Jarní vajíčková polévka z natí jarních bylin

Potřebujeme

  • 400 g brambor
  • talíř sekaných natí (kopřiva, šťovík, pažitka, petrželka, libeček, mladé lístky pampelišky)
  • 2 lžíce oleje
  • 4 dl kysaného mléka nebo biokysu
  • 20 dkg hladké mouky
  • sůl
  • 4 vejce

Jak na to

Oloupané brambory vaříme v osolené vodě. K poloměkkým bramborům přidáme sekané natě zpěněné na oleji, zahustíme kysaným mlékem nebo biokysem s rozmíchaným mlékem a povaříme.

Na talíře vložíme sekaná, vařená vejce a přelijeme je polévkou. Talíř můžeme ozdobit kolečkem vařeného vejce.

Eva Medková, Jilemnice

Ředkvičky s bylinkami

Potřebujeme

  • 2 svazky ředkviček
  • 1 malou okurku
  • 2 lžíce brutnáku
  • 1 lžíci kopru nebo bedrníku
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 1/2 skleničky bílého jogurtu
  • cukr
  • pepř a sůl

Jak na to

Omyté ředkvičky a oloupanou okurku nakrájíme na tenké plátky, přidáme nasekané bylinky a vše promícháme s jogurtem a s citronovou šťávou. Ochutíme špetkou cukru, opepříme a osolíme. Podáváme s chlebem s máslem nebo k bramborám pečeným ve slupce.

Magda Tománková, Třebíč

Fialková šťáva

Okvětní lístky z čerstvě natrhaných fialek bez zelených lístků přebereme, dáme do kameninové nádoby, polijeme vařící vodou a necháme do druhého dne vyluhovat.

Procedíme a na 0,5 l šťávy dáme 0,5 kg cukru a šťávu z jednoho citronu. Povaříme, až cukr zpění, slijeme do láhví. Můžeme ještě 15 minut zavařit v páře.

Uložíme v temnu a chladu a šťávu přidáváme do dortů, cukrovinek a koktejlů.

Marie Řeháková, Jaroměř