Kokosová polévka

Potřebujeme

  • 2 porce kuřete
  • 4 až 5 lžic kokosové moučky
  • máslo
  • hladkou mouku
  • muškátový oříšek
  • pažitku
  • petrželku
  • sůl

Jak na to

Z kuřecího masa připravíme vývar, maso drobně pokrájíme. Z másla a hladké mouky připravíme jíšku, při jejím smažení přidáme kokosovou moučku a jíškou zahustíme polévku.

Povaříme, do polévky vložíme pokrájené maso a ochutíme ji strouhaným muškátovým oříškem, osolíme a nakonec přidáme nasekanou pažitku a petrželku.

Zdena Kocková, Horní Žďár

Kachna s ořechovou náplní

Na nádivku potřebujeme

  • 2 hrnky nastrouhané veky bez kůrky
  • 60 g rozpuštěného másla
  • 60 g rozsekaných rozinek
  • 60 g posekaných vlašských ořechů
  • 1 vejce
  • sůl

Jak na to

Z výše uvedených surovin připravíme nádivku a volně jí naplníme krk i dutinu kachny nebo kuřete. Otvory zašijeme, osolíme, okmínujeme, podlijeme a jemně posypeme šalvějí.

Přikrytou drůbež pečeme a občas podléváme výpekem. (Připravujeme-li kuře, můžeme ho podlít asi 0,5 l černého piva). Když se drůbež dopéká, odklopíme vrchní pekáč a maso dopečeme dozlatova. Podáváme s červeným zelím a bramborovými kroketami nebo knedlíkem.

Josef Rychtářík, Meclov

Pudink z králičího masa

Potřebujeme

  • 30 dkg králičího masa
  • 30 dkg vařeného uzeného bůčku
  • 2 namočené housky
  • 2 vejce
  • špetku pepře
  • na špičku nože citrónové kůry

Jak na to

Obojí maso umeleme najemno, promícháme se všemi přísadami a chvíli třeme. Pak směs napěchujeme do zavařovací láhve, uzavřeme víčkem a vaříme v páře asi půl hodiny.

Teplý pudink vyklopíme na mísu, naporcujeme a podáváme teplý s bramborovou kaší nebo studený s chlebem a zeleninovým salátem.

Božena Prášková, Dolní Město

Srnčí roláda

Potřebujeme

  • 1,5 kg masa z jelení nebo srnčí kýty
  • 2 větší cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 15 dkg slaniny
  • pepř
  • špetku soli
  • 15 dkg másla

Jak na to

Zvěřinu necháme den předem odležet na kuličkách jalovce. Potom ji dobře omyjeme a rozřízneme na tenký plát, který dobře naklepeme, opepříme, osolíme, potřeme česnekem, posypeme rozsekanou cibulí, poklademe plátky slaniny a stočíme.

Roládu převážeme nití, vložíme ji na rozehřáté máslo do pekáče a dusíme doměkka. Jako příloha jsou nejlepší brambory nebo rýže a kompot z červené řepy nebo brusinek.

Božena Prášková, Dolní Město

Slané tyčinky z brambor

Potřebujeme

  • 150 g polohrubé mouky
  • 200 g vařených brambor
  • 2 žloutky
  • 150 g másla
  • sůl
  • lžíci mléka
  • kmín na ozdobu

Jak na to

Na vál prosejeme mouku, přidáme najemno nastrouhané brambory nejlépe uvařené den předem, přidáme jeden žloutek, máslo, sůl a důkladně vypracujeme těsto, které klademe na vymazaný plech.

Zbylý žloutek rozmícháme s mlékem, potřeme jím tyčinky a posypeme je kmínem. Pro chuť můžeme ještě posypat aromatem. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova.

Marie Kalinová, Dolní Žďár

Bramborová chuťovka

Potřebujeme

  • 500 g brambor
  • 100 g másla
  • sůl
  • kmín
  • česnek podle chuti

Jak na to

Syrové brambory nakrájíme na silnější kolečka. Pekáček buď vymažeme tukem, nebo použijeme pečicí papír. Na něj rozložíme brambory, pokmínujeme je, prosolíme a dáme do trouby péci.

Mezitím si rozpustíme máslo, ještě je trochu přisolíme a přidáme prolisovaný česnek v takovém množství, jak máme rádi.

Upečené brambory napichujeme vidličkou a namáčíme v máslové směsi.

Jiřina Spínová, Červený Hrádek

Salát z červené řepy

Potřebujeme

  • 500 g červené řepy (může být i sterilovaná)
  • 200 g cibule
  • 300 g salámu (gothaje)
  • 250 ml majonézy
  • 1 zakysanou smetanu
  • sůl a pepř
  • cukr
  • hořčici
  • lžičku sójové omáčky

Jak na to

Řepu uvaříme, oloupeme a nakrájíme na větší nudličky. Salám nakrájíme na kostičky, cibuli také. Smetanu smícháme s majonézou, hořčicí, cukrem, solí a sójovou omáčkou. Vše dáme do mísy, zamícháme a necháme trochu uležet.

Eliška Ruprechtová, Pňovice

Hrušková lízátka

Potřebujeme

  • 25 dkg hruškových křížal (nebo 3 hrušky)
  • 10 dkg cukru
  • 2 žloutky
  • hrst strouhaných ořechů

na polevu

  • 4 lžíce vody
  • 15 dkg cukru
  • 10 dkg čokolády

Jak na to

Křížaly (nebo hrušky) povaříme v páře asi 15 minut, umeleme je, přidáme ostatní přísady, zaděláme těsto a děláme z něj kuličky. Ty napícháme na párátka, necháme je oschnout a pak je namáčíme do čokolády.

Zdena Kocková, Horní Žďár