Vejce nadívaná šproty

Potřebujeme

  • 1 krabičku uzených šprotů
  • 2 natvrdo vařená vejce
  • 50 g másla
  • 10 g hořčice
  • sůl
  • petrželku

Jak na to

Vejce oloupeme, podélně rozkrojíme a vyjmeme z nich žloutky, které utřeme se změklým máslem a polovinou šprotů. Přidáme hořčici, osolíme a ušleháme pěnu. Bílky dole seřízneme, položíme na mísu, naplníme pěnou a ozdobíme zbylými šproty a pokrájenou petrželkou.

Věra Jedličková, Radonice

Domácí zavináče

Na nálev potřebujeme

  • 1 díl octa
  • 2—3 díly vody
  • bobkový list
  • 2 kuličky nového koření
  • 6 kuliček černého pepře
  • 1/2 lžičky hořčičného semínka

Jak na to

Porce ryb vložíme do vroucí okyselené a osolené vody (na 1 l vody dáme 1 lžíci octa a 2 lžičky soli), přivedeme ji pět k varu a poté ryby vyjmeme a necháme okapat. Pak je skládáme do sklenice a prokládáme kolečky cibule a drobně nakrájenou mrkví. Zalijeme je vychladlým nálevem, který jsme předtím nechali přejít varem; sklenice uzavřeme a uložíme do chladu. Zavináče konzumujeme po dvou až třech dnech.

Milena Novotná, Olešnice

Salát se zavináči

Potřebujeme

  • 3 zavináče
  • 1 bílou a 1 červenou cibuli
  • 1 malou majonézu
  • zakysanou smetanu
  • hořčici
  • čerstvý kopr
  • pepř a sůl

Jak na to

Zavináče rozbalíme, rybu i zelí nakrájíme na menší kousky a dáme je do mísy, kde je smícháme s nakrájenou cibulí. Majonézu smícháme s přibližně stejným množstvím kysané smetany a troškou hořčice. Opepříme ji, osolíme, přidáme trošku cukru a nasekaného čerstvého kopru a smícháme v míse s rybou, zelím a cibulí. Necháme odležet v chladnu a podáváme s tmavým pečivem.

Eliška Ruprechtová, Pňovice

Falešná humrová pomazánka

Potřebujeme

  • 1 celer

    Bramborová rybičková pomazánka

    Konzervu rybiček v oleji nebo v tomatě rozmixujeme se třemi vařenými brambory a smícháme se 100 g másla utřeného s jednou nadrobno nakrájenou cibulí.

  • 2 jablka
  • 1 lžíci bílého vína
  • 1 lžičku sardelové pasty
  • 1/2 bílého jogurtu
  • 1 lžíci majonézy
  • cukr
  • citronovou šťávu
  • sůl

Jak na to

Celer a jablka jemně nastrouháme, přidáme víno, cukr, sardelovou pastu, jogurt, majonézy, osolíme, ochutíme citronovou šťávou a důkladně promícháme. Mažeme na bílé či tmavé pečivo.

Milena Novotná, Olešnice

Rybářská květáková polévka

Potřebujeme

  • 1 květák
  • 1,5 l vody
  • 1 větší cibuli
  • 350 g rybího filé
  • 2 vejce
  • 4 lžíce oleje
  • 2 lžíce mléka
  • 1 lžíci hladké mouky
  • mletý kmín
  • strouhaný muškátový oříšek
  • pažitku nebo petrželku
  • sůl

Jak na to

Květák rozebereme na růžičky, opereme a ve slané vodě uvaříme doměkka.

Cibuli nakrájíme na kolečka a podusíme na oleji, přidáme k ní osolené filé nakrájené na kostky, muškátový oříšek, kmín a vše krátce podusíme.

Směs posypeme moukou, přilijeme vývar z květáku, dolijeme do 1,5 l, povaříme a nakonec vlijeme vejce rozkvedlané v mléce. Znovu vše povaříme, přidáme vařený květák, podle chuti dosolíme a na talíři zasypeme nadrobno krájenou pažitkou či petrželkou.

Palačinky s rybí náplní

Na náplň potřebujeme

  • 500 g rybího filé
  • 1 cibuli
  • 1 lžíci sádla
  • smetanu
  • papriku
  • sůl

Jak na to

Cibuli zpěníme na sádle, lehce zaprášíme paprikou a podusíme na ní rybí maso. Dušenou rybu a cibuli osolíme, vyjmeme, maso rozmačkáme vidličkou, promícháme s cibulí a necháme vychladnout.

Směs pokropíme smetanou, znovu promícháme a naneseme na hotové palačinky, které svineme, naskládáme do zapékací misky, pokapeme šťávou z ryby a zapečeme.

Hotové palačinky podáváme sypané strouhaným sýrem a zdobené plátky rajčat a zelenou petrželkou.

Jana Turečková, Chotusice

Foto archiv