Jablečný křen, pikantní a zdravý dip z podzimních darů zahrady
30. 9. 2017

Jablečný křen, pikantní a zdravý dip z podzimních darů zahrady

Křen obsahuje hořčičnou silici, díky níž má nezaměnitelnou, štiplavou chuť a vůni. Podobně jako hořčice usnadní trávení těžších jídel, přitom se k nim výtečně hodí.

Samotný křen je pro mnoho strávníků až příliš ostrý. Ovšem když ho smícháte s jablkem, vznikne přiměřeně pikantní, lahodný, osvěžující a zdravý dip, studená omáčka,  vhodná k nejrůznějším pokrmům.  

Jablka a křen spolu vytvoří lahodnou studenou omáčku

Jablečný křen pro okamžitou spotřebu

Jemně nastrouhaný křen dobře promísíme s rovněž co nejjemněji nastrouhanými, šťavnatými a raději kyselejšími jablky. Osvědčený poměr je 1:1, ale můžeme ho podle chuti upravit ve prospěch jablek nebo křenu. Vzniklou pastu ani není nutné solit, je výborná i bez dalšího dochucování, ostatně často slouží jako příloha k jídlům a pochutinám, které jsou slané až dost.

Jablečný křen do zásoby

  1. Jeden velký kořen oloupeme, nastrouháme najemno a v misce zasypeme vrstvičkou cukru krystal (pro lepší chuť použijeme nerafinovaný řepný nebo třtinový cukr).
  2. Litr vody smícháme s 1/2 dl kvasného, vinného nebo jablečného octa a pokud máme rádi kyselejší chuť, tak ještě se šťávou z jednoho citrónu.
  3. Šest jablek oloupeme, nastrouháme a ihned ponoříme do roztoku, aby nezhnědla.
  4. Křen s cukrem zalijeme vroucí vodou jen tak, aby byl těsně ponořený, a vše přikryjeme.
  5. Slijeme vodu z jablek a přiměřené množství vmícháme do křenu. Přidáme lžičku soli, promícháme a plníme do skleniček.

 

Jablečný křen můžeme uchovat i do zásoby

Lžička přírodního léku stačí

Kromě toho, že prospívá trávení, křen také velmi účinně rozpouští hleny a usnadňuje vykašlávání při nachlazení a zánětech dýchacích cest. I když povzbuzuje trávení, ve větším množství může žaludek a střeva až příliš dráždit - lžíce strouhaného křenu na den postačí. Kromě jablečného křenu můžeme pro podporu vykašlávání třikrát denně po jídle užívat lžičku jemně strouhaného křenu smíchaného s medem.

Autor Jana Bucharová.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: sedmplusdva = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2017 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS