Polévka z kvašáků, hrušky se sýrovou roládou a jiné recepty
24. 9. 2010

Polévka z kvašáků, hrušky se sýrovou roládou a jiné recepty

Polévka z kvašených okurek, tvarůžková pomsta sousedům − stačí ve správnou chvíli otevřít okna dokořán, čušky, tedy svlečené papriky, koláč s meduňkou, jablečný rýžový nákyp, hrušky se sýrovou roládou, šípkový nápoj a další čtenářské recepty.

Polévka z kvašených okurek

Potřebujeme 

  • 250 g oloupaných brambor
  • 1 l vody
  • sůl, mletý pepř, drcený kmín
  • 3 kvašené okurky
  • 1 lžíci másla
  • 1 lžíci hladké mouky
  • 1/8 l kysané smetany
  • 1 vejce
  • kopr
  • cukr

Jak na to 

Brambory nakrájíme na kostičky, zalijeme je vodou, osolíme, okořeníme a uvaříme doměkka. Přidáme okurky nakrájené na kostičky, řídkou jíšku z másla a mouky a povaříme.

Na závěr vlijeme smetanu smíchanou s vajíčkem a nasekaným koprem. Krátce prohřejeme a trošku přisladíme. K polévce podáváme krajíc dobrého chleba.

Marie Kalinová, Dolní Žďár

Zbytková rybí polévka 

Potřebujeme

  • zbylé porce smaženého kapra bez trojobalu 
  • 1 kostku zeleninového masoxu
  • 2 cibule
  • 2 brambory
  • 2 lžíce maizeny
  • 2 lžíce oleje
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • estragon,kari, ocet, pažitka, sůl

Jak na to 

V litru vody povaříme nové koření, bobkový list a masox. V jiném hrnci podusíme na oleji nadrobnou nasekanou cibuli a na kostičky nakrájené brambory. Když změknou, trochu je rozmačkáme a přidáme obrané vykostěné rybí maso, které jsme zbavili trojobalu.

Vše zalijeme přecezeným vývarem, vmícháme maizenu, kterou jsme rozpustili ve dvou lžících studené vody, ochutíme octem, špetkou estragonu a kari, osolíme a ozdobíme nasekanou petrželkou.

Ivan Veselý, Žebrák

rybí polévka

Pomsta sousedům

Potřebujeme 

  • 8 olomouckých tvarůžků
  • 8 plátků anglické slaniny
  • 2 vejce
  • 200 ml mléka
  • 15 g hladké mouky
  • olej

Jak na to 

Každý tvarůžek zabalíme do plátku anglické slaniny, namočíme ho v těstíčku připraveném z vajec, mléka a mouky a při otevřených oknech smažíme na rozpáleném oleji. Podáváme s hlávkovým salátem.

Jaroslava Bulíčková, Borohrádek

Čušky

Potřebujeme 

  • 8 čerstvých zelených špičatých sladkých paprik
  • trošku oleje
  • trošku octa
  • 2 až 4 stroužky česneku
  • sůl

Jak na to

Papriky pečeme na ohni nebo v troubě za častého obracení tak dlouho, dokud na nich nenaskáčou hnědé puchýře a maso paprik není pod slupkou měkké. Vůně z pečených paprik nutí k netrpělivosti, ale papriky nesmíme uspěchat.

Takto svlečené a nevykuchané papriky už nazýváme čušky a teplé je pokládáme na vyhřátou mísu.

Když jsou konečně upečeny, dáme je do hrnce a přikryjeme pokličkou. 

Než vychladnou, utřeme česnek se solí, přilijeme trochu oleje a octa, promícháme.

Asi po 10 až 15 minutách, když už papriky udržíme za stopku, bereme jednu po druhé a nožem je od stopky svlékneme ze slupky.

Podáváme je ochucené česnekovou směsí s chlebem nebo pečivem.

Irena Krásná, Hradec Králové

Pikantní králík

Králíka naporcujeme a naložíme na 24 hodin do směsi připravené ze surovin: 

  • 1 hořčičné sklenice oleje
  • lžíce hořčice
  • 3 lžic kečupu
  • 1/2 kávové lžičky mletého pepře
  • 3 rozmačkaných stroužků česneku
  • 1 pokrájené cibule
  • 2 pokrájených paprik
  • asi 3 čerstvých nakrájených rajčat

Směs nalijeme na králíka a po 24 hodinách králíka upečeme.

Jako příloha je nejlepší bramborová kaše.

Zdena Neubauerová, Borotín u Boskovic

koláč s meduňkou

Tvarohový koláč s meduňkou

Potřebujeme

na těsto

  • 110 g hladké mouky
  • 50 g na kousky nakrájené hery a špetku soli

na náplň

  • 50 g hery
  • 2 polévkové lžíce medu
  • 350 g jemného tvarohu nebo žervé
  • 2 ušlehaná vejce
  • 6 polévkových lžic nakrájené meduňky

Jak na to 

Mouku osolíme, přidáme heru a tolik vody, aby těsto bylo měkké. Těsto vytvarujeme do formy o průměru 18 cm a pečeme asi 15 minut.

Změklou heru, med a tvaroh utřeme dohladka. Vejce ušleháme s meduňkou a spojíme s utřenou tvarohovou hmotou.

Teplotu trouby zmírníme na 180 °C. Do připravené těstové formy nalijeme náplň a pečeme dozlatova asi 45 minut.

Podáváme se šlehačkou nebo jogurtem.

Miluše Křížková, Kladno

Londýnské řezy

Zaděláme těsto ze

  • 14 dkg hery nebo másla,
  • 21 dkg polohrubé mouky,
  • 7 dkg cukru,
  • 2 žloutků.

Na plechu vyválíme placku a pomažeme ji pikantní zavařeninou.

Povrch potřeme směsí ze

  • 4 bílků,
  • 21 dkg cukru,
  • 7 dkg mletých ořechů.

Pečeme zvolna v mírné vyhřáté troubě.

Eva Alexandrová, Kralupy nad Vltavou

Nákyp Fantazie

Uvaříme dopoloměkka dva sáčky předvařené rýže. 

V kastrolu zpěníme necelou osminku másla. Do horkého másla nasypeme asi 60 dkg hrubě nastrouhaných jablek, hrubě nastrouhané ořechy a rozinky.

Pak přisypeme rýži a vlijeme dva malé kelímky zakysané smetany a podle chuti osladíme.

Vše mírně prohřejeme a podáváme teplé. Pro dospělé můžeme ještě trochu pokropit rumem.

Pokud nějaká dobrota zbyde, je možné ji nechat v miskách vychladit, ozdobit šlehačkou a strouhanou čokoládou a podávat jako moučník.

Milena Bartáková, Plzeň

rýžový nákyp

Hrušky se sýrovou roládou

Potřebujeme 

  • 3 hrušky
  • 6 tenkých plátků eidamu
  • 200 g lučiny
  • 25 g másla
  • 40 g jader vlašských ořechů
  • kousek kapie
  • petrželku
  • sůl
  • citronovou šťávu

Jak na to 

Máslo rozehřejeme, přidáme k lučině a našleháme do hladkého krému.

Jádra ořechů nahrubo nasekáme, kapii a petrželku drobně nakrájíme, vmícháme do krému a podle chuti dosolíme.

Plátky sýru rozložíme na mikrotenovou fólii tak, aby se strany překrývaly, potřeme je připraveným krémem, zarolujeme, zabalíme do fólie a necháme v ledničce ztuhnout.

Nakonec si připravíme zralé měkké hrušky, rozpůlíme je, potřeme citronovou šťávou a pokryjeme na plátky nakrájenou sýrovou roládou.

Ludmila Uhrová, Třebíč

Šípkový nápoj

Plody zbavíme chlupatých nažek. Šípky rozpůlíme, očistíme a buď je můžeme usušit nebo si můžeme připravit nápoj z čerstvých šípků.

Dáme 1 lžičku plodů na 1 šálek vody a necháme několik hodin máčet. Teprve potom uvedeme do varu a vaříme krátce 2 až 3 minuty. Nápoj necháme ustát.

Sladíme medem nebo pijeme přírodní, neslazený. Čaj má krásnou barvu a chuť. (Šípky je nutné natrhat ještě před prvními mrazíky.)

Hana Jankovská, Neveklov

Pro Receptář.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: sedmmínuspět = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2017 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS