Tentokrát vám nabízíme 4 recepty. Nejrychleji připravíte chlebíčky, ale snadno zvládnete i další pochoutky.

Zamilované chlebíčky

  • plátky toastového chleba
  • 100 g zakysané smetany
  • 50 g Lučiny
  • 50 g růžového kaviáru
  • 1 citron
  • čerstvý kopr

Z toastového chleba vykrájíme tvořítkem srdíčka a na tuku je z obou stran opečeme (můžeme je také opéci nasucho v toastovači).

Lučinu smícháme se zakysanou smetanou, osolíme a pomocí zdobícího sáčku nastříkáme po okrajích opečených toastů.

Doprostřed dáme kopeček kaviáru, zakápneme citronem a dozdobíme snítkou kopru nebo jalovce.

Kdo nemá rád kaviár, může použít drceného lososa nebo šunku.

Rajská polévka se srdíčky

  • 1 cibuli
  • 2 lžíce olivového oleje
  • stroužek česneku
  • loupaná rajčata v konzervě
  • sůl a pepř
  • 250 ml zeleninového vývaru
  • 5 až 8 kapek tabaska
  • 50 ml smetany

na vložku do polévky

  • 20 kousků nasucho opečených srdíček vykrájených z bagety

Na oleji osmahneme cibulku, přidáme utřený česnek, nakrájená rajčata a asi 3 minuty za stálého míchání prudce opékáme.

Obrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Na talířích do každé porce přidáme opečená srdíčka. Srdíčko vytvoříme též ze kysané smetany a přizdobíme je nasekanou cibulovou natí.

Osolíme, opepříme, zalijeme

zeleninovým vývarem a na mírném ohni vaříme asi 25 minut.

Polévku rozmixujeme, dochutíme tabaskem, pro zjemnění přidáme smetanu.

Vepřové s kapustou

2 vepřové plátky z kýty osolíme, opepříme a prudce opečeme na slabě pomaštěné pánvi.

Plátky vyjmeme, necháme v teple, na vypečenou šťávu na pánvi vhodíme kapustu.

Připravíme ji tak, že půl hlávky kapusty opereme ve vodě a necháme 15 minut spařovat na pařáku.

Pokličku trochu odkryjeme, aby unikly čpavé látky. Nakonec změklou kapustu usekáme a teprve potom ji vhodíme na pánev.

Obrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Bohatou kyticí z koření si své city projevovali mladí lidé v Orientu. Tvořily ji krásná žlutá kurkuma, muškátový oříšek i květ, voňavá skořice, hřebíček a všechny druhy pepře, kardamom, kořen zázvoru a řada méně známých rostlin.

V podobném duchu bychom mohli vázat láskyplnou zeleninovou kytici − z celeru, petržele, mrkve, libečku, semínka anýzu, koriandru a rozmarýny. Líbila by se? Mnohým určitě ano právě kvůli nápaditosti.

Ostatně ve Spojených státech a Británii, kde se valentýnský svátek těší největší oblibě, si páry dělají radost velmi rozmanitými pozornostmi bez ohledu na věk a hlavně − s velkou dávkou humoru.

Kapustu mírně osmahneme, pak osolíme a okořeníme mletým zázvorem a trochou dobromysli.

Necháme chvíli podusit, nakonec položíme navrch maso a přelijeme je směsí z pokrájených kyselých okurek, lžičky hořčice, petrželky a lžičky smetany.

Těstoviny s voňavým přelivem

  • 200 g vypeckovaných černých oliv, které zjemníme lžící olivového oleje a umixujeme na hladkou kaši.
  • Citlivě okořeníme tymiánem, mletým zázvorem, pepřem, rozhodně nevynecháme rozmarýnu (té dáme opravdu málo).
  • a podle chuti osolíme a případně zvýrazníme kapkami tabaska.

Přelivem přelijeme vařené těstoviny.

Olga Štěpničková, Praha