Sýrové kuličky

  • 300 g uzeného sýra
  • 60 g hladké mouky
  • 200 až 300 ml mléka
  • 50 g másla
  • 4 žloutky
  • mletý černý pepř
  • majoránka
  • mletý kmín
  • vegeta
  • sůl
  • na obalení: hladká mouka, 1 vejce, strouhanka, olej na smažení

Z másla a mouky upražíme zlatavou jíšku, kterou zahustíme mlékem, ochutíme majoránkou, kmínem, vegetou a solí. Do ještě teplé směsi vmícháme nastrouhaný sýr, nádobu odstavíme z plotny a vmícháme žloutky. Vše dobře promícháme a vzniklé těsto necháme odpočinout.

Z těsta pak tvarujeme kuličky, které obalíme v mouce, rozšlehaném vejci a strouhance a zvolna osmažíme na oleji.

Vlasta Nováková, Oldřichov

Chlebová sýrová mísa

  • 1 kulatý bochník chleba
  • 200 g másla
  • 120 g taveného sýra
  • 100 g nivy
  • 100 g eidamu
  • 100 g sýra Jadel
  • 100 g sýra Madeland
  • 100 g sýra Hermelín
  • hroznové víno
  • vlašské ořechy
  • mletá paprika
  • petrželka

Bochník vodorovně rozřízneme na dvě poloviny, z té kulatější lehce vyloupneme střídku, odřízneme vrchlík a postavíme ji na vzniklou plošku. Druhou část bochníku použijeme jako běžný chléb.

Změklé máslo vyšleháme s taveným sýrem a do poloviny pěny ještě přidáme nastrouhanou nivu.

Z této pěny tvarujeme lžičkou kousky, které obalujeme v nastrouhaných ořechových jádrech a na plechu je zapečeme asi 20 minut v troubě při střední teplotě.

Mísu krájíme na řezy, které jsou výborné k červenému vínu.

Většinu druhé poloviny jemné pěny nastříkáme cukrářským zdobicím sáčkem do připravené chlebové mísy, na pěnu pak ozdobně rozložíme zapečené sýrové kousky, nakrájené sýry a vše ještě dozdobíme zbytkem pěny v cukrářském sáčku, hroznovým vínem, petrželkou a mletou paprikou.

Vendy Kubáčová, Mladá Boleslav

Rychlá sýrová polévka

  • 200 ml mléka
  • 1 menší cibule
  • 3 kusy libovolného taveného sýra
  • 1 vrchovatá lžička mleté sladké papriky
  • špetka drceného kmínu

Litr vody osolíme, přidáme do ní na kostičky nakrájenou cibuli, mletou papriku, kmín a uvedeme ji do varu. Poté do polévky vlijeme mléko, necháme ji jen mírně probublávat a na závěr do ní přidáme tavený sýr nakrájený na kousky. Podle chuti můžeme do polévky přidat na másle opečené kostičky pečiva.

Helena Žilová, Heřmanovice

Francouzská sýrová polévka

  • 300 g tvrdého strouhaného sýra
  • 100 g másla
  • 6 cibulí
  • 3 stroužky česneku
  • 500 g tmavého chleba
  • sůl

Oloupané cibule a stroužky česneku nakrájíme na plátky a osmahneme je na másle. Poté je zalijeme větším množstvím osolené vody a necháme je 10 minut vařit.

Je správné, když lžíce v polévce stojí kolmo.

Na dno polévkové zapékací mísy urovnáme tenké krajíce chleba, zasypeme je sýrem a vrstvy střídáme až do vyčerpání surovin. Nakonec je zalijeme polévkou a dáme zapéci do trouby.

Ivan Veselý, Žebrák

Topinky s nivou

  • 4 vetší krajíce chleba
  • 1 stroužek česneku
  • 100 g balkánského sýra
  • 200 g nivy
  • 8 plátků slaniny
  • na ozdobu: rajčata, papriky, petrželka

Krajíce chleba rozkrojíme na půlky, lehce je opečeme na suché pánvi a potřeme česnekem. Balkánský sýr a nivu nahrubo nastrouháme a sýry rozdělíme na půlky chlebových krajíců. Na každý položíme plátek slaniny a krajíce zapečeme v předehřáté troubě nebo pod grilem. Hotové topinky ozdobíme kousky rajčat, paprik a petrželkou.

Blanka Poláčková, Křivoklát

Krupicová kaše se sýrem

  • 1 l mléka
  • lžička soli
  • 180 g krupice
  • 4 vejce
  • 60 g másla
  • 50—100 g tvrdého sýra

Hotovou kaši podáváme se zeleninou.

Do osoleného mléka přidáme krupici a uvaříme hustou kaši. Když vychladne, vmícháme do ní žloutky a nakonec sníh. Kaši pak ve 2—3cm vrstvě rozetřeme do misky vymazané máslem, pokapeme ji opět máslem, posypeme nastrouhaným sýrem a vše zapečeme.

Lada Boháčová, Vrbatův Kostelec

Olomoucké tyčinky

  • 2 olomoucké tvarůžky
  • 250 g vařených brambor
  • 80 g tuku
  • 250 g polohrubé mouky
  • 3 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • špetku soli a papriky
  • bílek
  • kmín a sůl

Syrečky a brambory umeleme, přidáme mouku, prášek do pečiva, rozmělněný tuk, osolíme, opaprikujeme a ze směsi vypracujeme těsto. Pokud bude těsto tuhé, můžeme přidat trošku mléka.

Těsto vyválíme na plát silný asi 0,5 cm, rádýlkem z něj nakrájíme úzké proužky, potřeme je bílkem a posypeme kmínem. Z těsta můžeme také oddělovat malé kousky a vyválet z nich tenké válečky. Tyčinky pak upečeme dokřupava.

Zdena Plachá, Chrudim

Sýrové špízy s ananasem

  • 300 g eidamu
  • 1 ananasový kompot
  • sladká nebo pálivá paprika
  • pepř
  • 2 vejce¨
  • 50 ml bílého vína sůl
  • 2 vrchovaté lžíce hladké mouky

Eidam nakrájíme na hranolky, ananasová kolečka z kompotu necháme okapat a nakrájíme je na čtvrtky. Ananas a sýr střídavě napichujeme na špejle, posypeme sladkou nebo pálivou paprikou a pepřem.

Z vajec, bílého vína, soli a mouky vymícháme hustší těstíčko, ve kterém ze všech stran obalíme připravené špízy a osmažíme je ve fritéze nebo na pánvi.

Bohuslava Kovářová, Šumperk

Žampiony plněné sýrem

  • 16 velkých žampionů
  • 100 g vlašských ořechů
  • 100 g strouhanky
  • 1 lžíce čerstvého jemně sekaného kopru
  • 150 g balkánského sýra
  • 2 lžíce mléka
  • 2 lžíce olivového oleje
  • pepř
  • máslo na vymazání zapékací misky

V misce smícháme nadrobno nasekané ořechy, strouhanku, kopr, sýr, pepř a mléko.

Očištěným žampionům odstraníme nožičky, nasekáme je nadrobno a vmícháme je do sýroořechové směsi, kterou naplníme všechny oloupané hlavičky hub.

Naplněné hlavičky vložíme směsí nahoru do máslem vymazané zapékací misky, pokapeme je olejem a zapékáme je 25—30 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Zapečené žampiony podáváme s vařeným bramborem a salátem.

Jarmila Kufnerová, Dobruška

Sýrové mandlové hvězdičky

  • 250 g hladké mouky
  • 100 g tvrdého sýra
  • 150 g tuku
  • 50 g mandlí
  • 2 žloutky
  • 1 vejce na potření
  • na náplň: 70 g másla, 70 g žervé, rajský protlak, sladká paprika, sůl, 1 polévková lžíce bílého vína

Na vál prosejeme hladkou mouku, přidáme nastrouhaný sýr, oloupané nastrouhané mandle, změklý tuk, žloutky a vše zpracujeme v hladké těsto, které necháme v chladu odpočinout.

Těsto vyválíme na tenký plát a formičkami vypichujeme hvězdičky. Hvězdičky položíme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme je rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě dozlatova.

V misce utřeme máslo s rajským protlakem, přidáme žervé, sůl, špetku sladké papriky a zředíme lžící bílého vína. Touto náplní vychladlé hvězdičky spojíme.

Stanislav Bílý, České Budějovice

Kozí bramborák

  • 350 g syrových brambor
  • 150 g kozího sýra
  • 2 vejce
  • 50 ml kefíru (podmáslí)
  • 3 stroužky česneku
  • sůl
  • olej na smažení

Brambory nastrouháme nahrubo, promícháme je s nastrouhaným kozím sýrem a ostatními surovinami a ze vzniklého těsta tvarujeme placky, které osmažíme z obou stran na rozpáleném oleji.

Foto Jiří Poláček