Za typickou štiplavostí, pachem, ale i většinou jeho blahodárných vlivů stojí sloučeniny síry, zejména látka zvaná allicin. Tyto léčivé sloučeniny se však uvolňují jen tehdy, je-li narušena jeho struktura, jinými slovy ho musíte nakrájet a nechat aspoň 10 minut stát.

Česnek prospívá srdci i cévám mírným snižováním hladiny cholesterolu, ředěním krve, a tedy předcházením vzniku krevních sraženin i svými antioxidačními účinky. Silně antibakteriální a protiplísňový účinek z něj dělá pomocníka v boji proti kvasinkovým infekcím, některým zánětům dutin a běžnému nachlazení. Obsahuje vitamin C, draslík, fosfor i jód, dejte si nicméně pozor na odrůdu. Levný sněhobílý česnek bývá bělený a bez chuti, český nebo slovenský česnek má silnější a lepší chuť a obsahuje více živin.

Palice ani stroužky nepatří do lednice, skladovat by se měl v otevřené nádobě na chladném, tmavém, dobře větraném místě nanejvýš dva měsíce. Jakmile stroužky naklíčí, ztrácí na své aromatičnosti. Pokud byste se rádi vyhnuli pocitu těžkého žaludku, stroužek vždy rozkrojte a klíček vyjměte. Zpracováváte-li česnek, ale nemáte lis, vystačíte si s jemným struhadlem nebo obyčejnou ostrou vidličkou.

Česnekové máslo

Nejjednodušší věci bývají nejlepší. To naprosto platí v případě česnekového másla, které se hodí jak na bagety, k masu nebo k pečeným bramborovým čipsům.

  • 250 g másla
  • 10 středně velkých stroužků česneku
  • mořská sůl

Kostku másla necháme povolit při pokojové teplotě. Česnek utřeme se solí a důkladně promícháme s máslem. Můžeme přidat i čerstvě mletý černý pepř nebo nasekanou hladkolistou petržel. Uložíme do uzavíratelné misky nebo stáhneme do potravinové fólie a necháme ztuhnout v chladničce.

Pečený česnek

Druh přípravy, který by měl znát každý odpůrce štiplavé chuti a charakteristického aromatu. Po upečení získají stroužky krémovou konzistenci a nasládlou oříškovou chuť.

  • 6 velkých palic česneku
  • 3 lžičky olivového oleje
  • alobal

Horkovzdušnou troubu předehřejeme na 160 °C. Neporušené palice položíme kořenem dolů a vršek podélně odřízneme, zhruba 1 centimetr. Potřeme olivovým olejem a každou palici zabalíme do alobalu. Pečeme 45 minut, na závěr opatrně vyjmeme z alobalu a necháme pár minut na 220 °C zezlátnout. Ideálním doprovodem je čerstvá bageta a sůl.

Česneková pomazánka

  • 150 g bílého jogurtu
  • 200 g pomazánkového másla
  • 8 stroužků česneku
  • 70 g tvrdého sýra
  • 2 lžíce majonézy
  • sůl, čerstvě mletý černý pepř
  • pažitka na podávání

Nejprve si rozmícháme pomazánkové máslo, přidáme jogurt a majonézu, abychom měli hladkou konzistenci. Sýr nastrouháme na jemném struhadle, česnek prolisujeme a vše promícháme dohromady. Dle chuti osolíme a opepříme. Natřenou pomazánku sypeme najemno nasekanou pažitkou.

Česnečka

  • 1 palice česneku
  • 1 velká cibule
  • 800 ml zeleninového vývaru (jak na rychlý domácí vývar)
  • 5 brambor
  • máslo/sádlo/slunečnicový olej
  • 1 čajová lžička mletého kmínu
  • 2 čajové lžičky sušené majoránky
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř

Nejdříve si připravíme zeleninový vývar. Z palice vyloupeme všechen česnek, prolisujeme. Cibuli nasekáme najemno a na rozpáleném tuku lehce orestujeme, přidáme polovinu prolisovaného česneku a už jen krátce promícháme. Zalijeme zeleninovým vývarem, do něhož přidáme na větší kostky nakrájené oloupané brambory, zasypeme kmínem. Vaříme zhruba 15 minut do změknutí brambor, poté přidáme zbylý prolisovaný česnek a majoránku a můžeme podávat s chlebovými krutony, strouhaným sýrem a hladkolistou petrželí.