Kedlubna uleví při zácpě a zocelí imunitu. Zkuste pomazánku, salát či koláč
5. 11. 2017

Kedlubna uleví při zácpě a zocelí imunitu. Zkuste pomazánku, salát či koláč

Po kedlubně sáhneme většinou pouze s vidinou šťavnaté chuti a toho správného zakřupání. Je toho ale mnohem víc, co tato košťálová zelenina může nabídnout. A její účinky se nesnižují dokonce ani po tepelné úpravě.

V českých podmínkách narazíme nejčastěji na kulovitý plod jasně zelené barvy, kedlubna může mít ale i odstíny fialové. Většina lidí na kedlubně neshledává nic výjimečného, spíše má pověst obyčejné zeleniny. Opak je ale pravdou, kedlubna tak, jak ji známe, je výsledkem pracného šlechtění brukve zelné. Češi, respektive Čechoslováci se významně vepsali do historie chutné zeleniny v 70. letech, kdy vyšlechtili odrůdu Gigant, kdy jednotlivé plody dosahují váhy až 5 kilogramů.

Jak prospívají kedlubny našemu zdraví?

kedlubny můžeme konzumovat syrové i tepelně upravenéKedlubny jsou štědrým zdrojem vitaminu C, důležitým pro správně fungující imunitní systém. Mimo to obsahují velké množství minerálních látek, zejména draslíku, který přispívá k udržování optimálních hodnot krevního tlaku. Kedlubny jsou rovněž bohatým zdrojem vlákniny v rozpustné i nerozpustné formě, které přispívají k vylučování škodlivých karcinogenů z těla. Vzhledem k nezanedbatelnému obsahu nerozpustné vlákniny má blahodárné účinky na harmonizaci trávení, konkrétně pomůže od zácpy a „rozběhne“ správné fungování žlučníku. Rostlinné indoly a izotiokyanáty hrají nemalou roli při prevenci rakovinotvorných procesů, zejména v oblasti prsou, ale i dělohy, vaječníků, ale i prostaty a tlustého střeva. Skvělou zprávou pro ty, kteří si hlídají váhu, je nízký počet kalorií. Příjemným bonusem pak může být fakt, že vylepšuje náladu a schopnost koncentrace a díky obsahu vitaminu E má více než kladný vliv na stav vlasů a pokožky.

Chceme-li však pozorovat ony kýžené zázračné účinky, měli bychom mít kedlubnu v jakékoli formě na talíři minimálně 4x týdně. 

Kedlubnová pomazánka s ředkvičkou a vejcem

Pomazánku můžete dochutit trochou sladké mleté papriky na barvu. Na 4 porce:

  • 1 velká kedlubna
  • 5 větších ředkviček
  • 200 g lučiny
  • 2 vejce
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř 

Nejdříve si uvaříme vejce natvrdo a necháme je zcela vychladnout. Kedlubnu oloupeme a najemno nastrouháme, ředkvičky očistíme a nastrouháme nebo nasekáme najemno, stejně tak vychladlá vejce. Ochutíme solí a pepřem, přidáme lučinu a důkladně promícháme. 

Salát s kedlubnou a jablky

Šťavnatý a chutný i jen na lžičku.Na 4 porce:

  • 1 velká kedlubna
  • 1 velké zelené jablko (Golden Delicious)
  • 400 g smetanového jogurtu
  • 4 lžíce nahrubo nasekané jarní cibulky
  • šťáva z poloviny citronu
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř 

Nejprve si oloupeme kedlubnu, nastrouháme ji na jemném struhadle. Vedle si oloupeme jablka, zbavíme je středů, najemno nastrouháme a zakápneme citronovou šťávou, promícháme, aby nám jablka nezhnědla. Jogurt smícháme s nahrubo nasekanou jarní cibulkou, kedlubnou a jablkem, dochutíme solí a pepřem a necháme zhruba půl hodiny odležet. 

Koláč s kedlubnou, šunkou a pórkem

Těsto v kedlubnovém koláči můžete zaměnit s listovým.Na 6-8 porcí

Na korpus:

  • 85 gramů másla
  • 150 g hladké mouky
  • špetka soli 

Na náplň:

  • 100 g šunky od kosti
  • 1/2 pórku
  • 1 velká kedlubna
  • 200 ml smetany na šlehání
  • 3 vejce
  • 60 g goudy
  • muškátový oříšek
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • olivový olej
  • kulatá forma o průměru 26 cm 

Mouku promícháme v míse se špetkou soli, přidáme na kostky nakrájené vychlazené máslo a hněteme, dokud není všechno máslo dokonale zapracované v mouce. Dle potřeby přidáme 4 až 8 lžic vlažné vody a vypracujeme hladké těsto, které uložíme do potravinové fólie a necháme odpočívat v lednici alespoň půl hodiny.

Mezitím si oloupeme kedlubnu, nakrájíme ji na kostky zhruba 1 x cm. Pórek očistíme, odkrojíme kořen a nejdelší část zelených listů a překrojíme napůl, polovinu nakrájíme na půlměsíce. Šunku nakrájíme na tenké nudličky a goudu nastrouháme najemno. Na pánvi si rozpálíme olivový olej a restujeme pár minut kostky kedlubny, přidáme šunku, kterou necháme lehce do barvy a doplníme ji pórkem, směs necháme už jen chvíli restovat, stáhneme z plamene a necháme zchladnout.

Koláčovou formu vymažeme máslem. Vyjmeme těsto z fólie a na pomoučněné ploše rozválíme dotenka a překryjeme jím formu, těsto jí přizpůsobíme a propícháme vidličkou. Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme zhruba 10 minut.

V míse si smícháme směs s kedlubnou se smetanou, vejci a polovinou sýra. Zastrouháme špetkou muškátového oříšku, lehce osolíme a opepříme, promícháme a nalijeme na předpečený korpus. Posypeme zbylým sýrem a pečeme ještě zhruba 20-30 minut na 180 °C.

Autor Adéla Rusňáková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: dvamínusjedna = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2017 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS