Blížící se sezóna plavek volá po shození nějakého toho kila. Teď ještě máte dost času do léta se svou hmotností viditelně pohnout. Pořádná snídaně je nejdůležitější jídlo dne, které se nevyplatí zanedbávat. Zdravé snídaně přitom nemusí být nudné.
Snídaně je základ
Snídaně představuje plnohodnotné jídlo, které část populace hodně šidí. Ráno si dají rychlou kávu a snídani si v lepším případě nesou s sebou do práce. Tam je zavalí spousta úkolů a najednou je oběd, žaludek se svírá hlady a vaše energie je na nule.
Ovesná kaše z mikrovlnky
Snídaňové cereálie nebo zapékané müsli obsahují velké množství cukrů a tuků, raději je vynechejte. Přitom obilniny do zdravého jídelníčku patří. Ovesné nebo pohankové vločky či jáhlová kaše představují ten nejlepší start do nového dne. Proč se vyplatí snídat ovesné vločky?
Nechce se vám vařit kaši?
Omeleta ze „smraďochů“
Na pánev kápněte trochu tuku a vložte dvě kolečka olomouckých tvarůžků. Až se sýr trochu roztaví, přilijte vajíčko rozšlehané s trochou pepře. Dopečte a podávejte s plátkem celozrnného chleba a zeleninou.
Pomazánky na chlebík
Pokud nechcete ztrácet přípravou snídaně ani minutu času navíc, připravte si její základ už večer. Pomazánky jsou vděčné snídaňové stálice. Za základ do pomazánky však volíme tvaroh, nikoli majonézu.
Tuňákovou pomazánku připravíme z konzervy tuňáka ve vlastní šťávě, netučného tvarohu nebo lučiny, na jemno pokrájené cibulky, trochy hořčice, soli a pepře. Pořádnou porci bílkovin získáte i z luštěniny, zkuste si na chleba namazat humus a přikusovat zeleninu. I zapřísáhlí odpůrci luštěnin dávají tomuto pokrmu šanci, vyzkoušejte ho i vy. Plechovku sterilované cizrny umixujte do hladka s dvěma stroužky česneku, lžičkou sezamové pasty tahiny, trochou olivového oleje a citrónové šťávy. Dochuťte solí a římským kmínem.