Menu

Žloutková polévkaChřestový koláčVejce zapečená se sýrem a slaninouVolská oka trochu jinakČesneková marinovaná vejceSýrové terinky s vejciSalát s vejci, kuřecím a sardelemiVejce v aspikuVejce s kari omáčkouVejce v bramborovém županu

Dezerty: Opilý kapucínPtačí mléko

Nápoje: Vaječný koňakHopel popelŽloutkový koktejl s krevetami

Chřestový koláč z listového těsta

  • 500 g chřestu
  • 300 g listového těsta
  • 200 g mozzarelly
  • 50 g parmazánu
  • 4 vejce
  • starší rohlík
  • mletý barevný pepř
  • sůl
  • pažitka

Chřest povaříme asi 4 minuty ve vroucí osolené vodě, scedíme jej, vychladíme a nakrájíme na kousky.

Rohlík natrháme a rozmixujeme.

Listovým těstem vyložíme koláčovou formu nebo plech i s okrajem, posypeme je rozmixovaným rohlíkem, na něj rozložíme chřest a po obvodu jej zakryjeme na plátky nakrájenou mozzarellou.

Vejce rozklepneme do misky, přidáme sůl, pepř a lehce je rozmícháme, stejnoměrně rozlijeme na koláč, střed posypeme parmazánem a vše zvolna upečeme ve vyhřáté troubě (30—40 minut). Hotový koláč můžeme posypat pažitkou a hoblinkami parmazánu.

Blanka Poláčková, Křivoklát

Žloutková polévka

Na 4 porce

  • 1 lžíce másla
  • 8—10 jarních cibulek
  • 2 1/2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 250 ml horkého mléka
  • špetka nastrouhaného muškátového oříšku
  • 2 vaječné žloutky
  • 4 lžíce nastrouhaného parmazánu
  • 4 snítky petrželky
  • sůl

V kastrolu se silným dnem pomalu rozpustíme máslo, přidáme nakrájenou cibulku a dobře ji zamícháme, aby se obalila máslem. Necháme ji 8—10 minut potit, dokud nezměkne, občas ji promícháme.

Přisypeme škrob, vše dobře promícháme a pomalu za stálého míchání přiléváme vývar, aby se nevytvořily hrudky. Pak do směsi vlijeme horké mléko, vše osolíme a přidáme muškátový oříšek. Polévku necháme 15—20 minut probublávat na mírném plameni za častého míchání.

V misce našleháme vaječné žloutky, za intenzivního míchání je vlijeme do polévky a přidáme nastrouhaný parmazán. Vypneme plamen a nádobu necháme na plotně dalších 5 minut. Polévku podáváme ozdobenou nasekanou petrželkou.

Marie Svobodová, Zdounky

Vejce zapečená se sýrem a slaninou

  • 150 g na plátky nakrájené slaniny
  • 150 g tence nakrájeného sýra (moravský bochník)
  • 4—5 vajec
  • 100 ml sladké smetany
  • 1 lžíce polohrubé mouky
  • koření kari
  • sůl
  • 3 lžíce strouhaného sýra

Zapékací misku vyložíme slaninou, rozložíme na ni plátky sýra a na něj rozklepneme vejce tak, aby se žloutky neroztekly. Misku vložíme do vyhřáté trouby a obsah mírně zapečeme, aby vejce ztuhla. Ta pak zalijeme smetanou promíchanou s moukou, kari a solí, posypeme je strouhaným sýrem a pečeme v horké troubě, až smetanová zálivka ztuhne a sýr se začne rozpouštět. Hotový pokrm podáváme s plátky chleba a se salátem z čerstvého nebo kysaného zelí.

Věra Jedličková, Radonice

Volská oka trochu jinak

  • 2 vejce na osobu
  • na každé vajíčko 1 lžíce strouhanky
  • máslo
  • sůl

V pánvičce na trošce másla lehce opražíme dokřupava strouhanku, na kterou rozklepneme vajíčka tak, aby se žloutky neroztekly. Vejce osolíme, případně posypeme zelenou petrželkou a krátce je osmahneme.

Varianta: volská oka opečeme na strouhance a před obrácením je posypeme hrstí strouhaného sýra.

Pak oka opět posypeme strouhankou a v pánvičce opatrně otočíme. Počkáme tři čtyři minuty a volská oka servírujeme na listu hlávkového salátu.

Marie Svobodová, Zdounky

Česneková marinovaná vejce

  • 10 natvrdo vařených vajec
  • 1 červená cibule
  • 225 ml bílého octa
  • 235 ml vody
  • 50 g pískového cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 10 stroužků česneku

Oloupaná vejce vkládáme do litrové sklenice a přitom je prokládáme plátky cibule a oloupanými stroužky česneku.

Přidáme-li do nálevu trochu šťávy z červené řepy, obarvíme vejce načerveno.

Ve vodě svaříme ocet s cukrem a solí a tímto vychladlým nálevem zalijeme vejce. Sklenici uzavřeme a vejce v ní necháme týden marinovat v chladu. Hodí se skvěle do obložených mís nebo na zdobení hotových jídel.

Marta Kocourková, Dolní Metelsko

Sýrové terinky s vejci

  • 300 g lučiny
  • 150 g měkkého tvarohu
  • plátky šunky
  • natvrdo uvařená vejce
  • hrst nasekaných čerstvých bylinek (kopr, petrželka, pažitka)
  • mletý bílý pepř
  • sůl

V míse ušleháme lučinu s tvarohem, solí, pepřem a bylinkami.

Krabičky, do kterých v obchodech prodávají saláty, vyložíme šunkou, pokryjeme ji lučinotvarohovou směsí, do ní zapasujeme celé oloupané vejce (pro menší děti půlku) a zakryjeme je šunkou. Do rána necháme terinky vychladit v ledničce — s pečivem jsou výborné jako svačina.

Renata Králiková, Plzeň

Salát s vejci, kuřecím masem a sardelovým dresinkem

  • 300—400 g směsi zelených salátů (hlávkový, ledový, lollo biondo, kadeřavý, římský, polníček)
  • 300 g grilovaného nebo pečeného kuřecího masa
  • krabička sardelek
  • 2 vejce uvařená natvrdo
  • 4 plátky libové anglické slaniny
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 4—5 lžic oleje
  • 1 lžíce majonézy
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • bílý chléb nebo pečivo
  • ořech másla

Listy salátů omyjeme a dáme je do větší mísy se studenou vodou.

Pečivo nakrájíme na kostky a lehce je opečeme v pánvi s máslem.

Slaninu opečeme a na papírové utěrce z ní stáhneme tuk. Listy salátu scedíme, vytřepeme z nich vodu a podle potřeby je natrháme nebo nakrájíme.

Do misky dáme tři nožem naškrábané sardelky, přidáme hořčici, cukr, sůl, pepř a vše utřeme. Do dresinku pak postupně zapracujeme citronovou šťávu a olej a nakonec vmícháme majonézu.

Saláty rozdělíme do misek nebo na talíře, přidáme pokrájené kuřecí maso, na osminky nakrájená vejce a zbylé sardelky nakrájené na kousky.

Salát přelijeme dresinkem, ozdobíme plátkem slaniny a posypeme krutony.

Věra Novotná, Ostrava

Vejce v aspiku

  • 500 ml vody
  • 2 plátků želatiny
  • 400 ml masového vývaru
  • 25 ml sherry
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • sůl
  • mletý bílý pepř
  • 8 natvrdo uvařených vajec
  • 1 svazek kerblíku (petrželky, pažitky)

Do kastrůlku nalijeme asi 200 ml vody, a vložíme do ní na 10 minut želatinu, aby nabobtnala.

Vývar vlijeme do hrnce, dolijeme zbylou vodu, přilijeme sherry, víno, ocet a přidáme pepř a sůl. Vše promícháme, krátce povaříme, sejmeme z plotny a nakonec vmícháme a necháme rozpustit plátky želatiny.

Vejce oloupeme a nakrájíme na plátky. Dno formy vyložíme lístky kerblíku, na ně navrstvíme plátky vajec, kerblík a zalijeme aspikem asi do výše dvou centimetrů. Takto to opakujeme do vyčerpání surovin, poslední vrstvu bude tvořit želatina. Vše necháme dobře ztuhnout, formu na chvíli ponoříme do horké vody, obsah vyklopíme a nakrájíme na plátky, které podáváme s pečivem.

Luboš Dupač, Nesvačily

Vejce s kari omáčkou

  • 6 vajec vařených natvrdo
  • 1 větší cibule
  • 50 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • 500 ml mléka
  • kari koření
  • sůl
  • citron
  • worcester
  • pažitka

Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme mouku a kari koření a připravíme světlou jíšku. Dobře v ní rozmícháme mléko a vše svaříme na omáčku, kterou osolíme, ochutíme worcesterem, eventuálně troškou citronové šťávy, nasekanou pažitkou a nakonec do omáčky dáme prohřát vejce nakrájená na silnější plátky. Pokrm podáváme s rýží.

Magda Staňková, Sedletín

Vejce v bramborovém županu

  • 4 větší brambory
  • 25 g měkkého másla
  • máslo na vymazání formy
  • sůl a mletý pepř
  • 4 vejce
  • čerstvá bazalka a řeřicha

Vydlabanou hmotu a odkrojenou část můžeme použít například na přípravu bramborových placek.

Neoloupané brambory uvaříme ve slupce téměř doměkka (asi 25 minut). Zchladíme je, oloupeme, odkrojíme z nich delší vrchní část (asi třetinu) a opatrně je vydlabeme lžičkou.

Bramborové soudky zevnitř i vně potřeme máslem, osolíme je a posypeme mletým černým pepřem. Do každého soudku pak necháme sklouznout rozklepnuté syrové vejce a takto naplněné brambory srovnáme vedle sebe do zapékací misky vytřené máslem.

Pečeme je asi 5 minut ve vyhřáté troubě při 200 °C, dokud vejce uvnitř neztuhnou. Upečené soudky posypeme jemně nasekanou čerstvou řeřichou a bazalkou a ještě teplé je podáváme.

Jarmila Vlková, Horažďovice

Dezerty

Opilý kapucín

  • 4 vejce
  • 70 g cukru krupice
  • 70 g strouhanky
  • troška mleté skořice a tlučeného hřebíčku

Vejce vyšleháme s cukrem, přidáme strouhanku a koření a těsto upečeme ve vymazané a moukou vysypané formě. Porce podáváme přelité bílým vínem svařeným s cukrem a s kouskem skořice.

Milena Novotná, Olešnice

Ptačí mléko

  • 800 ml mléka
  • 2 vejce
  • 6 lžic moučkového cukru
  • 2/3 sáčku vanilinového cukru
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu (maizeny)
  • rozinky na ozdobu

U vajec oddělíme žloutky a bílky a z bílků připravíme tuhý sníh, do kterého zašleháme 2 lžíce cukru.

Větší část mléka smícháme se zbylým moučkovým cukrem a vanilinovým cukrem a mléko přivedeme k varu.

Z bílkového sněhu odebíráme lžičkou malé kousky (halušky), které zaváříme každý asi minutu v mléce na slabém ohni. Uvařené bílkové halušky postupně vybíráme a odkládáme.

Poté v trošce zbylého mléka rozmícháme žloutky a škrob, směs vlijeme do vroucího mléka a vše svaříme za stálého míchání na krém. Ten pak vlijeme do misek, rozložíme na něj bílkové halušky a vše necháme vychladit. Před podáváním obsah misek ozdobíme rozinkami.

Vladimír Dropčo–Člupko, Banská Bystrica

Nápoje

Vaječný koňak

  • 200 g pískového cukru
  • 5 žloutků
  • 300 až 400 ml Key rumu
  • 500 ml mléka
  • půl lusku vanilky

Do hrníčku nalijeme 125 ml mléka a rozkvedláme v něm žloutky.

Zbylé mléko nalijeme do hrnce, přidáme cukr, vanilku a na mírném ohni je přivedeme k varu.

Poté za stálého šlehání dlouhou metlou přiléváme vejce, směs znovu přivedeme k varu, hrnec ihned odstavíme do nádoby se studenou vodou a směs stále mícháme, až vychladne. Nakonec vlijeme rum a nápoj přelijeme do láhví.

Hopel popel

  • 500 ml mléka
  • 2 žloutky
  • 1 celé vejce
  • 120 g pískového cukru
  • 125 ml tuzemáku

S cukrem povaříme 400 ml mléka a odstavíme je.

Ve zbylém mléce rozšleháme vejce a žloutky a směs vlijeme do povařeného mléka. Za stálého míchání je znovu přivedeme k varu, odstavíme, přilijeme rum a horký nápoj podáváme ve sklenicích na bowle.

Žloutkový koktejl s krevetami

  • 1 žloutek
  • 1 kávová lžička koňaku
  • 1 lžíce kečupu
  • 30 g krabího masa
  • pár kapek worcesterské omáčky a citronové šťávy
  • špetka soli a mleté papriky

V misce dobře promícháme všechny ingredience kromě krabího masa. Pak směs přelijeme do koktejlové sklenice a povrch posypeme rozsekaným krabím masem.

Ivan Veselý, Žebrák

Foto Jiří Poláček a Shutterstock