Kapustové hody: Snadno a rychle
29. 10. 2017

Kapustové hody: Snadno a rychle

Mnohým se při zmínce o kapustě kroutí prsty až na nohou. První a většinou nedobré setkání s ní většina z nás zažila na talířích ve školních jídelnách. Stigma nepoživatelné zeleniny má ale neprávem, protože právě na zažívání má vynikající účinky.

Kapusta jako taková má v české kuchyni nezastupitelné místo, jinak ji nazýváme brukev. Brukev zelná, abychom byli přesní, latinsky Brassica oleracea, je dvouletá rostlina, jejími kultivary jsou různé druhy košťálové zeleniny od kedlubny, brokolice přes hlávkové zelí až po kapustu, které se věnujeme právě dnes.

Kadeřávek, anglicky Kale, je v současnosti zejména v USA na vzestupu.

Pro úplnost je zapotřebí se zorientovat ve třech hlavních druzích této košťálové zeleniny. Nejčastěji používaná hlávková kapusta, Brassica oleracea sabauda, anglicky Savoy cabbage, je kulovitá a má bohaté strukturované zelené listy. Naproti tomu máme růžičkovou kapustu, Brassica oleracea gemmifera, anglicky Brussels sprouts, jejíž charakteristické růžičky jsou nejjemnějším druhem kapusty. Pokud mluvíme o kadeřávku neboli jarmuzu, máme na mysli dlouhé štíhlejší, tmavě zelené listy kadeřavé kapusty, Brassica oleracea sabellica, anglicky Kale.

Blahodárné účinky kapusty jsou známé už od starověké Mezopotámie. Je bohatá na celou řadu vitaminů skupiny B, ale zanedbatelný není ani obsah vitaminu C, EK. Prospívá všem, kteří mají problémy s žaludkem, játry nebo se zvýšenou hodnotou cholesterolu. Kapusta je zdrojem draslíku, vápníku, hořčíku, ale například i železa. Díky vysokému podílu vlákniny je výborná v podpoře střevní peristaltiky. Skvělé účinky může nabídnout ekzematikům, napomáhá hojení a zvyšuje celkovou imunitu.

Jelikož jde o košťálovinu, vyvolává nadýmání, proto by se jí měly vyhýbat těhotné a kojící ženy. Proti této vlastnosti se dá bojovat přidáním kmínu, šalvěje nebo tymiánu. Listy kapusty musíme vždy bezpodmínečně krátce tepelně upravit, nejvhodnější přípravou pro další použití je blanšírování.

 

Portugalská polévka Caldo verde

  • Polévku původem ze slunného Portugalska si zamilujete.

Na 4 až 6 porcí:

  • 5 velkých brambor
  • 1 l zeleninového nebo masového vývaru
  • 500 ml vody
  • 2 stroužky česneku
  • 1 velká cibule
  • 1–2 pikantní klobásy chorizo
  • 400 g hlávkové kapusty
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř

 

Nejprve si oloupeme brambory, nakrájíme je na kostičky a necháme ponořené ve studené vodě, aby nám nezhnědly. Chorizo si nakrájíme na tenká kolečka, cibuli najemno, česnek oloupeme a rozdrtíme nožem. Na široké pánvi si rozpálíme olej, z obou stran na něm orestujeme dokřupava chorizo, vyjmeme a uložíme stranou na podávání. Na výpeku z klobásy krátce orestujeme cibuli, přidáme česnek a ještě minutu opékáme. Vsypeme brambory, promícháme a restujeme pár minut. Pak přilijeme vývar, přivedeme k varu a necháme zhruba 20 minut povařit.

Mezitím si očistíme kapustové listy, důkladně je omyjeme a odstraníme silné stonky. Srolované listy nakrájíme na tenké proužky. Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka, vložíme kapustu a necháme ještě alespoň 10 minut povařit. Osolíme a opepříme dle chuti.

 

Jednoduché kapustové závitky s mletým masem

Závitky s mletým masem se mohou zdát složité, ale opak je pravdou.

Na 4 až 6 porcí:

  • 1 hlávková kapusta, alespoň 10 pěkných listů
  • 300 gramů mletého hovězího masa
  • 200 gramů mletého vepřového masa
  • 1 velké vejce
  • 200 ml zakysané smetany
  • 4 lžíce nevařené rýže
  • 2 lžíce másla
  • muškátový oříšek
  • sůl a mletý černý pepř
  • nádoba na zapékání s poklicí
  • přírodní provázek nebo silná bílá nit

 

Kapustu si omyjeme, zbavíme ji tvrdých středů a krátce ji spaříme v hrnci s vroucí vodou, stačí minuta dvě. Jakmile je vyjmeme, vložíme je do velké mísy se studenou vodou, nebo je propláchneme. V jiné nádobě si promícháme mletá masa, přidáme vejce, syrovou rýži, osolíme, opepříme a nastrouháme trochu muškátového oříšku, vše dobře promícháme.

Listy rozprostřeme, rukama namočenýma ve studené vodě vytvarujeme z masové směsi kratší váleček a uložíme ho horizontálně kousek od kraje listu. Ze stran směs přikryjeme, přidržíme prsty a pomocí palců zavineme váleček do listu. Převážeme provázkem nebo nití.

Uložíme do zapékací mísy vymazané máslem, navrch souměrně nalijeme zakysanou smetanu, přiklopíme a dusíme zhruba 45 minut v troubě předehřáté na 190 °C. Podáváme s vařenými brambory nebo kaší.

 

Gratinované brambory s kapustou a šunkou

 Oběd nebo večeře, která vás zaručeně zahřeje.

Na 4 až 6 porcí:

  • 500 g brambor, varný typ A
  • půlka hlávkové kapusty
  • 2 polévkové lžíce másla
  • 220 g 40% smetany
  • 2 stroužky česneku
  • 1 velká šalotka
  • 150 g šunky nejvyšší jakosti
  • 100 g parmazánu
  • 1 čajová lžička mleté sladké papriky
  • hladkolistá petržel a pažitka na podávání
  • slunečnicový olej
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • nádoba na zapékání 

 

Omyté brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Kapustové listy si dokonale omyjeme a odkrájíme silné středy, srolované nakrájíme na tenké proužky. Ve velké pánvi necháme rozpálit olej a orestujeme na něm kostičky šunky, kterou vyjmeme, a vzápětí přidáme česnek i šalotku nasekané najemno, necháme zesklovatět. Zalijeme smetanou, přidáme papriku, sůl a pepř a necháme na nízkém plamenu prohřát. Mezitím si do máslem vymazané zapékací mísy vyskládáme polovinu brambor, na ně rozprostřeme pevnou část směsi z pánve, zakryjeme zbytkem bramborových plátků a přelijeme zbytkem směsi. Vrch posypeme parmazánem a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C zhruba 70 minut doměkka. Podáváme posypané nasekanou petrželí a pažitkou.

Autor Adéla Rusňáková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: šestmínusčtyři = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2017 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS