza pro děti

Jaké nesladké jídlo děti milují? Třeba pizzu. Je kulatá, barevná a dává prostor fantazii. A pokud jich vyrobíte víc v malém provedení, takzvané minipizzy, utrhnou vám děti ruce. Můžete si zjednodušit život a těsto nevyrábět, použijte klidně koupené listové. Výsledek už samozřejmě není klasickou pizzou, ale chutná také skvěle.

  • hotové listové těsto
  • červené či zelené pesto
  • rajčata (pokrájená na kostičky)
  • sušené oregano
  • česnek
  • mozzarella
  • podle chuti a stáří dětí černé olivy, kapary a sardelové řezy
  • sůl

Mozzarellu a rajčata nakrájejte na kostičky, stejně tak česnek, ale ten na ještě menší. Z těsta vykrájejte skleničkou kolečka, ideální průměr je šest až deset centimetrů. Rozložte je na plech s pečicí podložkou nebo pečicím papírem. Poté potřete libovolným pestem, zasypte rajčaty, česnekem a oreganem. Rozhodnete-li se pro olivy, kapary a sardelové řezy, teď je jejich čas. Přidejte je na pizzy. Mozzarella patří až na vrchol. Pizzy dejte do předehřáté trouby a pečte dozlatova při teplotě 250 °C. Jednoduché, že?

Sušenky s lentilkami

  • 250 gramů másla
  • 165 gramů krupicového cukru
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 335 gramů polohrubé mouky
  • žloutek
  • lentilky

Máslo a cukr ušlehejte do pěny. Přidejte vanilku, jemně promíchejte, poté totéž udělejte se žloutkem. Mouky vsypte nakonec a uhněťte těsto. Z něj uválejte kuličky, které dlaní rozmáčknete na placičky. Ozdobte lentilkami a pečte v předehřáté troubě na plechu s pečicím papírem přibližně 12 minut na 180 °C.

Tučňáci z mozzarelly

  • balení mozzarellových třešinek
  • 2 mrkve
  • pytlíček či sklenice černých oliv bez pecky a náplně
  • párátka

Oloupanou mrkev nakrájejte na vyšší kolečka. Z každého vykrojte malý trojúhelník. Ten vložte do kruhového výřezu oliv. Nyní přijde na řadu mozzarella, tedy tělíčko. Pokud nedrží, trochu ji skrojte. Postavte na širší část a nahoru dosaďte olivu s klínkem, tedy zobáčkem. Pod bílý zadeček strčte zbytek mrkve. Spojte párátkem. Tučňák může mít i párty čepičku. Stačí přidat ostrý vršek papriky. Teď potřebuje tučňák křídla. S těmi je někdy více práce. Olivu podélně rozřízněte na půlky a pak na čtvrtiny. Dvě z nich zmáčkněte na boky tučňáka. Obvykle drží samy.

Pokud chcete více inspirace, nebo zkusíte pochutiny vyrábět i s dětmi, přečtěte si na iReceptáři také článek Děti v roli šéfkuchaře: Vaření je hra!A máte-li málo času s chcete dětem nabídnout zdravé občerstvení, jednoduše nakupte zeleninu, která se dá konzumovat i syrová. Dbejte na různou barevnost - tak či onak ale první mizí červená. Zeleninu nakrájete na tyčky, dejte do větších panákovek a doplňte jogurtovým dipem.