Palačinky s dia borůvkovým kompotem

Potřebujeme

  • 1 šálek mléka
  • 1 šálek hladké mouky
  • 2 vejce
  • špetku soli
  • tuk na pečení
  • borůvkový dia kompot
  • práškové nízkokalorické sladidlo
  • kelímek bílého jogurtu

Jak na to

Mouku, vejce, sůl a mléko rozšleháme na hladkou hmotu.

Těstíčko lijeme v tenké vrstvě na rozpálenou vymaštěnou pánev a opečeme dozlatova po obou stranách.

Poté palačinky naplníme borůvkovým kompotem, na který nalijeme lžíci jogurtu. Zabalíme a pocukrujeme umělým sladidlem.

Blanka Snášelová, Prosenice

Květáková polévka se sýrem

Potřebujeme

  • vodu nebo vývar z libového masa
  • 100 g květáku
  • 10 g rostlinného oleje
  • nastrouhaný brambor
  • bílek
  • 3 polévkové lžíce mléka
  • 2 lžíce strouhaného třicetiprocentního eidamu
  • pažitku, muškátový oříšek

Jak na to

Květák rozebereme na růžičky a uvaříme v osolené vodě nebo vývaru. Poté přidáme strouhaný brambor a povaříme.

Ke konci přidáme bílek rozkvedlaný v mléce, muškátový oříšek a pažitku. Na talíři ozdobíme strouhaným sýrem.

Alena Veselá, Praha

Krůtí maso na mrkvi

Potřebujeme

  • 1/2 kg krůtích prsou
  • 1/4 kg mrkve
  • trošku rostlinného oleje
  • 1 bobkový list
  • špetku tymiánu
  • citronovou šťávu
  • vodu
  • 1 dcl zakysané smetany

Jak na to

Krůtí prsa nakrájíme na kostičky, očištěnou mrkev nastrouháme nahrubo a zpěníme na troše oleje.

Přidáme kostičky masa, orestujeme, mírně osolíme, přidáme koření a citronovou šťávu. Podlijeme vodou a pod pokličkou dusíme doměkka. Během dušení občas podlijeme vodou.

Nakonec vmícháme zakysanou smetanu.

Piškotová roláda s tvarohem

Potřebujeme

  • 2 vejce
  • 2 lžíce teplé vody
  • 5 dkg Sorbitu
  • několik kapek vanilkové esence
  • 5 dkg polohrubé mouky
  • 2,5 dkg Solamylu
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • tuk a mouku na vymazání a vysypání papíru na pečení

na náplň

  • 25 dkg tvarohu
  • 2 dkg Sorbitu
  • 1 dcl mléka
  • citronovou šťávu
  • 1,2 dkg želatiny
  • několik kapek vanilkové esence
  • 6 lžic vody

Jak na to

Do kotlíku vložíme žloutky, přilijeme teplou vodu, přidáme Sorbit a vanilkovou esenci a vše důkladně vyšleháme do pěny.

Pak přidáme mouku se Solamylem a práškem do pečiva, poté sníh z bílků.

Papír na pečení potřeme tukem, posypeme moukou a ihned po upečení ho odstraníme.

Roládu necháme několik hodin uležet v chladu.

Náplň připravíme smícháním tvarohu, Sorbitu, mléka a vanilkové esence. Želatinu namočíme do vody, rozvaříme a přidáme k ostatním přísadám.

Renata Culková, Osek

Dia kávový krém se želatinou

Potřebujeme

  • 1/8 l mléka
  • 60 g odvaru silné zrnkové kávy
  • 1 vejce
  • 3 lžičky želatiny
  • 5 peciček umělého sladidla
  • rozinky namočené v rumu
  • jádra vlašských ořechů

Jak na to

Mléko a rozkvedlaný žloutek šleháme v páře do husté omáčky k varu (nevaříme!).

Odstavíme, přidáme silný odvar přecezené černé kávy, v němž je rozpuštěná předem nabobtnalá želatina a sladidlo.

Krém můžeme podat i návštěvě, která není omezena diabetickou dietou. Jen místo umělého sladidla dáme 3 lžičky cukru.

Do prochladlého krému poté lehce vmícháme tuhý sníh z bílku.

Na dno poháru dáme několik rozinek namočených v rumu, trochu nasekaných vlašských ořechů a zalijeme krémem.

Dáme ztuhnout do ledničky a před podáváním ozdobíme neslazenou ušlehanou smetanou.

Marta Vondrášková, Milevsko

Kedlubnový hrnec s brambory a masem

Potřebujeme

  • 8 menších nebo 5 větších kedluben
  • 4 lžíce oleje
  • 750 g brambor
  • 300 g vepřového libového masa
  • sůl, pepř
  • 6 kuliček jalovce
  • 1 větší cibuli
  • 1 l vody
  • křen

Oloupané kedlubny nakrájíme na tenké plátky, stejně jako oloupané brambory. Dobře naklepané maso nakrájíme na nudličky, cibuli na plátky.

Do hrnce se silnějším dnem nalijeme olej a vložíme maso, které osolíme a posypeme tlučeným jalovcem. Potom následuje vrstva brambor, rovněž osolených a posypaných jalovcem, vrstva cibule a nakonec vrstva připravených stejně okořeněných kedlubnů.

Zalijeme téměř jedním litrem vařící vody a buď na plotně nebo v troubě pod pokličkou zvolna dusíme.

Když je pokrm hotový a voda se téměř vydusila, posypeme povrch očištěným strouhaným křenem nebo nadrobno nakrájenou pažitkou.

Gábina Cajthamlová, Liteň

Karbanátky z ovesných vloček

Potřebujeme

  • 1/2 kg ovesných vloček
  • 1 sáček mražené zeleniny
  • masový vývar
  • 1 vejce
  • 1 lžičku sojové mouky
  • 2 lžičky mletého česneku
  • 1 lžičku majoránky
  • 1 cibulku
  • 1 lžičku grilovacího koření
  • pepř, sůl
  • 15 dkg strouhaného sýra

Jak na to

Den předem si namočíme ovesné vločky a uvaříme mraženou zeleninu v masovém vývaru.

Poté všechny suroviny dobře zpracujeme, můžeme obalit v trojobalu a smažíme. Výbornou přílohou jsou brambory nebo bramborová kaše a salát z kyselého zelí.

Stačí zamíchat kyselé zelí, cibulku pokrájenou nadrobno, případně sladidlo a lžičku oleje. Můžeme přistrouhat i mrkev nebo trochu křenu.

Hana Jankovská, Neveklov

Karlovarský knedlík

Potřebujeme

  • 120 ml odtučněného mléka
  • 1 žloutek
  • špetku soli
  • přidáme 3 starší rohlíky
  • 2 dkg másla
  • 15 dkg hrubé mouky
  • 3 dkg strouhanky
  • 1 bílek

Jak na to

V mléce rozšleháme 1 žloutek a sůl, přidáme ka kostičky nakrájené rohlíky. Poté vmícháme rozehřáté máslo, mouku, strouhanku a sníh z bílku. Je dobré přidat trochu nasekané zelené petrželky.

Vypracujeme knedlík, který ovineme plátěným ubrouskem, zavážeme těsně u těsta a vložíme do vroucí vody.

Vaříme 25 minut za častého obracení knedlíku ve vodě.

Monika Králíčková, Liteň

Zelené lečo

Potřebujeme

  • 3 lžíce pokrájených fazolových lusků (mražených nebo zavařených)
  • 3 lžíce hrášku
  • 6 lžic sterilovaného zelí
  • 5 cibulí
  • olivový olej
  • sůl, pepř,
  • zelené natě
  • kuřecí maso pečené nebo uzené
  • 1/2 kostky masoxu
  • masový vývar
  • 1/2 sklenky vody

Jak na to

Cibule orestujeme na oleji, na ně dáme pokrájené lusky a zelí. Vaříme doměkka, poté přidáme sůl, pepř, hrášek, natě, 1/2 kostky vývaru a 1/2 sklenky vody. Povaříme.

Pokud je směs příliš řídká, zaprášíme ji moukou a opět povaříme.

Servírujeme s bramborovým knedlíkem a masem.

Josef Rychtářík, Meclov

Pirožky plněné vejci

Potřebujeme

  • 1 balení listového těsta
  • 4 až 6 natvrdo uvařených vajec
  • 1 cibuli
  • 100 g strouhaného sýra
  • 1 lžíci plnotučné hořčice
  • sůl
  • pepř
  • syrová vejce na potření

Jak na to

Vejce rozsekáme, přidáme jemně nakrájenou cibuli, hořčici, osolíme, opepříme, promícháme se sýrem.

Listové těsto rozválíme, nakrájíme na čtverce. Do každého dáme kopeček vaječné směsi. Těsto přehneme do šátečků, pevně stiskneme okraje a pomažeme rozšlehaným vejcem. Prudce zapečeme.

Monika Bulíčková, Borohrádek

Velikonoční beránek z dia těsta

Potřebujeme

  • 250 g rostlinného tuku
  • 750 g hrubé mouky
  • 75 g škrobové moučky
  • 60 g umělého sladidla
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • špetku soli
  • 100 g mletých ořechových jader ¨
  • tuk na vymazání a mouku na vysypání formy
  • 2 rozinky

Jak na to

Umleté oříšky opražíme na trošce tuku a necháme vychladnout. Ušleháme tuhý sníh, osladíme sladidlem a vmícháme připravené oříšky a mouku.

Nakonec přimícháme střídavě škrobovou moučku, kypřící prášek a sůl.

Rostlinný tuk rozpustíme a přidáme do těsta, které urovnáme do vymaštěné
a moukou vysypané formy.

Pečeme dvacet minut v horké troubě. Vychladlého beránka vyklopíme, oči naznačíme rozinkami.

Karolína Čížková