Jak vykouzlit husí posvícení: Svatomartinská husa a kaldoun
9. 11. 2017

Jak vykouzlit husí posvícení: Svatomartinská husa a kaldoun

Svátek svatého Martina připadá na 11. 11. Magická čtveřice jedniček si už dávno vydobyla čestné místo mezi nejoblíbenějšími českými svátky. Počasí na pokraji sněhu přímo vybízí vychutnat si silný husí vývar a zakousnout se do křupavé zlatavé kůrky pečené husy. Nemusíte se však tlačit v davech na svatomartinských slavnostech, nebo v přeplněných restauracích, posvícenskou pečínku snadno zvládnete v klidu domova.

Pokud vás zajímá, proč je ale vlastně svatý Martin spjat s tímto opeřencem, můžete si vybrat z pověsti, která má dvě verze. První vypraví o tom, že při kázání světce na bílém koni husy tak kejhaly, že narušovaly celý posvátný obřad, že Martin rozhodl, že si to musí odpykat na pekáči. Jemnější varianta nastiňuje Martina jako skromného nábožného člověka, který se před zprávou o svém zvolení do biskupského úřadu schoval mezi husy.

Nejlepší je s bramborovým knedlíkem a zelím.

Chcete-li i letos oslavit příchod zimy voňavou pečení se zelím a knedlíkem, doporučujeme vyrazit do obchodu ještě dnes, abyste měli záruku víkendového oběda. Pokud na vás nezbyde čerstvá, nezoufejte, i ze zmrazené dokážete vykouzlit skvělý oběd.

Nejjednodušší svatomartinská husa

Jablka husí výpek odlehčí.

Na 4-6 porcí:

  • 3-4 kilová husa
  • drcený kmín
  • sůl
  • 2 větší jablka
  • voda
  • potravinová fólie
  • nádoba na pečení s poklicí 
  1. den ráno: Pokud máme zmrazenou husu, necháme ji přes noc rozmrznout. Ráno ji omyjeme pod studenou vodou zvenku i zevnitř a důkladně ji osušíme. Zbylá brka opálíme nad plamenem nebo vytrhneme pinzetou. Pak důkladně osolíme povrch i vnitřek celé husy, sůl do kůže a masa vmasírujeme krouživými pohyby, to samé uděláme s kmínem. Husu zabalíme do potravinové fólie a necháme do večera uležet v chladu.
  2. den večer: V osm hodin večer husu vyndáme z chladu, zbavíme fólie a necháme alespoň 3 hodiny stát v pokojové teplotě. V jedenáct si předehřejeme troubu na 80-90 °C, husu uložíme prsy vzhůru. Jablka zbavíme jádřinců a nakrájíme na čtvrtiny, které vložíme do útrob husy, pár jich dáme okolo. Zalijeme hrnkem vody, zakryjeme a dáme péct.
  3. den ráno: V šest ráno teplotu zvýšíme na 120 °C a pečeme pět hodin stále zakrytou, během dopoledne však sbíráme vypečený tuk, aby výsledná šťáva nebyla příliš mastná. Po pěti hodinách odklopíme a pečeme odkrytou, přeléváme výpekem. Těsně před podáváním zvýšíme teplotu na 200-220 °C a pečeme zhruba 15 až 20 minut dozlatova a dokřupava. 

Kaldoun

Posvícenská zadělávaná polévka ze zbylých husích drobů přivítá i kosti po obrané pečínce.

Kosti z upečené husy použijte na kaldoun.

Na 4-6 porcí:

  • kosti z upečené husy
  • husí nebo kachní droby
  • muškátový oříšek
  • 100 g másla
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky
  • 2 větší cibule
  • 100 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 100 ml mléka
  • 1 vaječný žloutek
  • 2 bobkové listy
  • 6 kuliček nového koření
  • 10 kuliček celého černého pepře
  • sůl
  • čerstvě namletý černý pepř
  • libeček a hladkolistá petržel 

Nejprve si uvaříme vývar ze zbylého husího skeletu a kostí. Do velkého hrnce vložíme kosti, přidáme bobkový list, celý černý pepř, nové koření. Jednu cibuli zbavíme nepěkné slupky, rozřízneme napůl, polovinu mrkví, petržele i celeru omyjeme, podélně rozkrojíme a přidáme do hrnce, zalijeme studenou vodou tak, aby bylo všechno ponořené. Vaříme na středním plamenu 3 hodiny.

Mezitím si připravíme vývar z drobů. Do hrnce napustíme vodu, osolíme, přivedeme k varu a povaříme v ní zhruba 20 minut všechny droby spolu s libečkem a hladkolistou petrželí, část si necháme na podávání. Během této doby sbíráme pěnu. Droby vyjmeme, necháme zchladnout a nakrájíme. Na pánvi si na polovině másla orestujeme zbylou kořenovou zeleninu, kterou přidáme do vývaru z drobů a vaříme na středním plamenu.

V hrnci se silnostěnným dnem si připravíme jíšku, necháme povolit zbytek másla a opražíme na něm mouku. Jíšku zalijeme vývarem z kostí a dobře rozmícháme, zahuštěný vývar nalijeme k husímu, osolíme, opepříme, nastrouháme zhruba čtvrt lžičky muškátového oříšku a povaříme zhruba 20 minut.

Před dokončením si rozmícháme žloutek v mléce, přidáme do polévky a krátce povaříme. Podáváme posypané nasekanou petrželí a libečkem.

Autor Adéla Rusňáková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: pětmínusjedna = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2017 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS