Svačinové recepty nejen pro školáky
3. 10. 2017

Svačinové recepty nejen pro školáky

Přinášíme další várku svačinových receptů, která se mohou hodit rodičům malých školáků, kteří se snaží svým ratolestem do školní aktovky přibalit pestré a zdravé svačiny. Ale inspiraci si mezi recepty mohou najít i ostatní.

Ciabatta s pomazánkou z červené řepy a slunečnicovými semínky  (4 porce)

Tuhle podobu červené řepy ocení i ti, kteří řepu nepovažují za svou oblíbenou zeleninu – sýr chuť řepy krásně zjemní.

Ciabatta s pomazánkou z červené řepy a slunečnicovými semínky

Pomazánka:

  • menší bulva červené řepy 1 ks
  • smetanový sýr typu lučina 200 g
  • mletý pepř
  • citronová šťáva 1 lžička
  • sůl

Na dohotovení:

  • slunečnicová semínka
  • omyté a osušené lístky rukoly
  • malé ciabatty 4 ks 

Řepu předem uvaříme ve slupce doměkka. Trvá to asi 45 minut. Vychladlou oloupeme a nakrájíme na větší kusy. Do mixovací nádoby dáme kusy řepy a hrubě rozsekáme. Přidáme sýr, sůl, citronovou šťávu a pepř a rozmixujeme na hladkou pomazánku.

Rozkrojené ciabatty potřeme pomazánkou, posypeme slunečnicovými semínky a obložíme lístky rukoly.

Tortillové wrapy s avokádovou pomazánkou, kuřetem a rajčaty (4 porce)

Do wrapu můžeme spotřebovat zbytek pečeného kuřete od nedělního oběda, nebo využít rychlou přípravu masa v mikrovlnné troubě. Tortilly, které se u nás běžně prodávají, jsou buď pšeničné, nebo kukuřičné. Pšeničné jsou v průměru skoro dvakrát větší. Na fotografii jsou použité tortilly kukuřičné.

Tortillové wrapy s avokádovou pomazánkou, kuřetem a rajčaty

Kuře:

  • kuřecí prsíčka 2 ks
  • mletý římský kmín
  • sůl
  • trošku oleje

Avokádová pomazánka:

  • dobře zralé avokádo 1 ks
  • citronová šťáva 1 lžička
  • sůl
  • sušený česnek špetka (sušený česnek je méně aromatický, čerstvý by se přece jen do svačiny příliš nehodil, při společenské neúnosnosti ho můžeme zcela vynechat)

Na dohotovení:

  • tortilly – buď 2 ks velkých pšeničných, nebo 4 ks malých kukuřičných
  • cherry rajčátka 10 ks

Kuřecí prsíčka posypeme solí, římským kmínem a lehce potřeme olejem. Položíme je do nádoby vhodné do mikrovlnné trouby, podlijeme lžící vody, přiklopíme a pustíme na výkon 400 W na 3,5 minuty (čas odpovídá střední velikosti prsíček, při použití většího kusu masa je potřeba čas prodloužit). Potom necháme 15 minut odležet a zchladnout a nakrájíme na plátky.

Avokádovou dužinu vydlabeme, a rozmačkáme vidličkou se solí, citronovou šťávou a špetkou česneku.

Rajčata nakrájíme na půlky.

Tortillu položíme na talíř a dáme do mikrovlnné trouby na nejvyšší výkon na 5 vteřin nahřát, aby se stala ohebnou. Potřeme avokádovou pomazánkou (ne až ke krajům, aby nevytékala), obložíme plátky kuřecího masa a půlkami rajčátek. Horní a dolní okraj tortilly zahneme a potom tortillu pevně srolujeme jako roládu. Šikmo přepůlíme. Opakujeme se zbývajícími tortillami.

Müsli tyčinky (12 – 14 ks)

Musli tyčinky jsou oblíbenou součástí svačin. Můžeme je připravit i doma, uskladněné na suchém místě potom vydrží 4 týdny. 

Müsli tyčinky

  • ovesné vločky 250 g
  • směs ořechů podle chuti (použila jsem vlašské ořechy a mandle) 100 g
  • směs sušeného ovoce (použila jsem brusinky, rozinky, meruňky a datle) 150 g
  • sůl špetka
  • med 100 g
  • máslo 80 g
  • tmavý muscovado cukr 80 g
  • pomerančová šťáva 120 ml

Menší obdélníkový pekáček vyložíme pečicím papírem. Nasypeme do něj vločky a nasekané ořechy. Dáme do trouby vyhřáté na 180 ⁰C asi na 10 minut, až se zapečou a rozvoní.

Větší kusy sušeného ovoce pokrájíme.

Mezitím v silnostěnné pánvi smícháme máslo, med a cukr a svaříme, až směs probublá a začne trochu karamelově vonět. Přilijeme pomerančovou šťávu, necháme přejít varem a vypneme.

Do pánve vmícháme sušené ovoce. Z pekáčku opatrně do směsi přesypeme i vločky s ořechy. Mícháme, až se směs vsákne. Některé ovesné vločky mohou být hodně suché a tak může být potřeba přidat trochu medu, aby směs zůstala lepkavá. Potom vše přesuneme zpět na papír do pekáčku. Ruce si namočíme do studené vody a vše pořádně smáčkneme a upěchujeme (přesunutím směs zchladla, takže to nepálí). Pekáček dáme do trouby předehřáté na 180 ⁰C a pečeme cca 30 minut, až okraje začnou zlátnout. Hotové vyndáme a ještě jednou ještě horké upěchujeme a necháme vychladnout alespoň 3 hodiny, lépe ale do druhého dne. Studené nakrájíme ostrým pilkovým nožem na tyčinky.

Autor Kamila Procházková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: šestmínusdva = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2017 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS