Krémové polévky na zahřátí: Dýňová, pórková, brokolicová, žampionová, zelná
5. 9. 2017

Krémové polévky na zahřátí: Dýňová, pórková, brokolicová, žampionová, zelná

Jak s přibývajícími dny klesá rtuť teploměru a ubývá slunečního svitu, stále častěji pociťujete nepříjemný chlad, který se ne zřídka může proměnit v nachlazení a úpornou rýmu. Nejúčinnějším bojovníkem ve vaší kuchyni jsou horké zeleninové polévky!

Základní surovinou, s jakou všechny recepty počítají, je zeleninový vývar. Nelekejte se, nejde o nic složitého ani náročného, jak se ostatně můžete dočíst v našem nedávném článku 4 tajné triky šéfkuchařů. Pak už prokrvení všech částí těla nic nebrání! 

Dýňová polévka

Oranžové blaho můžete snadno nechat zamrazit a vychutnat si jej i mimo dýňovou sezonu.

Můžeme podávat posypanou semínky a zakápnutou olejem.

Na 4 porce:

  • 600 g dužiny z dýně zbavené semínek
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • 220 ml smetany ke šlehání
  • 2 polévkové lžíce másla
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 středně velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 větší mrkev
  • 1 čerstvá chilli paprička
  • 1 polévková lžíce kari
  • 1 čajová lžička cukru
  • sůl a pepř k dochucení

Nejprve si připravíme suroviny: dýni nakrájíme na větší kostky, cibuli a chilli papričku najemno, mrkev nahrubo nastrouháme a česnek prolisujeme nebo nastrouháme na jemném struhadle.

V hrnci se silným a širokým dnem necháme rozpustit máslo, ke kterému přidáme stejný poměr olivového oleje a necháme na tuku zesklovatět cibuli a česnek. Přidáme dýni a zhruba 5 až 10 minut restujeme. Vsypeme mrkev a kari s cukrem, chilli papričku a krátce zarestujeme a zalijeme vývarem.

Přivedeme k varu a vaříme 30 minut, než bude zelenina dokonale měkká. Vmícháme smetanu, dochutíme solí a pepřem a necháme krátce projít varem.

Stáhneme z plamene a rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. 

Pórkovo-hrachová polévka

Rychlá, jednoduchá, vydatná a chutná – vše, co večer potřebujete!

Pórek a hrách spolu dobře ladí.

Na 4 porce:

  • 1 velký pórek
  • 500 g hrachu
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany na vaření
  • 1 velká cibule
  • 1 čajová lžička muškátového oříšku
  • 4 polévkové lžíce másla
  • sůl a pepř na dochucení

Nejdříve si očistíme pórek tak, abychom ho zbavili hlíny v záhybech, odkrojíme nejdelší části zelených listů spolu s kořenem a překrájíme na větší kusy. Hrách si propláchneme v teplé vodě. Cibuli nakrájíme najemno.

V hrnci se silným dnem necháme rozpustit máslo a na něm zesklovatět cibuli s pórkem. Zalijeme vývarem a přidáme hrách. Přivedeme k varu a vaříme 25 minut.

Stáhneme z ohně a rozmixujeme tyčovým mixérem. Přidáme muškátový oříšek, dle chuti sůl a pepř, zjemníme smetanou a necháme krátce projít varem. 

Brokolicová polévka

Dejte šanci neoblíbené zelenině plné vitaminu C v tomhle výborném superrychlém receptu.

 Brokolice je přímo nabitá vitaminy.

Na 4 porce:

  • 1 hlavu brokolice
  • 1 velká brambora
  • 1 velká cibule
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 220 ml smetany ke šlehání
  • ½ čajové lžičky muškátového oříšku
  • sůl a pepř na dochucení
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje

Nejprve si nakrájíme cibuli najemno. Brokolici okrájíme od košťálu a propláchneme. Oloupeme bramboru a nakrájíme na kostičky.

Hrnec se silným dnem necháme zahřát na plamenu, nalijeme olivový olej a necháme na něm zpěnit cibuli. Přidáme kousky brokolice a brambory, krátce zarestujeme a zalijeme vývarem. Přidáme muškátový oříšek a přivedeme k varu a vaříme 20 až 30 minut do změknutí. Přilijeme smetanu, necháme chvíli povařit, stáhneme z plamene a rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Dochutíme solí a pepřem.

Žampionová polévka

Pokud vám došly zásoby lesních hub nebo jim neholdujete, je tohle volba pro vás.

Tahle krémová polévka dostane i odpůrce hub!

Na 4 porce:

  • 250 g žampionů
  • 2 velké brambory
  • 1 velká cibule
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 3 polévkové lžíce másla
  • sůl a pepř na dochucení

Ze všeho nejdřív si zbavíme žampiony nožiček a nakrájíme na větší kousky. Cibuli pokrájíme najemno, brambory na kostičky.

Na rozpuštěném másle v silnostěnném hrnci necháme zpěnit cibuli a přidáme žampiony. Krátce orestujeme, přidáme brambory a zalijeme vývarem. Přivedeme k varu a necháme vařit 20 minut.

Stáhneme z plamene a rozmixujeme tyčovým mixérem. Zjemníme smetanou a dochutíme solí a pepřem. Necháme chvíli povařit a můžeme servírovat s tmavým chlebem posypané najemno nasekanou petrželkou. 

Zelná polévka s uzeným tofu

Hutná večeře nebo oběd do nevlídného počasí. Zelnou polévku můžete podávat i se zakysanou smetanou.

Na 4 porce:

  • 200 g uzeného tofu
  • 2 větší mrkve
  • 2 hrnky kysaného zelí
  • 700 ml zeleninového vývaru nebo vody
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 1 středně velká cibule
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 polévkové lžíce celozrnné mouky
  • 2 čajové lžičky sladké papriky
  • 1 čajová lžička uzené papriky
  • 3 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 1 čajová lžička kmínu
  • sůl a pepř na dochucení

Nejdříve si najemno nakrájíme cibuli, kterou v hrnci se silným dnem necháme zesklovatět na olivovém oleji. Mrkev nakrájíme na větší kusy, přidáme do hrnce a orestujeme 5 až 10 minut.

Mezitím si nakrájíme tofu na malé kostky, které orestujeme na pánvi vedle, poté přidáme k mrkvi. Zaprášíme moukou, necháme aspoň 2 minuty opražit a přidáme koření. Zalijeme vývarem nebo vodou a vsypeme jeden hrnek kysaného zelí. Přivedeme k varu a necháme vařit 15 až 20 minut do změknutí mrkve.  

Odstavíme z plotny a na závěr přidáme druhý hrnek kysaného zelí, smetanu, vše promícháme a vrátíme na plamen, kde polévku necháme krátce zahřát. Dochutíme solí a pepřem a můžeme podávat.

Autor Adéla Rusňáková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: šestplustři = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2017 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS