Mrkvová pomazánka

Potřebujeme

  • 4 mrkve
  • 2 smetanové sýry
  • 150 g majonézy
  • 150 g salámu
  • 1 menší celer
  • 1 cibuli
  • 1 lžičku kaparů
  • 1 lžičku hořčice
  • zelenou petržel nebo pažitku
  • sůl

Jak na to

Mrkve a celer krátce povaříme ve slané vodě, pokrájíme nadrobno stejně jako ostatní přísady. Vše dobře promícháme a mažeme na plátky veky, můžeme ozdobit plátky rajčat a salátové okurky.

Anna Paroubková, Všeruby

Ořechová pomazánka na topinky

Potřebujeme

  • šálek jader vlašských ořechů
  • 4 stroužky česneku
  • 6 plátků toastového chleba
  • 3 lžíce octa
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • sůl, pepř

Jak na to

Ořechy rozmixujeme a smícháme s prolisovaným česnekem, toastový chléb namočíme ve vodě, z nasáklého pečiva vymačkáme přebytečnou vodu a promícháme je s ořechy. Přidáme olej, ocet a vše vymícháme do pasty, kterou dochutíme pepřem a solí. Na topinkách je výtečná k pivu, vínu i čaji.

Sýrová pomazánka s jablky

Potřebujeme

  • 250 g tvarohu
  • 1 jablko
  • citronovou šťávu
  • 100 g ementálu
  • sůl a pepř
  • lžičku strouhaného křenu
  • lžíci nasekané petrželky

Jak na to

V misce rozmícháme tvaroh, přidáme na malé kostičky nakrájené jablko, zakapeme citronovou šťávou, přidáme jemně nastrouhaný ementál, sůl, pepř, lžičku křenu a petrželku.

Promícháme a natíráme na plátky chleba či pečiva.

Blanka Poláčková, Křivoklát

Dědova houbová pomazánka s rumem

Potřebujeme

  • 250 g čerstvých hub
  • 50 g másla
  • 1 cibuli
  • 3 vejce
  • kmín,
  • 20 ml rumu tuzemáku
  • sůl a pepř
  • petrželku

Jak na to

Nakrájené houby podusíme na másle s nakrájenou cibulí, osolíme, opepříme, přidáme špetku drceného kmínu a zalijeme rumem.

Nakonec vmícháme rozšlehaná vejce a necháme je ztuhnout. Teplou pomazánku mažeme na topinky nebo tousty z veky a zdobíme nasekanou petrželovou natí nebo plátky rajčat.

Karla Kůrková, Tovačov

Bystrická pomazánka

Potřebujeme

  • 2 slanečky
  • 80 g másla
  • mletou sladkou papriku
  • muškátový oříšek
  • 70 g másla
  • zelenou perželovou nať
  • 40 g cibule

Jak na to

Slanečky několikrát důkladně propláchneme, zbavíme je kůže, odstraníme kosti, maso nakrájíme a vložíme na rozpuštěné máslo (asi 80 g).

Přidáme mletou papriku, trošku nastrouhaného muškátového oříšku, podlijeme troškou vody a dusíme asi 15 minut.

Podušené rybí maso rozetřeme a necháme vychladnout.

Druhou část másla (70 g) vyšleháme do pěny, do které vmícháme utřené herinky. Pomazánku na chlebu zdobíme nadrobno pokrájenou petrželkou nebo kolečky cibule.

Vladimír Dropčo-Člupko, Banská Bystrica, Slovensko

Pomazánka z pohanky

Potřebujeme

  • 150 g pohanky
  • 200 g čočky
  • 1 lžíci sójové omáčky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 větší cibuli
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžič­ku citronové šťávy
  • mletý pepř a sůl

Jak na to

Zvlášť uvaříme pohanku a čočku, najemno nakrájenou cibuli osmahneme na oleji a vše dohladka rozmixujeme.

Dochutíme kořením, sójovou omáčkou, citronovou šťávou a utřeným česnekem. Mažeme na celozrnné pečivo.

Jiřina Pouzarová, Telč

Kokosová nebo maková pomazánka

Potřebujeme

  • 60 g kokosu nebo máku
  • 3 lžíce medu
  • citronovou šťávu
  • máslo

Jak na to

Jemně nastrouhaný kokos nebo mletý vařený mák smícháme s medem a lžičkou citronové šťávy. Mažeme na plátky vánočky, mazance nebo veky slabě potřené máslem.

Eliška Ďaďová, Libčice nad Vltavou

Ovocný tvarohový krém

Potřebujeme

  • 40 g másla
  • 60 g cukru
  • 250 g tvarohu
  • 4 jablka
  • 1 balíček kandova­ného ovoce
  • pomerančovou kůru

Jak na to

Máslo vyšleháme s cukrem a tvarohem, přidáme nastrouhaná oloupaná jablka, nadrobno nakrájené kandované ovoce a nastrouhanou pomerančovou kůru.

Helena Belková, Vrbno pod Pradědem